Mindkét válogatottunk csoportgyőzelemre készül a vb-n

Ugyan a nyáron Japánban, Fukuokában rendezik meg a vizes sportok világbajnokságát, a vízilabdatorna csoportjainak sorsolását Athénban tartották kedden. Női és férfi válogatottunk is medencébe ugrik a házigazda ellen, és a két szövetségi kapitány egyetért abban, hogy mindkét esetben a csoportelsőség lehet a cél, a java pedig majd csak a negyeddöntővel kezdődik a vb-n.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától Athénban rendezik a női Világkupa-selejtező második fordulóját, amelyen a magyar válogatott is részt vesz, sorrendben az Egyesült Államok, Hollandia és Olaszország ellen játszik majd Bíró Attila csapata. Méghozzá különösebben nagy tét nélkül, hiszen a júniusi Los Angeles-i Szuperdöntőben már biztosította a helyét. A torna felvezetéseként tartották meg Athénban a nyár főattrakciója, fukuokai vb csoportjainak a sorsolását.

A lányok a tavalyi budapesti vb-n megszerzett ezüstéremnek hála az első kalapból várták a sorsolást, amelyen dr. Molnár Tamás, a World Aquatics vízilabda-bizottságának első embere a D csoportba húzta ki a mienket. Itt Kanada, Új-Zéland és Japán ellen abszolút favoritja az első hely megszerzésének a magyar válogatott, tisztában van ezzel Bíró Attila is.

– Bármennyire közhely, a világbajnokság igazán majd a negyeddöntőtől kezdődik el Japánban is – értékelt Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya. – A tiszteletet megadjuk a házigazdának éppúgy, mint Új-Zélandnak, de nem kérdés, le kell győznünk. Kanada már erősebbnek tűnik, de ellene is egyértelműen jó eséllyel ugrunk majd medencébe. A negyeddöntő viszont már más szintű meccs lesz, hiszen a papírforma szerint a spanyol vagy a holland csapat várhat ránk. Hogy melyik, édes mindegy, mindkettőt győztük már le fontos meccsen vagy kaptunk ki ellene. Az elmúlt időszak kötelez bennünket arra, hogy legyen önbizalmunk, nem bánom a sorsolást, vagyunk olyan erősek, hogy megoldjuk a ránk váró feladatot.

A férfiaknál a mieinket a második kalapból húzták ki a C csoportba, melyben ugyancsak a házigazda Japán lesz az egyik ellenfél. De messze nem a legnagyobb, az ugyanis – harmadik csoportellenfél Brazíliát sem megbántva – a régi rivális Horvátország lesz. Van miért törleszteni ellenük, tavaly az Eb-döntőben veszített a horvátok ellen az akkor még Märcz Tamás-vezette válogatott, ugyanakkor márciusban immáron irányításával 13-10-re legyőzte Horvátországot a Világkupa zágrábi selejtezőjében.

– A brazilokat és a japánokat sem lebecsülve a horvátokkal küzdhetünk majd az eső helyért – fogalmazott Varga Zsolt szövetségi kapitány. – Ez nagy csata lesz, mert az első hely jól fizethet a világbajnokság folytatását illetően. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a Világkupa-selejtezőhöz hasonlóan ismét legyőzni Ivica Tucak együttesét.

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot július 14-30. között rendezik Fukuokában.

A 20. FINA Világbajnokság vízilabdatornájának csoportbeosztása:

Nők
A csoport: Kína, Franciaország Egyesült Államok, Ausztrália
B csoport: Spanyolország, Izrael, Hollandia, Kazahsztán
C csoport: Brazília, Görögország, Olaszország, Dél-Afrika
D csoport: Kanada, Új-Zéland, Magyarország, Japán

Férfiak
A csoport: Egyesült Államok, Ausztrália, Kazahsztán, Görögország
B csoport: Kína, Franciaország, Kanada, Olaszország
C csoport: Horvátország, Magyarország, Brazília, Japán
D csoport: Dél-Afrika, Szerbia, Montenegró, Spanyolország

Borítókép: Márciusban Zágrábban sikerült legyőzniük a horvátokat a fiúknak (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.