Tényleg kirúgta a Bayern München Nagelsmannt, az is kiderült, miért

Igaznak bizonyultak a sajtóértesülések, a Bayern München labdarúgócsapata ma este bejelentette, hogy menesztette jelenlegi vezetőedzőjét, s Julian Nagelsmann utódja Thomas Tuchel lett.

Magyar Nemzet
2023. 03. 24. 19:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julian Nagelsmann menesztése az ilyen esetben bevett forgatókönyvnek megfelelően hivatalosan „közös megegyezéssel” történt. Az, hogy megváltak tőle, sokak számára nagy meglepetés, ugyanis a Bayern ebben a szezonban 37 tétmérkőzéséből mindössze hármat veszített el, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében pedig a Paris Saint-Germaint kettős győzelemmel búcsúztatta. Igaz, a bajnokságban csak a második a nagy rivális Borussia Dortmund mögött egy ponttal lemaradva. Nagelsmann menesztéséről Oliver Kahn vezérigazgató és Hasan Salihamidzic sportigazgató a klubelnökkel, Herbert Hainerrel egyeztetve döntött.

A döntést Oliver Kahn így indokolta:

– Amikor 2021 nyarán szerződtettük Julian Nagelsmannt az FC Bayernhez, meg voltunk győződve arról, hogy hosszú távon együtt fogunk vele dolgozni, és ez mindannyiunk célja volt mindvégig. Julian osztozik abban a célunkban, hogy sikeres és tetszetős futballt játsszunk. Mostanra azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy a csapatunkban lévő minőség a tavalyi Bundesliga-bajnoki cím ellenére egyre ritkábban kerül előtérbe. A világbajnokság után kevésbé játszottunk sikeresen és kevésbé látványosan. A nagy teljesítményingadozások kétségessé tették az idei szezonra, de a jövőre vonatkozó céljainkat is. Ezért cselekedtünk most. Személyesen és az FC Bayern nevében is szeretnék köszönetet mondani Juliannak és az edzői stábnak, és mindenkinek sok sikert kívánok a jövőre nézve – idézi Kahnt a Miasanmia.hu portál.

Hasan Salihamidzic szavai egybecsengenek Kahnéval.

– Ez volt a legnehezebb döntés a Bayern München sportigazgatóságának tagjaként eltöltött időm alatt. Juliannal az első naptól kezdve nyílt, bizalomteljes, baráti kapcsolatot ápoltam. Sajnálom, hogy elválnak útjaink. De a csapatunk sportszakmai fejlődésének alapos elemzése után, különösen január óta és az előző szezon második felének tapasztalatai alapján most úgy döntöttünk, hogy elengedjük őt. Nagyon hálás vagyok Juliannak azért, amit az FC Bayernért tett, és minden jót kívánok neki.

A 35 éves Nagelsmann 2021 nyarán érkezett a Bayern Münchenhez, és már az első szezonjában megnyerte a német bajnoki címet, valamint 2021-ben és 2022-ben a német Szuperkupát.

Utódja a 49 éves Thomas Tuchel lett, aki legutóbb a Chelsea alkalmazásában állt. Tuchel a Chelsea-vel 2021 májusában megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is. Tuchel 2025. június 30-ig szóló szerződést kap a Bayernnél, és hétfőn vezeti először a csapat edzését. Előtte szombaton délben pedig bemutatkozik a Bayern München sajtótájékoztatóján.

Magyar szempontból kiemelten fontos, hogy a hivatalos közlemény szerint Nagelsmann teljes stábja távozik, így nem lenne meglepő a korábbi munkakapcsolatukat nézve, ha Thomas Tuchel másodedzője ezúttal is Lőw Zsolt lenne, de erről egyelőre nincs információ.

Borítókép: Julian Nagelsmann elveszítette a Bayern vezetőinek a bizalmát (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.