A londoni klub udvariasan kirúgta az olasz vezetőedzőjét

Nyolc nappal ezelőtti kirohanása után szinte biztosra vehető volt, hogy elválnak a Tottenham Hotspur és az edző, Antonio Conte útjai. A klub elnöke, Daniel Levy egy hetet gondolkodott, majd úgy döntött, megköszöni az 53 éves olasz szakembernek az eddigi munkáját, az utódja egyelőre az egyik eddigi segítője, Cristian Stellini lesz.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 10:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit mindenki várt, bekövetkezett: a Tottenham vasárnap későn este hivatalosan bejelentette, hogy közös megegyezéssel megválik Antonio Conte menedzsertől. A londoni klub azt is közölte, hogy a 2022–2023-as évad hátralévő részében Cristian Stellini lesz a megbízott vezetőedző, az ő munkáját Ryan Mason segíti.

Természetesen a fogalmazás szokás szerint udvarias, a Tottenham köszönetét is kifejezte az 53 éves olasz edzőnek: „Antonio a klubnál töltött első idényében kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligájába. Ezúton is köszönjük a munkáját, és sok sikert kívánunk neki a jövőre nézve.” Ugyanakkor nyílt titok, hogy a felek kapcsolata nagyon megromlott, és csak olaj volt a tűzre Antonio Conte kirohanása március 19-én, amikor a kiesőjelölt Southampton otthonában a csapata drámai körülmények között 3-3-ra végzett.

 

Miután leszedte a keresztvizet a játékosokról, a klubról, a vezetésről is kendőzetlenül mondta el a véleményét:

– Eddig visszafogtam magam, de amit most láttam, az elfogadhatatlan, és természetesen szurkolói szempontból is az. Húsz éve ugyanaz a tulajdonosa a Tottenhamnek, de a klub soha nem nyert semmit, nem véletlen. Ha ezen az úton folytatják, akkor hiába váltogatják a menedzsereket, semmi változás nem lesz. A játékosokat is be kell vonni ebbe a szituációba, ha a klub változásokat szeretne elérni, ezt elhihetik nekem.

 

Ezek után valóban nem meglepő, hogy a klub megköszönte az eddigi munkáját, pedig az olasz szakember később Daniel Levy klubelnöknek elmondta, hogy kritikáját nem a vezetőségnek vagy Levynek, hanem a játékosainak szánta. 

Ez azonban azt eredményezte, hogy Conte munkája gyakorlatilag ellehetetlenült az idény hátralevő részére, mivel kritikáival maga ellen fordította az öltözőt. A válogatott szünet Levynek két hetet adott arra, hogy eldöntse, hogyan vág neki a Spurs a bajnokság utolsó harmadának, de nem volt szüksége ehhez ennyi időre.

 A közleményben az elnök így fogalmazott: „Még tíz Premier League-meccs van hátra, és harcban vagyunk a Bajnokok Ligájáért. Mindannyiunknak össze kell fognunk és szintet kell lépnünk, hogy a lehető legjobb helyezést biztosítsuk a klubunknak és a csodálatos, hűséges szurkolóinknak.”

A londoni klubnak van kikből válogatnia a lehetséges utódot illetően. A vezetőség valószínűleg a Bayern Münchentől frissen menesztett Julian Nagelsmannt részesíti előnyben, de ott van még a Tottenhammel BL-döntőig jutó Mauricio Pochettino és akár Luis Enrique is. Conte távozása azt jelenti, hogy a Spurs négy éven belül már a negyedik állandó menedzserét keresi Mauricio Pochettino 2019-es leköszönése óta. Az olasz 16 hónapot töltött el a klubnál, korábban a Chelsea-től sem teljes egyetértésben vált el. 

Borítókép: Antonio Conte helyzete ellehetetlenült a Tottenhamnél (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.