Nikola Jokics szerénykedve lép az NBA legnagyobbjai közé

Magyar idő szerint szerda hajnalban elkezdődött az NBA Nyugati főcsoportjának döntője. A Denver Nuggets ismét támaszkodhatott szerb klasszisa, Nikola Jokics fantasztikus teljesítményére, és 132-126-ra nyert a LeBron James fémjelezte Los Angeles Lakers ellen. Keleten csütörtök hajnalban kezdi párharcát a Boston Celtics és a Miami Heat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 10:45
2023 NBA Playoffs- Los Angeles Lakers v Denver Nuggets
DENVER, CO - MAY 16: Nikola Jokic #15 of the Denver Nuggets goes to the basket during the game during round 3 game 1 of the 2023 NBA Playoffs Western Conference Finals on May 16, 2023 at the Ball Arena in Denver, Colorado. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2023 NBAE Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images/AFP (Photo by ANDREW D. BERNSTEIN / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: ANDREW D. BERNSTEIN/Getty Images /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NBA 2022/23-as idényének alapszakasza LeBron James rekordjáról szólt, immár a Los Angeles Lakers klasszisa szerezte a legtöbb pontot az észak-amerikai profi kosárlabdaliga történetében. A kezdeti nehézségek ellenére pedig akár a rájátszás is szólhat James sikertörténetéről, hiszen a Lakers az első csapat lehet, amely hetedik kiemeltként nagydöntőbe jut. A Nyugati főcsoportdöntő első meccsén viszont hátrányba került a csapat a története első nagydöntős szereplésére hajtó Denver Nuggets ellen, amelyben ismét parádézott Nikola Jokics.

2023 NBA Playoffs - Los Angeles Lakers v Denver Nuggets
Nikola Jokics
Nikola Jokics (jobbra), a Denver vezére. Fotó: Getty Images/AFP/Garrett Ellwood

A szerb klasszist a legutóbbi két idényben az alapszakasz legjobbjának választották, a rájátszásban viszont eddig nem sok babér termett neki. 2020-ban, a floridai buborékban a Denver ugyan eljutott a főcsoportdöntőig, de ott megállította a későbbi bajnok Lakers. Három évvel később, immár normál körülmények között ugyanaz a párosítás alakult ki – akárcsak Keleten, ahol magyar idő szerint csütörtökön 2.30-kor kezdi a párharcot a Boston Celtics és a Miami Heat (tv: Sport 1).

A nyugati döntő első meccsén Jokics 34 pontot, 21 lepattanót és 14 asszisztot szorgoskodott össze, azaz folytatta az előző körben nyújtott tripla dupla-gyártást. Sőt ő lett az első az NBA történetében, aki két rájátszásmeccsen is eljutott harminc pont, húsz lepattanó és tíz assziszt fölé.

Nem véletlenül kapja Jokics sorra a méltatásokat. Csapattársa, Kentavious Caldwell-Pope szerint, aki a három évvel ezelőtti párharcban még LeBron James oldalán, a Lakers színeiben küzdött, nincs sok eltérés a két kosaras tudása között. – Az egyetlen különbség, hogy James magasabbra ugrik, mint Jokics.

Jokics a maga szerény stílusában megtiszteltetésnek nevezte, hogy minden idők egyik legjobb játékosához mérik, a harmadik negyed végi hihetetlen kosaráról pedig csak annyit mondott: – Néha a szerencse velünk van.

James sem játszott rosszul az első meccsen, de a Lakers legjobbja ezúttal a negyvenpontos Anthony Davis volt.

 

Nikola Jokics és LeBron James is történelmet írna csapatával

A Denver Nuggets 1978, 1985, 2009 és 2020 után ötödik alkalommal vív konferenciadöntőt, de eddig mindig elbukott, ráadásul az első alkalom (Seattle) kivételével valamennyiszer a Lakers állította meg a coloradói csapatot.

2023 NBA Playoffs- Los Angeles Lakers v Denver Nuggets
LeBron James és a Lakers hátrányba került. Fotó: Getty Images/AFP/Andrew D. Bernstein)

De nemcsak a Denver döntőbe jutása lenne olyan esemény, amit még nem láthattunk az NBA-ben, hanem az előző körben a címvédő Golden State Warriors ellen győztes Lakersé is. Hetedik kiemelt csapat ugyanis sem Keletről, sem Nyugatról nem jutott még be a nagydöntőbe.

Nyolcadik kiemelt egyszer már igen, 1999-ben a New York Knicks, amelynek útját idén a Miami Heat követné. Ha 2020 után ismét a Lakers és a Heat vívná a finálét, akkor ráadásul a Miami nyolcadik kiemelt létére hazai pályán kezdhetné a nagydöntőt.

NBA, Nyugati főcsoportdöntő

Denver Nuggets (1.)–Los Angeles Lakers (7.) 132-126, a négy győzelemig tartó párharc állása: 1-0

Borítókép: Nikola Jokics vezérletével megtette az első lépést a Denver (Fotó: Getty Images/AFP/Andrew D. Bernstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.