Nagy pofon után nagy diadal: a válogatott legyőzte az Európa-bajnokot

A férfi-vízilabdaválogatott kedden 13-10-re felülmúlta a házigazda és Európa-bajnoki címvédő Horvátországot a Világkupa zágrábi selejtezőjében, ezzel kiharcolta a részvételt a viadal nyári szuperdöntőjében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 19:52
férfivízilabda-válogatott
férfivízilabda-válogatott Fotó: Kovacs Aniko Forrás: MVLSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonlóan kezdődött a házigazda Horvátország elleni mérkőzés, mint az Egyesült Államok elleni : négy percen keresztül egyik csapat sem talált be, majd végül a magyar válogatott törte meg a jeget, amikor ötméterest értékesített. A folytatás szerencsére nagyon másképpen alakult, mint hétfőn. A második negyed közepéig három ötméterest ítéltek meg a játékvezetők a mieinknek, és szerencsére mindegyik büntetődobás utat talált a kapuba, ahogy két további gól is, miközben a horvát fórok sorra kimaradtak, így együttese 5-1-re elhúzott. A nagyszünet előtt némileg magára talált az Európa-bajnok, de kettő (7-5) ennek ellenére is megmaradt az előnyből. 

Zalánki kisebb sérülése miatt nem utazott a keret többi tagjával Zágrábba, kérdéses volt, hogy egyáltalán játszik-e a Világkupán. Végül medencébe ugrott, és milyen jól tette! Az amerikaiak és a horvátok ellen is válogatottunk legeredményesebb játékosa volt, hétfőn négyszer, kedden hétszer talált be. A harmadik játékrészben egyedül ő szerzett gólt a magyar csapatból – igaz, hármat is –, amire a hazaiak kettővel válaszoltak. Bár a zárónegyedben néhány perc alatt elillant a háromgólos előny, végül sikerült visszaállítani ezt a különbséget, és 13-10-re nyert Magyarország a regnáló Európa-bajnok ellen. A mieink az A csoport utolsó mérkőzése eredményétől függetlenül is az első háromban végeznek, ezzel kvalifikálták magukat a Világkupa nyári szuperdöntőjére.


Már arcát mutatta a válogatott

Varga Zsolt természetesen elégedett volt, hogy az amerikaiak elleni súlyos vereség után gyorsan összekapta magát a magyar válogatott.

– Hétfőn, a lelkünk mélyén, könnyebbnek gondoltuk azt a mérkőzést, ezért lett belőle ennyire nehéz és szétcsúszott meccs. Előfordul a mai vízilabdában, hogy egy csapatnak ilyen rossz napja van – amikor nagyon megvertük a szerbeket az Európa-bajnokságon, az sem tükrözte feltétlenül a reális különbséget. Végigcsináltunk mindent, amit szerettünk volna, a nehéz pillanatokban, amikor visszajöttek döntetlenre, akkor is rá tudtunk tenni egy lapáttal. Minden elismerésem a játékosoké, hogy így lehozták a mérkőzést, ma teljesen más arcukat mutatták, ezt a legelső pillanattól lehetett érezni 

– idézte a Magyar Vízilabda-szövetség hírlevele a szövetségi kapitányt.

Lévai Márton elmondása szerint társaival azon voltak, hogy kiköszörüljék a hétfői csorbát.

– Rengeteg meccs van a szezonban, nehéz folyamatosan a maximumot kihozni magunkból – nyilván kell hozni egy alapszintet, de a hullámzás nagyon benne van mindenkinek a játékában. Úgy érzem, hogy a Világkupa-selejtező jól sikerült a csapatnak és nekem is. Aki a válogatottba jön, az mindig száztíz százalékot akar nyújtani, de ilyen sűrű meccsnaptár mellett lehetetlen állandóan magas szinten vízilabdázni. Szerintem most a többiek is arról beszélnének, hogy azon voltunk, hogy kiköszörüljük a tegnapi csorbát. Ma mindenki ezer fokon égett, mert a magyar válogatottban hoznunk kell egy szintet. És ma sikerült – vélekedett a kapus.

Zalánki Gergő boldog volt, hogy válogatottunk ezúttal legyőzte a horvátokat. Bár a Pro Recco játékosa természetesen inkább azt szerette volna, ha tavaly szeptemberben, az Európa-bajnokság fináléja zárul ilyen eredménnyel.

– A sport ilyen: hogy kinek mikor jön ki a lépés, azt nem lehet előre kiszámolni, lehet egy ilyen napod, aztán következik három rossz meccs. Ha én minden alkalommal hét gólt lőnék, az egy másik történet lenne... Jó, hogy sikerült győznünk Horvátországban, de azért jobb lett volna az Eb-döntőt megnyerni ellenük. De a mostani sikernek is tudok örülni.

 

Világkupa, selejtező, A csoport:
Magyarország–Horvátország 13-10 (2-1, 5-4, 3-2, 3-3)
gólszerzők: Zalánki 7, Manhercz 3, Nagy, Jansik, Vigvári Ve. 1-1, ill. Zuvela, Lazic, Buric 2-2, Kragic, Fatovic, Vrlic, Basic 1-1

További program, kedd: Olaszország–Egyesült Államok 20.30

A csoport állása: 1. Olaszország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Magyarország 9/5, 3. Horvátország 9/5, 4. Egyesült Államok 9/4, 5. Japán 3/5, 6. Franciaország 0/5.

Borítókép: Öklök a magasban: legyőztük a regnáló Európa-bajnok Horvátországot (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.