„Mint egy kocsmacsapat” – beszóltak a feltámadó Liverpoolnak

Kétgólos hátrányból egyenlített ki és szerzett pontot a Liverpool az éllovas Arsenal ellen a Premier League 30. fordulójában vasárnap. Roy Keane ennek ellenére keményen kritizálta Jürgen Klopp csapatának védelmét, amelyet tulajdonképpen amatőrnek minősített.

Magyar Nemzet
2023. 04. 09. 20:39
SZALAH, Mohamed
Liverpool, 2023. április 09. Mohamed Szalah, a Liverpool játékosa, miután elhibázott egy 11-est az Arsenal ellen az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. április 9-i mérkõzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak nevében volt rangadó a Liverpool–Arsenal, hiszen a hazaiak a középmezőnyben szerénykednek ebben az idényben. Így a vendég londoniaknak tulajdonképpen sokkal nagyobb téttel bírt a meccs, mert ők a bajnoki címért küzdenek. Ennek megfelelően az Arsenal fél óra elteltével már 2-0-ra vezetett.

A nyolcadik percben Gabriel Martinelli juttatta előnyhöz a csapatát, miután Martin Ödegaard indítása a liverpooli védelem oszlopáról, Virgil van Dijkról pattant elé. A 28. percben már 2-0 volt, ezúttal Martinelli az előkészítő szerepében tündökölt, a beadását fejelte a kapuba Van Dijk és Andy Robertson asszisztálása mellett.

JESUS, Gabriel
Robertson és Van Dijk csak asszisztált Jesus góljához Fotó: Peter Powell

Ugyan az Arsenal szép támadásokat vezetett, a két gólban egyértelműen felelőssé lehetett tenni a lagymatag Liverpool-védelmet. Ezt Roy Keane, a Manchester United korábbi legendás középpályása ki is emelte az elemzésében, és nem fogta vissza magát, amikor kritizálta Jürgen Klopp csapatát.

– Elképesztően gyenge védekezés, nulla intenzitás – kezdte Keane, amikor a Liverpool védelme került terítékre. – Van Dijk csak nézte a labdát, semmiféle nyomást nem gyakorolt, ez túl könnyű volt az Arsenalnak. Annál is sokkal több kellene, mint Robertson kísérlete a visszazárásra. A Liverpool védekezése olyan, mint egy kocsmacsapaté. Összevissza helyezkednek, totális a zűrzavar.

Keane a „pub team” kifejezést használta, ami szó szerinti fordításban kocsmacsapat, de valójában a „public league”-ből ered. Az amatőr ligákban szereplő klubokat nevezik így, amelyekhez lényegében bárki csatlakozhat, ezért „nyilvánosak”. A Keane által használt értelemben azonban magyarba átültetve a kocsmacsapat is helytálló, mert kifejezi azt, amire gondolt, lényegében amatőrnek nevezve a Liverpool védelmét.

Klopp együttesének legalább volt annyi tartása, hogy hazai pályán fel tudott állni kétgólos hátrányból. A 42. percben Mohamed Szalah szépített egy kontra végén, és később az egyiptomi könnyen mesterhármasig juthatott volna, ám előbb egy tizenegyest mellé lőtt, majd az Arsenal kapusa védte egy nagy löketét. Végül a 87. percben a csereként beállt Roberto Firmino egyenlített ki szép egyéni akciója és beadása után.

A döntetlennel a Liverpool nem ment sokra, a nyolcadik helyen áll, és nőtt a hátránya a BL-indulást érő helyek mögött – 12 pontra van a negyedik hely, túl messze. Viszont a Vörösök feltámadása annál több kárt okozott az Arsenalnak, amely veszített előnyéből az élen. Most hat ponttal előzi a második Manchester Cityt, de Pep Guardiola együttesének eggyel kevesebb meccse van. Szoros lehet a vége.

Premier League, 30. forduló:
Liverpool–Arsenal 2-2
Leeds United–Crystal Palace 1-5
Southampton–Manchester City 1-4 
Tottenham Hotspur–Brighton 2-1 
Brentford–Newcastle United 1-2 
Leicester City–Bournemouth 0-1
Aston Villa–Nottingham Forest 2-0 
Wolverhampton Wanderers–Chelsea 1-0 
Fulham–West Ham United 0-1 
Manchester United–Everton 2-0 

Borítókép: Mohamed Szalah legszívesebben elbújt volna a kihagyott tizenegyes után, ki is nevették az Arsenal játékosai (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.