Európa-bajnok úszónk történelmi siker főszereplője volt Amerikában

Az elmúlt hétvégén ért véget az Egyesült Államok egyetemi úszóbajnokságának (NCAA) országos döntője a férfiaknál, amelynek sztárja a Michael Phelps utódjának tartott francia Léon Marchand volt. De korántsem „one man show” volt az Arizonai Egyetem történelmi második helyezése, Marchand mellett ugyanis az Európa-bajnok Kós Hubert volt a legendás edző, Bob Bowman csapatának legsikeresebb úszója.

2023. 03. 27. 11:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikában az egyetemi úszósport legfontosabb eseménye az NCAA országos döntője, amelyet Minneapolisban rendeztek a múlt héten. Két magyar válogatott úszó is rajthoz állt, és Sárkány Zalán elsőévesként január óta erősítik az Arizonai Egyetem csapatát, amelynek Bob Bowman a vezetője, Michael Phelps korábbi sikeredzője.

KÓS Hubert
Kós Hubert tavaly Európa-bajnok volt Rómában, és Amerikában is bizonyít. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár hazánkban az úszás elsősorban egyéni sportágként van számon tartva, Amerikában nagy hagyománya van a csapatversenynek. Az egyetemi bajnokságon minden úszó főként azért küzd, hogy az eredményeivel pontokat gyűjtsön a csapatának. Ezért is nagy szó, hogy az Arizonai Egyetem története legjobb eredményét két magyar úszóval a soraiban érte el: a Bowman-csapat 430 ponttal a második helyen végzett a bajnok California (482) mögött és a harmadik Texas (384) előtt.

Az új Michael Phelps szárnyalása

A döntők sztárja Léon Marchand volt, aki tavaly a budapesti világbajnokságon robbant be a köztudatba , amelyen 200 és 400 vegyesen aranyérmet szerzett, 200 pillangón pedig második lett a világcsúccsal nyerő mögött. A húszéves franciát Bowman a korábbi tanítványához, Phelpshez hasonlítja, és Marchand az egyetemi bajnokságon is bizonyította, hogy más dimenzióban úszik, mint a többiek: három egyéni számban (200 és 400 vegyes, 200 mell) lett aranyérmes, és hat különböző rekordot döntött meg 72 óra leforgása alatt.

Marchand nélkül biztos nem jött volna össze az Arizona történetének legjobb NCAA-helyezése (korábban hatodiknál sosem voltak jobbak), de nem egyszemélyes csapatról volt szó. A francia zseni után Kós Hubert volt a legeredményesebb arizonai úszó 37 pontot gyűjtve. A tavalyi római Eb-n 200 vegyesen aranyérmes Kós (Marchand ott nem indult) a vegyes számokban hasonló helyzetben van a franciával, mint hosszú éveken át Michael Phelpsszel. Emiatt mintha a vegyes mellett másra kezdené helyezni a hangsúlyt.

Kós Hubert új számot épít fel?

Miközben Marchand letarolta a két vegyes számot, Kós 200-on nem jutott be a döntőbe (11. lett), 400-on pedig a negyedik helyen végzett. Ugyanakkor 200 háton az Arizona sztárja volt a magyar tehetség, aki itt felállt a dobogóra, harmadik lett, ráadásul megjavította az egyeteme addigi rekordját, amelyet az előfutamban tett meg (1:38,25), majd hat órával később a döntőben tovább faragott belőle (1:37,96).

Hogy Kós nem a vegyes számokra tartogatta az erejét az NCAA-döntőben, nem azt jelenti, hogy a világversenyeken nem áll majd bele a Marchand elleni harcba. Mint említettük, ezen a versenyen az Arizona eredményessége volt a legfontosabb, és mivel a vegyes számokban Marchand favoritnak számított, Kós feladata a többi számban való erős pontgyűjtés lehetett, amit jó csapatemberként sikeresen meg is tett. A hátúszás egyébként nem áll messze Kóstól, aki 2019-ben az ifjúsági olimpián 100 háton ezüstérmes volt, tavaly pedig az ob-n 200-on nyert, de eddig a világversenyeken kétségkívül a vegyesre fókuszált.

Sárkány döntős volt, Bowman elérzékenyült

Az Arizona másik magyarja, Sárkány Zalán kirobbanó formában készült az egyetemi bajnokság döntőjére, hiszen március elején a Pac-12 névre keresztelt konferenciadöntőben (az NCAA után a második legnagyobb verseny) arizonai rekordot úszva győzött 1650 yardon gyorsúszásban. Bowman nagyon dicsérte a 19 éves magyar újoncot, aki a hosszabb távokon jelentős erősítés az Arizonának.

Sárkány az országos döntőben a nyolcadik helyet szerezte meg 1650 yardon. Csak azt sajnálhatta, hogy több mint egy másodperccel elmaradt a Pac-12-n úszott rekordjától, az akkori csúcsa 14:41,65 volt, ezúttal pedig 14:42,80-nál állította meg az órát.

– 2015-ben, amikor már tudtam, hogy életem egy jelentős szakasza véget ér, kerestem a kihívást, amely előre visz emberileg és szakmailag egyaránt – írta az Instagram-oldalán Bowman edző az Arizona sikere után. – Ez az út frusztráló, kimerítő, izgalmas és kivételesen tartalmas volt. Most itt vagyunk a kezdet végén, és a lehető legjobban szeretem ezt a csapatot.

Benne két magyar úszóval.

Borítókép: Kós Hubert dobogóra állt az amerikai egyetemi bajnokságon (Fotó: ASU/Instagram)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.