„Annyi minden van, amit nem láttok” – Dressel még mindig mélyponton?

Miután Milák Kristóf váratlanul visszalépett a július végén esedékes fukuokai világbajnokságtól, sokan arra számítottak, hogy a közel egyéves kihagyás után visszatérő Caeleb Dressel visszaszerezheti a trónját 100 pillangón. Erre persze még lehet esélye, de az amerikai válogatón a másik olimpiai és vb-győztes számában, 100 gyorson mindössze a 29. helyen végzett. Dressel úgy tűnik, még mindig mélyponton van, és az amerikaiak másik úszócsillaga, Katie Ledecky vette őt védelmébe.

2023. 06. 28. 11:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezhetünk, tavaly a budapesti világbajnokság legjobban várt csatája lett volna és összecsapása 100 pillangón, ám a szám akkori címvédője, az amerikai világcsúcstartó nagy megdöbbenést keltve visszalépett és hazautazott a vb kellős közepén. Dressel mentális problémákkal küszködött, hosszú időre elvonult a világ elől, s csaknem egy évig, idén májusig egyáltalán nem versenyzett.

Caeleb Dressel és Milák Kristóf a tokiói olimpián
Caeleb Dressel és Milák Kristóf legutóbb a tokiói olimpián csapott össze. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint megírtuk, Dressel nagy visszatérése az Atlanta Classicon nem sikerült túl fényesre, legalábbis az időeredményei jócskán elmaradtak a tőle megszokott szinttől. A lényeg persze nem ez a verseny volt, sokkal inkább az amerikai válogató, amely most zajlik Indianapolisban. Alapesetben minden számban az első két helyezett kerülhet be az amerikaiak világbajnoki csapatába, s Dressel esetében az egyéni számokat tekintve korábban négy alapkő volt: gyorson és pillangón az 50 és 100 méteres távok.

Ezek közül elsőként 100 gyorson szerepelt Dressel az amerikai válogató keddi napján. Ő a szám olimpiai bajnoka, nem mellesleg kétszeres világbajnok is benne. A vb-trónját a románok tavaly Budapesten berobbanó zsenije, David Popovici szemtől szembeni küzdelem nélkül szerezte meg, akárcsak Milák 100 pillangón, hiszen Dressel visszalépett. Sokat elárulhat a 26 éves amerikai jelenlegi formájáról, hogy karrierje egyik legfontosabb számában mindössze a 29. helyen végzett Indianapolisban 49,42 másodpercet úszva, így 100 gyorson nem lesz ott a fukuokai vb mezőnyében.

Nagy kérdés, hogy ezek után Dressel egyáltalán folytatja-e a versenyzést, illetve a többi számában (a szokásos menüre nevezett be) képes lesz a legjobb kettő közé kerülni. A 100 gyors után sem ő, sem az edzője nem nyilatkozott, ami általában nem jó jel.

Ledecky a világcsúcsa óta nem volt ilyen jó

Megszólalt viszont Katie Ledecky, aki Dressel egyik edzőtársa Floridában. – Annyi minden van, amit sokan nem látnak a mindennapokban, ilyen az öröm, amit minden nap a medence partjára hoz magával – fogalmazott Ledecky Dresselről a SwimSwam cikkében.

A hétszeres olimpiai bajnok Ledecky egyébként hatalmas fölénnyel, minden idők harmadik legjobb idejével győzött női 800 méteres gyorsúszásban a válogatón. A 26 éves, 19-szeres vb-aranyérmes 8:07,07 perces idővel volt a leggyorsabb, több mint 13 másodpercet vert a másodikra. Ledecky a 2016-os riói olimpián elért 8:04,79-es világcsúcsa óta nem úszott ilyen jól.

Dressel legközelebb szerdán 50 pillangón állhat rajthoz Indianapolisban, ahol a számunkra a vb-címvédő Milák miatt a legérdekesebb, 100 pillangó versenyeit csütörtökön rendezik majd.

Borítókép: Caeleb Dressel formája még nem a régi (Fotó: ISL)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.