Döbbenetes fordítás Debrecenben: felállt a padlóról a Ferencváros

Fordulatos mérkőzésen, ötgólos hátrányból, idegenben fordította meg a DVSC elleni rangadót a Ferencváros női kézilabdacsapata. Elek Gábor csapata a Metz elleni vereség után háromgólos győzelemmel vigasztalódott.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 19:35
Érd 20220910 Kézilabda BL Ferencváros FTC Rail Cargo Hungaria Odense Handbold Fotó: Árvai Károly Nemzeti Sport öröm Klujber Katrin Gitta Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Metz elleni hatgólos hazai vereség után valamivel könnyebb búfelejtőt is el tudott volna képzelni a Ferencváros, mint a válogatott játékosokat, Planéta Szimonettát, Vámos Petrát, Töpfner Alexandrát, Kácsor Grétát, Bordás Rékát és Füzi-Tóvizi Petrát felvonultató Debrecen elleni NB I-es rangadót a női kézilabda-bajnokságban. Már csak azért is, mert januárban Vámos Petra utolsó pillanatban dobott góljával a DVSC egy ponttal távozott a Népligetből

Vámos Petra
Vámos volt a Loki vezére a Népligetben. Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Akkor eldőlt, hogy a botlás sokba kerülhet a Fradinak; a Győr azóta nem veszített pontot, sőt megsemmisítő, tizenegy gólos verést mért a Fradira a bajnokságban, és ezzel kis túlzással el is döntötte az aranycsatát. Tehát hiába győzte le tavaly ősszel a Ferencváros az ETO-t hazai pályán, ennek végül semmilyen hatása nem volt a bajnoki címért folytatott versenyfutásra.

A DVSC sem volt kifejezetten jó passzban, a harmadik helyen álló csapat csak döntetlenre volt képes a Siófok ellen, így a szezon utolsó hazai mérkőzésén igyekezett kárpótolni a szurkolóit a telt házas Hódos Imre Csarnokban.

A Ferencváros a meccs előtti utolsó edzésén megsérült Dragana Cvijics, a szerb beállót a német beálló Alicia Stolle helyettesítette. Egy látványos Klujber Katrin-átlövést leszámítva pontatlan Fradi-akciókkal indult a mérkőzés, a hibákat gólokkal büntette a már az ötödik percben 4-2-es előnyt kiharcoló DVSC. Petrus Mirtill szélről okosan bepattintott góljával már 5-2 volt az állás. Elek Gábor, a zöld-fehérek edzője idegesen szemlélte az eseményeket, még akkor is, amikor a padról bekocogó Ann-Vathrin Giegerich kivédte Angela Malestein hétméteresét.

Tovább szaporodhattak volna az emberhátrányba kerülő FTC és Elek gondjai, de Szabó Nina hetesét Janurik védte. Végül ennek ellenére a Loki tudott ötről a hatra jutni. Elek variálta a felállást, a 10. percben már a harmadik irányítóját fogyasztotta el. De a háromból kettő maradt, Cirjenics-Kovacsics Anikó ugyanis megsérült, a tokiói olimpia előtt megsérült vállát fájlalva baktatott le a pályáról. 

Klujber volt a Fradi legjobbja. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Kapaszkodott a Fradi, de a Loki támadásainak a színvonala sem esett oly nagyon, hogy csökkenjen a négygólos Loki-előny: Füzi-Tóvizi és Bordás is veszélyes volt a beállóposztról, Vámos okosan irányított, és olykor Kácsor is mutatott szép dolgokat. A Fradi támadásai túlságosan sematikusak voltak, a legtöbb figura Klujberre jött ki, a Metz ellen betliző jobbátlövő tartotta életben a fővárosiak reményeit. Ezzel együtt semmi sem fenyegette a Loki előnyét, amely időnként ötre duzzadt, aztán háromra mérséklődött. 

Gabriel hihetetlenül jól védett az első félidőben. Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda

A francia Catherine Gabriel hihetetlenül jól védett a DVSC kapujában. A Fradi góljainak a felét Klujber szerezte. A félidő hajrája 15-10 után váratlanul izgalmasra sikeredett, 16-14-es debreceni előnnyel mentek szünetre a csapatok. 

A második félidőben

Sokkal szorosabban alakult, a Fradi két perc alatt ledolgozta a hátrányát, Malestein góljával érte utol a Fradi a Lokit, az egyre többet hibázó DVSC-t. Az első harminc perc végén elkezdett roham a 25. percben kezdődött, 15-10-ről lett pillanatok alatt 18-17 a Fradinak. Planéta góljával újra a Lokié volt az előny. Nem sokáig, a Fradi vette át az irányítást, 21-19-es vendégelőnynél hazai időkérés igyekezett lassítani a lejtmenetet mérsékelt sikerrel. Alicia Stolle kényszerhelyzetből eleresztett bombájával lett 22-19. A fordulat után a Loki kapaszkodott, amit az első félidőben Klujber jelentett a Fradinak, az Planéta volt a Lokinak. Ő vitte a vállán a Lokit. De ő is kevés volt, már négy gól volt a két csapat között a különbség. 

Még mielőtt túl sima lett volna, a Loki váratlanul felzárkózott, bő negyedórával a vége előtt megint nyílt lett a meccs. Szabó Nina góljával feljött mínusz egyre a DVSC, egy látványos 4-1-es sorozattal. Bordás kiállítása miatt nagy esély kínálkozott a Fradi előtt, támadásban rontott Elek Gábor csapata. Az egyenlítésért támadt a Loki, amikor Tomori Zsuzsanna kiállítása miatt emberelőnyben játszhatott a DVSC. Vámos góljával, a 24. találatnál érte utol a kupagyőztest Szilágyi Péter csapata. Hét perc volt ekkor hátra.

Kisfaludy dobta be a Fradi vezető gólját, majd Planéta hibája után Emily Bölk használta ki a rendezetlen Loki-védelem pontatlanságát. Célegyenesbe fordult a Fradi, Janurik több fontos védéssel segített. Klujber másfél perccel a vége előtt bedobta saját maga 11., a csapata 29. gólját, és ezzel a Fradi nyerte a bajnokság rangadóját 29-26-ra.

Női kézilabda NB I 23. forduló: DVSC Schaeffler–FTC-Rail Cargo Hungaria 26-29 (16-14). Az élcsoport: 1. Győri Audi ETO 44 pont,  2. FTC 40, 3. Mosonmagyaróvár 32, 4. DVSC 31.

Borítókép: Klujber Katrin volt a Fradi legjobb mezőnyjátékosa (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.