Szoboszlai randevúja a téma az RB Leipzig mai BL-meccse előtt + videó

Mire megy Szoboszlai Dominik a Manchester City védelme, a túloldalon pedig Willi Orbán Erling Haaland ellen? A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében ma este az RB Leipzig a Premier League címvédőjét fogadja, míg a másik összecsapáson az Internazionale és a Porto csap össze. Szoboszlai és Haaland jó barátok, most üzentek is egymásnak.

Magyar Nemzet
2023. 02. 22. 5:50
Szoboszlai, Haaland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City és az RB Leipzig eddig még csak kétszer találkozott a nemzetközi kupaporondon, de nem kell sokat visszalapoznunk a BL-krónikában: mindez az előző kiírásban történt a csoportkörben, és az első fordulóban a City 6-3-ra megverte a lipcseieket. A visszavágót az utolsó körben a németek nyerték meg 2-1-re – az első góljukat szerezte –, de az már a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezett találkozó előtt eldőlt, hogy az angolok a csoportelsők, az RB Leipzig pedig nem juthat tovább.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik már bevette a Manchester City kapuját

Ma természetesen telt ház lesz a Red Bull Arenában, és további nagy különbség, hogy a vendégeknél ott van napjaink egyik leghatékonyabb támadója, a tavaly érkezett 22 esztendős norvég aki új állomáshelyén is szórja a gólokat: a Premier League góllövőlistáját 26 találattal vezeti. Nem mellékesen pedig a vele egyidős Szoboszlai jó barátja.

Szoboszlai: Hazai pályán senki sem állíthat meg bennünket

– Örülök, hogy ismét találkozhatunk, a Salzburgnál szép időket töltöttünk el együtt, jó barátokká váltunk. Amikor Erling tizennyolc évesen a csapathoz került, sokat segítettem neki, mert tudtam, milyen érzés új emberként egy ismeretlen helyen, ahol még ráadásul a nyelvet sem beszéled. Mind a ketten sokat tanultunk a másiktól, de őszintén szólva én talán egy kicsit többet tanultam tőle, mint ő tőlem… A sorsolás után beszéltünk, néhány napja pedig írtunk egymásnak, és hát persze, hogy a párharc volt a téma. Nekünk úgy kell hozzáállnunk az első mérkőzéshez, hogy hazai pályán senki sem állíthat meg bennünket. A célunk az, hogy már szerdán megalapozzuk a továbbjutásunkat – mondta a hét elején a Kickernek nyilatkozva Szoboszlai Dominik.

Az RB Leipzig külön képgalériával vezeti fel Szoboszlai és Haaland randevúját:

Haaland amúgy a bundesligás korszakában a Dortmundban négy meccsen hat gólt szerzett a Lipcse ellen, a házigazda védelme – a tengelyében Willi Orbánnal – nehéz feladat előtt áll. A kapuban a sérült továbbra sem bevethető, de Janis Blaswich jól helyettesíti, s a német élvonalban jelenleg ötödik lipcseiek sikeres főpróbát tartottak, múlt szombaton 3-0-ra győztek Wolfsburgban, s a harmadik találatot Szoboszlai szerezte, aki az idény során már másodszor került be a forduló álomcsapatába a Kickernél.

Guardiola: Jár a tisztelet az RB Leipzignek

A Premier League-ben a címvédő Manchester City azért „csak” második a tabellán, mert szombaton a Nottingham Forest vendégeként be kellett érnie egy ponttal (1-1). S Pep Guardiola vezetőedző is tudja, hogy ma jóval erősebb ellenfél vár rájuk.

– Kijár a tisztelet az RB Leipzignek, egy fiatal csapatról van szó, amelynek világos a filozófiája, és egy nagyon jó szakember irányítja – dicsérte meg külön Marco Rosét Guardiola.

A manchesteriek legnagyobb hiányzója a csapat karmestere, lesz, de és Aymeric Laporte sem utazott el Lipcsébe. A csapat algériai csillaga, Rijad Mahrez tegnap ünnepelte a 32. születésnapját, s a klubja válogatást készített a legszebb megmozdulásaiból. Meglehet, ezzel is ráijesztettek a lipcseiekre…

 

 

 

A lipcseiek számára jó hír, hogy Christopher Nkunku – aki a 2021 szeptemberében a 6-3-as vereségüket hozó meccsen a németek mindhárom gólját szerezte a City ellen, s tavaly a vb előtt a francia válogatott edzőtáborában szalagszakadást szenvedett – szombaton visszatért, a Wolfsburg ellen csereként bő húsz percet játszott, s gólpasszt adott. Ha nem is kezdőként, ma is szerepet kaphat.

Várható összeállítások:

RB Leipzig: Blaswich – Simakan, Orbán, Gvardiol, Raum – Laimer, Schlager – Szoboszlai, Forsberg, Werner – André Silva.
Manchester City: – Walker, Rúben Dias, Akanji – Mahrez, Grealish – Gündogan, Foden – Haaland.

Összecsapnak Mourinho BL-győztes csapatai

A másik mérkőzésen az Internazionale a Portót fogadja. Az olaszok a második helyen állnak a Serie A-ban, szombaton 3-1-re verték az Udinesét, de nem mehetnek biztosra a portugálok ellen, akik ugyancsak másodikok hazájuk bajnokságában, és a legutóbb tíz meccsüket megnyerték. Érdekesség, hogy José Mourinho irányításával mindkét csapat BL-győztes lett, a Porto 2004-ben, az Inter 2010-ben. A két jelenlegi szakvezető, az olaszok kispadján ülő Simone Inzaghi és a portugálokat irányító Sérgio Conceicao játékosként még csapattársak voltak a Lazióban, Conceicao pedig 2001 és 2003 között az Inter mezét is viselte.

Az Interben az argentin Lautaro Martínez remek formában van, 13 találattal második a Serie A góllövőlistáján, az Udinese ellen is eredményes volt,  januárban pedig az ő találata lett a hónap legszebb gólja. A Milan ellen 3-0-ra megnyert milánói derbin ezzel állította be a végeredményt:

Várható összeállítások:

Internazionale: Onana – Skriniar, Bastoni, Acerbi – Dumfries, Barella, Calhanoglu, Brozovic, Dimarco – Lukaku, Martinez.

Porto: Costa – Joao Mario, Pepe, Carmo, Sanusi – Franco, Eustaquio, Grujics, Pepé Aquino – Taremi, Namaso.

Mai műsor:

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő: RB Leipzig–Manchester City 21.00 (tv: M4 Sport), Internazionale–Porto 21.00 (tv: Sport 1).

Szoboszlai Dominik legszebb góljai a Salzburgban, az összeállítás elején Haaland (30-as mezben) is feltűnik:

Borítókép: Szoboszlai Dominik és Erling Haaland jó barátságot kötöttek Salzburgban (Forrás: Twitter/RB Leipzig English)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.