A játékosok sem igazán értik, miért rúgta ki a Bayern Nagelsmannt

Triplázásra esélyes edzőt nem szokás kirúgni, de a Bayern München mégis megtette. Julian Nagelsmann távozása a játékosokat is meglepte, nyilatkozataikból nem úgy tűnik, hogy az öltöző nem állt volna az edző mögött. Az utód, Thomas Tuchel és vele együtt Lőw Zsolt nem áll egyszerű feladat előtt.

2023. 03. 26. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokakat szó szerint sokkolt a hír, amikor a Bayern München bejelentette, hogy megválik Julian Nagelsmann vezetőedzőtől. Főleg azért, mert a bajor sztárcsapat minden fronton harcban van az idény hajrája előtt: a Bajnokok Ligájában a Manchester City elleni negyeddöntőre készül, a Német Kupában a Freiburg lesz az ellenfele ugyancsak a legjobb nyolc között, a Bundesligában pedig ugyan jelenleg „csak” a második, de a hátránya mindössze egy pont az éllovas Dortmund mögött.

Julian Nagelsmann távozását sokan nem értik. Fotó: Ina Fassbender

Oliver Kahn, a Bayern vezérigazgatója és Hasan Salihamidzic, a klub sportigazgatója azzal indokolta a váratlan döntést, hogy főleg a január óta tartó időszakban a csapat teljesítménye ingadozott, a korábban látott minőség hiányzott, ezért szánták el magukat a merész lépésre. Salihamidzic sportigazgatói pályafutása legnehezebb döntésének nevezte Nagelsmann elküldését, de szerinte a múlt hétvégi, Bayer Leverkusen elleni 2-1-es bajnoki vereség már nemcsak egy kisiklás volt, hanem egy negatív folyamat része.

Nehéz ugyanakkor megérteni, hogy miért nem adták meg a lehetőséget Nagelsmann számára, hogy befejezze az idényt, amelynek a hajrájához érve ő teremtette meg a triplázás esélyét a csapattal. 

Valóban furcsa, hogy a Bayern az elmúlt évekhez hasonlóan nem vezeti utcahosszal a Bundesligát, de ehhez az is kell, hogy a Dortmund most olyan kiegyensúlyozottan hozza az eredményeket, mint a bajorok elmúlt évekbeli riválisai közül senki (a legutóbbi tíz bajnokiján veretlen maradt, kilencet megnyert).

Sokatmondó adat, hogy a Transfermarkt kimutatása szerint Nagelsmann a legjobb pontátlaggal rendelkező edző, akit Európa öt legjobb bajnokságában, a topligákban valaha kirúgtak. A 35 éves szakember átlagban 2,38 pontot gyűjtött a csapattal ebben az idényben.

A Bajnokok Ligájában pedig egészen elképesztő sorozatot produkált a Nagelsmann-féle Bayern. Nyolcból nyolc győzelmet aratott az együttes ebben az évadban, pedig olyan ellenfelei voltak már a csoportkörben is, mint a Barcelona és az Internazionale, a nyolcaddöntőben pedig a Lionel Messivel és Kylian Mbappéval felálló PSG.

A Bayern sztárjai sorra köszönetet nyilvánítanak Nagelsmannak a közösségi médiában, és vannak olyanok is, akik a néhány szavas búcsún kívül hosszabban is nyilatkoztak. Ezekből úgy tűnik, hogy a játékosok sem értik a vezetőség döntését.

Kimmich: A három legjobb edzőm egyike

"Nagyon köszönjük a közös munkát, amelyet mindig bizalom, jókedv és kölcsönös megbecsülés jellemzett. Nagyszerű ember és edző is vagy. Csak rajtunk múlik, hogy sikerrel zárjuk a munkádat!" – írta Leon Goretzka, a Bayern középpályájának motorja a közösségi médiában.

A játékos egy másik nyilatkozatában hozzátette: – Nagelsmann nem veszítette el az öltözőt. Julian kirúgása sokkoló volt. Mindannyian meglepődtünk.

Nála is tovább ment a Bayern egyik legértékesebb futballistája és vezére, a 80 millió eurós Joshua Kimmich: 

„Csak azt tudom mondani, hogy Julian Nagelsmann kiváló edző. Rengeteg topedzőm volt, és ő benne van a legjobb háromban, akivel együtt dolgoztam” – jelentette ki Kimmich. Csak a rend kedvéért, a német középpályás edzőinek a sorában ott van az egyaránt BL-győztes Pep Guardiola, Carlo Ancelotti és Hansi Flick. Ha komolyan vesszük a szavait, közülük legalább egynél jobbnak tartja Nagelsmannt, ami komoly elismerés.

Joshua Kimmich nagyra tartja Nagelsmannt. Fotó: AFP/Christof Stache

Nagelsmann müncheni elődje, a 2020-as bajor triplázás sikeredzője, a német válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Hansi Flick sem érti a Bayern döntését. 

– Kár, hogy megfosztják három serleg megszerzésének a lehetőségétől Nagelsmannt. Ő továbbra is kiváló edző. A Bayern München játékosai a német válogatottban nagyon meglepődtek, ahogy én is – nem kertelt Flick.

Kik fúrhatták meg Nagelsmannt?

Érdemes megjegyezni, hogy a német válogatott jelenlegi keretének Manuel Neuer és nem tagja. Érdekes, hogy ők ketten semmilyen érzelmes vagy sablonos búcsút nem tettek közzé a közösségi médiában. Neuer és Nagelsmann között komoly konfliktus volt, amiért az edző elküldte a stábból Toni Tapalovic kapusedzőt.

Müller pedig ebben az idényben kevesebb lehetőséget kap a korábbiakhoz képest, a Mönchengladbach elleni bajnokin Nagelsmann őt cserélte le a 16. percben, miután emberhátrányba került a csapat. Nem ördögtől való gondolat, hogy lehettek olyanok az öltözőben, akiknek érdekükben állt Nagelsmann távozása.

Nemrég nagy botrányt kavart, hogy nyilvánosságra került Nagelsmann egyik meccsterve, az edző pedig öltözőn belüli szivárogtatókról beszélt, akik ellene dolgoznak. Könnyen lehet, hogy ez az ügy fajult odáig, hogy mennie kellett. A teljes igazságot lehet, hogy sosem tudjuk meg. Mindenesetre Nagelsmann nem maradhat sokáig munka nélkül, hírek szerint a Tottenham lehet a következő csapata, ahol Antonio Conte jövője erősen kérdéses.

Tuchel és Lőw nehéz kihívása

A Bayern München Thomas Tuchel vezetésével vág neki a szezon legfontosabb heteinek, kezdve a jövő heti bajnoki aranyrangadóval, a Dortmund elleni kritikus meccsel. Tuchel a stábjában Lőw Zsolttal 2021-ben úgy nyerte meg a BL-t a Chelsea-vel, hogy idény közben érkezett a csapathoz, a Bayern pedig 2020-ban szintén úgy lett Európa királya, hogy nem Hansi Flickkel kezdte meg az évadot. A mostani edzőváltás viszont sokkal közelebb van a hajrához, a Tuchel, Lőw párosnak alig marad ideje, hogy a saját elképzeléseit megvalósítsa. 

Nem lesz könnyű dolguk, főleg az edzőváltás miatt egy vélhetően megosztott öltözővel.

Borítókép: Julian Nagelsmann távozása a Bayern München éléről sokakat megdöbbentett (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.