Alonso a leggyorsabb egy zöld autóban, ezt ki hitte volna? + videó

Százhárom nap szünet után a Bahreini Nagydíj első szabadedzésével ma végérvényesen beindult az élet a Formula–1-ben. A 2023-as versenynaptárban az első napot követően Fernando Alonso lehet a leginkább elégedett, a pénteki napon az Aston Martin 41 éves spanyol pilótája volt a leggyorsabb.

Magyar Nemzet
2023. 03. 03. 17:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-európai idő szerint ma délután fél egykor a szahíri pálya bokszutcájában zöldre váltott a lámpa, ezzel hivatalosan kezdetét vette a 2023-as világbajnokság, az aszfaltcsíkra pedig elsőként a Williams két versenyzője, Alexander Albon és Logan Sargeant hajtott ki. Utóbbi sietségét érthetjük, hiszen a 22 éves amerikai pilóta a három újonc egyike, nyilvánvalóan várta már a nagy pillanatot. Új fiú még a 21 éves ausztrál Oscar Piastri (McLaren) és a holland Nyck de Vries (Alpha Tauri) is, de tesztpilótákként már mindhárman beleszippantottak a Formula–1 benzingőzös levegőjébe. A 28 esztendős de Vriest fura is újoncnak nevezni. A mezőnyben a másik véglet Fernanado Alonso, a kétszeres világbajnok spanyol már 41 éves, és az Alpine-tól az Aston Martinhoz került. 

Fernando Alonso
Fernando Alonso Forrás: Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

 

A spanyol pilóta amikor ma bepattant az autójába, azzal rögtön meg is döntött egy rekordot az autósport elitkategóriájában. Alonso a huszadik Formula–1-es idényét kezdte meg, és ebben a tekintetben mindenkit megelőz. Korábban Rubens Barrichello, és Kimi Räikkönen jutott még el tizenkilenc szezonig. (Barrichello az egyetlen, aki nem hagyott ki egyetlen szezont sem.)

Alonso egyébként éppen abban az évben debütált az F1-ben – 2001-ben –, amelyikben Piastri született. Sőt, egy hónappal azelőtt indult Melbourne-ben. A fiatal ausztrál elmondta, kiváltság számára, hogy ellene versenyezhet, aki a gyerekkori példaképe volt. (Tavaly együtt is dolgoztak, hiszen Piastri az Alpine-nál volt teszt- és fejlesztőpilóta.)

is megdöntene idén egy rekordot, a legnagyobbat, ami tavaly és tavalyelőtt sem jött össze neki. A Mercedes brit pilótája 2020-ban a hetedik világbajnoki címét szerezte meg, ezzel utolérte Schumachert, de megelőzni nem tudta, hiszen 2021-ben és 2022-ben is Max Verstappent (Red Bull) koronázták meg. Hamilton két éve második, tavaly már csak hatodik lett a pontversenyben, és 2022-ben F1-es karrierje során először nem nyert futamot, ám ez sem vette el a kedvét attól, hogy 38 évesen idén újra belevágjon. Ám arra igen csekély az esély, hogy visszaül a trónra.

A hétszeres világbajnoknak az egyik tavalyi „ügye” most a szezonnyitón újra előkerült. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) balesetvédelmi okok miatt tiltja, hogy a pilóták gyűrűket és fülbevalókat viseljenek, márpedig utóbbiakból Hamiltonnak több is van, mi több, orrpiercingje is. Korábban azzal védekezett, hogy a beforrt testékszereinek a folyamatos ki- és bevétele az elfertőződés kockázatát hordozza, erről orvosi igazolást is szerzett, s valahogy megúszta a büntetést. A FIA mindenesetre most rosszallóan közölte, Hamilton nem nyilatkozott arról, hogy idén eleget tesz-e a szabályoknak.

Alonso napja volt a péntek

Kérdéseket a mai szabadedzések is felvetettek, az első gyakorlás többek között azt, hogy Verstappen alatt miért nem működik olyan jól a Red Bull, mint a múlt heti, szintén a szahíri pályán rendezett teszteken. Bár a vb-címvédő autója ugyanúgy volt beállítva, mint csapattársáé, Sergio Pérezé, a holland pilóta közepes, majd lágy abroncsokon is jelentősen elmaradt a mexikóitól. Ezzel együtt Verstappen így is a harmadik legjobb köridőt autózta, az első szabadedzést Pérez nyerte meg Alonso előtt. A tavaly gyengécske zöld Aston Martint erre az évre nagyon jól összerakták, ezt már a tesztek is mutatták, a Bahreni Nagydíj második, jobb időeredményeket hozó szabadedzésén pedig Alonso volt a leggyorsabb! Azért erre nem lehet számítani. A spanyol mögött Verstappen lett a második, Pérez a harmadik. S hogy milyen jó az Aston Martin, azt mutatja az is, hogy Lance Stroll törött csuklóval körözve a hatodik legjobb köridőt autózta.

Eredmények:
2. szabadedzés, az élcsoport:
1. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:30,907 perc
2. (holland, Red Bull) 1:31,076
3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:31,078
4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:31,367
5. Nico Hülkenberg (német, Haas) 1:31,376
6. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:31,450

korábban, 1. szabadedzés:
1. Pérez 1:32,758 perc
2. Alonso 1:33,196
3. Verstappen 1:33,375
4. Lando Norris (brit, McLaren) 1:34,165
5. Leclerc 1:34,257
6. Stroll 1:34,298

A Bahreini Nagydíj további programja:
szombat:
3. szabadedzés 12.30
időmérő edzés 16.00
vasárnap:
futam 16.00

Borítókép: Fernando Alonsónak ma remek napja volt (Forrás: Twitter/Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.