Vlagyimir Putyin így jutott az értékes amerikai ereklyéhez + videó

Az amerikai sportrajongókat már a vasárnapi nagy meccs tartja lázban. A magyar idő szerint február 13-án, hétfőn 0.30-kor kezdődő Super Bowl a világ legnézettebb sporteseményei közé tartozik. Idén a Philadelphia Eagles és a Kansas City Chiefs csap össze az NFL-idény döntőjében, a győztesek méregdrága aranygyűrűt kapnak a diadal emlékére. Ilyen gyűrűvel csak egy rendkívül szűk kör rendelkezik, de meglepő módon Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin is tagja az exkluzív klubnak.

2023. 02. 07. 6:56
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. július 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov Fotó: Alekszej Majsov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismert, s a jelenkor orosz versenyzőire nézve káros tény, hogy Vlagyimir Putyin szereti a sportot. Oroszország elnöke fiatalon sokáig cselgáncsozott, de kedvtelésként más sportágakban is szívesen kipróbálja magát. Az azonban ennek tudatában is meghökkentő, hogy Putyin egy Super Bowl-gyűrű büszke tulajdonosa.

Vlagyimir Putyin Super Bowl-gyűrű
Vlagyimir Putyin és az értékes gyűrű (Fotó: AP/Alekszandr Zemljanicsenko)

A Super Bowl a profi amerikaifutball-liga (NFL) döntője. A finálé évről évre a legnézettebb televíziós műsor az Egyesült Államokban, és világviszonylatban is a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemények szűk körébe tartozik.

A Super Bowl győztes csapata méregdrága aranygyűrűket is kap tagjainak, egy évben maximum százötven gyűrűt.

A legtöbb Super Bowl-gyűrűvel Bill Belichick rendelkezik, aki kettőt nyert a New York Giants védelmének edzőjeként (1987, 1991), majd hatot a New England Patriots (2002, 2004, 2005, 2015, 2017, 2019) vezetőedzőjeként. Utóbbi hat diadal során kivétel nélkül Tom Brady volt a Patriots irányítója, aki később, 2021-ben a Tampa Bay Buccaneers játékosaként is a csúcsra ért. Brady hét gyűrűjével a játékosok közötti rekorderként vonult vissza néhány napja, immár másodszor.

Akadnak még néhányan, akik mind a hat Patriots-győzelemért megkapták a gyűrűt, ebbe a körbe tartozik Robert Kraft is, aki 1994 óta a csapat tulajdonosa. A nyolcvanegy éves üzletember azonban a hat gyűrűből csak négyet őrzött meg.

Egyet jótékonysági céllal elárverezett a világméretű koronavírus-járvány idején, ez több mint egymilliárd dollárért kelt el.

A másik hiányzó gyűrű viszont ellentmondásos körülmények között Vlagyimir Putyin birtokába került, s a Kremlben tekinthető meg.

Vlagyimir Putyin és a Super Bowl-gyűrű

Kraft néhány hónappal azután, hogy a Patriots 2005-ben megnyerte négy éven belül a harmadik Super Bowlját is, Szentpéterváron üzleti találkozón vett részt. Putyin már akkor is Oroszország elnökeként volt jelen a találkozón, s Kraft megvillantotta a legfrissebb gyűrűjét.

Ezzel meg tudnék ölni valakit

Kraft beszámolója alapján ezek voltak Putyin szavai, amikor a kezébe vette, majd a zsebébe csúsztatta a gyűrűt.

Hogy pontosan mi történt, arról ellentmondásos beszámolók születtek. Az eset után nem sokkal Kraft úgy nyilatkozott, hogy ajándékként adta Putyinnak az ereklyét. Ez az orosz álláspont is, ezért aztán a Kreml értetlenül állt az előtt, amikor évekkel később Kraft a gyűrű ellopásával vádolta meg az orosz elnököt.

A Patriots meneteléséről szóló, magyarul 2021-ben, Dinasztia címmel megjelent könyvben Kraft azzal oldotta fel az ellentmondást, hogy 2005-ben az akkori amerikai elnökhöz, George W. Bush-hoz fordult segítségért, ám az amerikai vezetés az érzékeny diplomáciai kapcsolatra való tekintettel arra kérte őt, hogy mondjon le a gyűrűjéről, legyen az valóban ajándék Putyin számára.

Akármi is történt 2005-ben, a szentpétervári találkozón, az biztosra vehető az ukrajnai háború fényében, hogy Putyin sokáig nem kerül újabb Super Bowl-gyűrű közelébe, ahogy idén Kraft sem pótolhatja az Oroszországban maradt ereklyét.

A Patriots által a 2005-ös döntőben legyőzött Philadelphia Eagles pályára lép az idei fináléban, akkori vezetőedzője, Andy Reid viszont ezúttal már az Eagles ellen készíti fel a Kansas City Chiefst.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.