A végén csapott le a kalapács: európai kupagyőztes a West Ham United

Színvonalas meccset nem, de izgalmakat így is tartogatott a harmadik számú európai kupa, a Konferencialiga prágai döntője. Volt itt minden, szurkolói balhé a meccs előtt és alatt, vérző fejű Fiorentina-csapatkapitány és 58 éve várt angol siker. A kalapácsosoknak becézett West Ham United egy 90. percben szerzett góllal győzte le 2-1-re az olasz riválisát.

Magyar Nemzet
2023. 06. 07. 23:02
Fiorentina v West Ham - Europa Conference League Final
Said Benrahma and Jarrod Bowen of West Ham United FC celebrates after scoring during the UEFA Conference League final match between ACF Fiorentina and West Ham United at Eden Arena, Prague, Czech Republic on June 7, 2023. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Giuseppe Maffia/NurPhoto /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fiorentina és a West Ham United egymás elleni Konferencialiga-döntőjét úgy is lehetett értelmezni, hogy ki  a jobb: a Serie A-ban nyolcadik firenzei csapat, vagy a Premier League 14. helyezettje. Papíron az angoloknak állt a zászló, legalábbis a West Ham 453 millió eurós keretértéke csaknem a duplája, mint a Fiorentináé (236 millió).

Szép játékot nem, de nagy küzdelmet hozott a döntő. Fotó: Joe Klamar / AFP

A pályán persze nem bankjegyek csaptak össze, ahogy a döntő előtt, egy prágai belvárosi bárban sem. Balhé vezette fel a finálét, a Fiorentina vehemensebb szurkolói rátámadtak West Ham United-hívekre, a két társaság asztalokat és székeket hajigált, a rendbontásnak a kiérkező rendőrök vetettek véget. Az egyik sérültet kórházba vitték, három ember megsérült, tizenhatot pedig őrizetbe vettek.

Lesgól, vérző fej, VAR-tizenegyes

Ahogy a „nulladik félidőben”, úgy a rendes meccsen is a Fiorentina volt a kezdeményezőbb, de gólt nem értek a kísérletei az első félidőben. Pontosabban a hosszabbításban Luka Jovics betalált, ám a Real Madrid korábbi csatára egy szöglet után hiába fejelt a kapuba, merthogy lesen állt. A szerbnek ez volt az utolsó megmozdulása a meccsen, a félidőben lecserélték.

Szünet után sem kényeztették el a csapatok a futballínyenceket, az 58. percben azonban a West Ham tizenegyeshez jutott. Egy szokványos felívelt labdát Bowen nem tudott rendesen átvenni az ötös előtt, s mint kiderült, azért nem, mert Biraghi kézzel elütötte a labdát előle. A videobíró tisztázta az esetet, s a megítélt tizenegyest Benrahma váltotta gólra, vezetett a West Ham.

Fájhatott Biraghi feje. Nemcsak a gólt megelőző hibája miatt, hanem azért is, mert még az első félidőben megdobálták az angol szurkolók a lelátóról, és úgy eltalálták a fejét, hogy ömlött a vére, így kapott egy stílszerűen lila fejkötést, s azzal játszott tovább. Meg persze gúnyosan megtapsolta az angol szurkolókat.

A West Ham veretlenül, tizenhárom győzelemmel és egy döntetlennel jutott el a selejtező utolsó fordulójától a prágai döntőig, s egygólos előnye tudatában csak ki kellett volna húznia a hátralévő bő félórát. Erre nem volt képes David Moyes addig jól bekkelő együttese, ugyanis a 67. percben Bonaventura tízméteres lövésével kiegyenlített a Fiorentina.

Sokat elmond a meccsről, hogy mindkét csapat mindössze a második kaput eltaláló lövéséből szerezte a gólját. A rutinosabb meccsnézők ekkor már talán a hosszabbításra is felkészültek, ám a 90. percben jött a fordulat: a támadójátékban a hajrára megélénkülő West Ham Paqueta nagy passza után a ziccert értékesítő Bowen góljával újra magához ragadta az előnyt.

WHU: irány az El, Rice: irány a Bayern?

Még egyszer már nem állt fel a Fiorentina, 2-1-re nyert a West Ham, amely 58 évvel az 1965-ben aratott KEK-győzelme után újra európai kupagyőztes lett, ezúttal a Konferencia-ligában. Egyúttal a londoni csapat megváltotta a jegyét a következő idényre az Európa-ligába.

A Manchester United élén korábban csúnyán megbukott Moyes mester a 25 éve tartó vezetőedzői pályafutása legnagyobb sikerét aratta, a West Ham legértékesebb játékosa, a 80 millió euróra tartott angol válogatott Declan Rice pedig talán az utolsó meccsét játszotta a klub mezében. Akár a Bayern München, akár az Arsenal lesz a következő állomása, ennél szebb búcsú aligha létezik saját nevelésű játékosként.

Az olaszoknak pedig keserű a pirula, hiszen az AS Roma elveszítette a Sevilla ellen az El-finálét, most a Fiorentina is kikapott. S ha szombaton az Internazionale is veszít a Manchester City ellen a Bajnokok Ligája döntőjében, akkor mindhárom fronton elbuknak a csapataik.

Konferencialiga, döntő:
Fiorentina (olasz)–West Ham United (angol) 1-2 (0-0), Prága, Fortuna Aréna, 19 000 néző, jv.: C. Del Cerro (spanyol), gólszerzők: Bonaventura (67.), ill. Benrahma (62. – 11-esből), Bowen (90.).

Borítókép: Bowen lőtte a mindent eldöntő gólt, amivel megnyerte a Konferencia-ligát a West Ham United (Fotó: Giuseppe Maffia/NurPhoto /AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.