időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Svédország téli olimpiát pályázna

Magyar Nemzet
2023.02.08. 17:04 2023.02.08. 17:16
Svédország téli olimpiát pályázna

A Svéd Olimpiai Bizottság (SOK) vizsgálja a 2030-as, XXVI. Téli Olimpiai Játékokra való pályázat lehetőségét, értesült a Dagens Nyheter. Stockholm és Åre már pályázott a 2026-os téli olimpiára, de alulmaradt Milánóval szemben. A svéd közvélemény akkor ellenezte a stockholmi olimpiát és paralimpiát, a SOK megbízott alelnöke, Hans von Uthmann által vezetett vizsgálat pedig rámutatott, hogy Svédországnak jobban fel kell készülnie, ha új pályázatot akar benyújtani.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nehezen talál jelölteket a 2030-as téli játékok megrendezésére. Eredetileg az amerikai Salt Lake City, a japán Szapporo – ahol már 1972 volt téli olimpia – és két spanyol város, Barcelona és Zaragoza szállt ringbe, valamint később a kanadai Vancouver, de tavaly a spanyolok visszavonták szándékukat, idén pedig a 2021-es tokiói nyári olimpia körül zajló nyomozás miatt Japán is elállt a szándékától. Anyagi okokra hivatkozva a kanadaiak is visszakoztak, Salt Lake City pedig csak 2034-ben kívánná megrendezni.

A jelöltek megtalálásának nehézségei miatt a NOB az idei évről 2024-re halasztotta a rendező városról szóló döntést, és állítólag jelenleg tárgyalások zajlanak arról, hogy Svédország kíván-e ismét pályázni. Ha Stockholm valóban beadja a pályázatát és a meg is kapja a rendezés jogát, ez lenne az első svéd téli olimpia.

Borítókép: 2022-ben Pekingen volt legutóbb a téli olimpia (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.