Verstappen szerencsétlenül járt, Pérez ismét legyőzte

Sergio Pérez a szombati sprint után vasárnap a fő futamot is magabiztosan nyerte a Formula–1-es azeri versenyhétvégén. A mexikói pilóta ezzel a pontversenyben közelebb férkőzött a Bakuban második helyen végzett csapattársához, Max Verstappenhez, míg harmadikként a pole pozícióból rajtolt Charles Leclerc-t intették le.

2023. 04. 30. 14:45
Sergio Pérez, Azeri Nagydíj
Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez wins the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 30, 2023. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény negyedik versenyhétvégéjén fordult elő először, hogy nem a Red Bull valamelyik pilótája nyerte volna az időmérőt, két és Sergio Pérez egy pole pozíciója után Bakuban Charles Leclerc (Ferrari) végzett az élen. A monacói pilóta mellől Verstappen rugaszkodhatott el az Azeri Nagydíjon, őket Pérez, Carlos Sainz (Ferrari), (Mercedes) és Fernando Alonso (Aston Martin) követte a sorban.

Sergio Pérez, Azeri Nagydíj
Sergio Pérez Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

A rajt után az első négy helyen nem volt pozíciócsere, sőt valójában még csata sem, Alonso megpróbálta megszerezni Hamiltontól az ötödik helyet, de nem járt sikerrel.

Verstappen Leclerc nyakán maradt, és a negyedik kör elején simán maga mögé utasította vetélytársát, két körrel később pedig Pérez is megtette ugyanezt. A két Red Bull ezután szorosan egymás mögött haladt egészen a 11. körig, amikor a sokat csúszkáló Verstappen a bokszba hajtott új abroncsokért.

A címvédő szerencsétlenül járt, sokat veszített a kerékcseréjével, mivel Nyck de Vries (Alpha Tauri) kicsúszása miatt biztonsági autós szakasz következett. Az üldözők csak ekkor látogattak ki a bokszba, a cseréjük rövidebb ideig tartott, mint Verstappené, akit így Pérez és Leclerc is átugrott.

A 14. körben folytatódott a verseny. Verstappen néhány kanyar után már Leclerc előtt járt, Alonso pedig Sainzt vadászta le. Verstappen a csapattársa mögött viszont nem tudott támadási közelségbe kerülni, nagyjából másfél másodperc volt Pérez előnye. Leclerc ugyanakkor jócskán lemaradt a Red Bull párosától. 

A monacói versenyzőnek a futam második felében már inkább a visszapillantó tükröt kellett figyelnie, mert Alonso kezdett felzárkózni mögéje, Hamilton pedig a másik ferraris Sainzt közelítette meg. Előzni azonban egyikük sem tudott, ahogy Pérez győzelmét sem veszélyeztette senki. A mexikói pilóta így a sprint után az Azeri Nagydíjat is megnyerte, és ezzel a tabellán hat pontra megközelítette az éllovas, Bakuban második helyen végzett Verstappent. A harmadik Leclerc szállította a Ferrari idei első dobogós helyezését. Alonso lett a negyedik, a további pontszerző helyeken Sainzt, Hamiltont, Lance Strollt (Aston Martin), George Russellt (Mercedes), Lando Norrist (McLaren) és Cunoda Jukit (Alpha Tauri) intették le.

Folytatás a következő hétvégén Miamiban.

Végeredmény, Azeri Nagydíj, Baku (51 kör, 306,049 km, a pontszerzők):

 1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:32:42.436 óra
 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 2.137 másodperc hátrány
 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 21.217 mp h.
 4. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 22.024 mp h.
 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 45.491 mp h.
 6. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 46.145 mp h.
 7. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 51.617 mp h.
 8. George Russell (brit, Mercedes) 1:14.240 perc h.
 9. Lando Norris (brit, McLaren) 1:20.376 p h.
10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:23.862 p h.
leggyorsabb kör: 1:43.370 perc, Russell (51. kör)

A vb-pontversenyek állása 4 futam után (még 19 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 93 pont
 2. Pérez 87
 3. Alonso 60
 4. Hamilton 48
 5. Sainz 34
 6. Leclerc 28
 7. Russell 28
 8. Stroll 27
 9. Norris 12
10. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
11. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 4
12. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 4
13. Esteban Ocon (francia, Alpine) 4
14. Pierre Gasly (francia, Alpine) 4
15. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 2
16. Cunoda 2
17. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1

csapatok:
 1. Red Bull 180 pont
 2. Aston Martin 87
 3. Mercedes 76
 4. Ferrari 62
 5. McLaren 14
 6. Alpine 8
 7. Haas 7
 8. Alfa Romeo 6
 9. Alpha Tauri 2
10. Williams 1

Borítókép: Sergio Pérez ünnepel, megnyerte az Azeri Nagydíjat (Fotó: AFP/Natalia Kolewsnikova)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.