Szívre és észre lesz szükség a Bajnokok Ligája olasz derbijén

Milánói derbit vagy, ahogy Olaszországban hívják, Derby della Madonninát rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, amelynek első felvonására ma kerül sor az AC Milan pályaválasztásával. Az Internazionale vezetőedzője, Simone Inzaghi szerint játékosainak a szívük mellett az eszükre is szükségük lesz a sikerhez, Stefano Pioli pedig boldogságot és lelkesedést adna át a Milan játékosainak.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 9:28
FC Internazionale v AC Milan - Serie A
SPORT-SOCCER-FC-INTERNAZIONALE-AC-MILAN/REPORT Fotó: ALESSIO MORGESE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sanyarú évek után sejlik fel ismét a nagy siker lehetősége. Az AC Milan 2007-ben, az Internazionale 2010-ben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, azóta azonban még csak elődöntőt sem játszottak, és a negyeddöntőig is csak egyszer-egyszer jutottak el. A most futó szezonban, de 2018 óta összességében is az Internazionalénak van több sikerélménye a városi rangadókról. Az elmúlt öt évben kilenc Inter-győzelem mellett három-három döntetlen és Milan-diadal született, ebben az idényben pedig a bajnokságban mindkét fél egygólos hazai sikert ünnepelhetett, a januári Szuperkupában az Inter 3-0-s győzelmet aratott.

Stefano Pioli a háttérből figyeli a játékosait az edzésen. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Nem példátlan, hogy a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában összefutnak egymással, ez ugyanis korábban már kétszer is megtörtént: húsz éve az elődöntőben két döntetlent követően idegenben szerzett góllal, illetve 18 esztendeje a negyeddöntőben kettős győzelemmel egyaránt a Milan jutott tovább. A 114 éves múltra visszatekintő rivalizálás eddig 87 Inter-, 79 Milan-győzelmet és 69 döntetlent hozott.

 

A jelenlegi formák alapján nehéz lenne bármelyiküket is kikiáltani egyértelmű esélyesnek, és az is meglepő lenne, ha az egyikük kiütné a másikat, ezzel már az odavágón lényegében eldöntené a továbbjutás kérdését. Ezt azért is nehéz elképzelni, mert ahogyan az olasz csapatok esetében többnyire lenni szokott, a hatékony védekezésnek köszönhetően jutott ilyen messzire az AC Milan és az Internazionale is, és a játéknak ez az eleme döntő tényező lehet az elődöntő két mérkőzésén is. Előbbi ötször, utóbbi pedig hatszor nem kapott gólt a mostani BL-szezon eddigi tíz találkozóján, a kieséses szakasz négy összecsapásán pedig három-három alkalommal maradt érintetlen a két milánói gárda kapuja.

INZAGHI, Simone
Simone Inzaghi szerint jó a hangulat az Internél. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Simone Inzaghi, az Inter vezetőedzője nem is foglalkozik a korábbi összecsapásokkal, azoknak szerinte egyáltalán nincsen jelentőségük: 

– Az utóbbi húsz hónapban hét derbit játszottunk, nyertünk és veszítettünk is. Ezekből talán tudunk valamennyit meríteni, de minden meccs más és más, a Milan ráadásul sokoldalú csapat, képes lehet meglepni minket. Jó hangulatban készülünk, és szükségünk lesz a sikerhez a szívünkre és az eszünkre is. Szem előtt kell tartanunk, hogy a továbbjutás két mérkőzésen dől, ennek megfelelően kell futballoznunk.

 

A két vezetőedző közül Simone Inzaghi nem számíthat Milan Skriniar mellett Robin Gosensre, de Danilo D’Ambrosio valószínűleg – ha csak csereként is, de – bevethető lesz. Az érzékenyebb veszteséggel valószínűleg Stefano Piolinak kell megküzdenie, amennyiben a hétvégén izomproblémák miatt már az első félidőben lecserélt Rafael Leao nem tudja vállalni a játékot, mivel neki kulcsszerepe van a Milan támadásaiban. A Milan vezetőedzője erről ezt nyilatkozta: 

– Ha tudja vállalni a játékot, akkor kezdő lesz, ha nem, akkor a kispadra sem ül le, mert nem kockáztatunk. Ahhoz, hogy rendkívüli eredményt érjünk el, rendkívüli munkát kell végezni, és mi megpróbáljuk. Remélem, sikerült átadnom a játékosoknak mindenekelőtt azt a boldogságot és lelkesedést, amivel a mérkőzésre kell készülnünk.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés, szerda: AC Milan–Internazionale 21.00 (tv: M4 Sport). 

Borítókép: eredményes játékára nagy szüksége lesz a Milannak 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.