Külföldön már azt találgatják, ki ülhet Milák megüresedő trónjaira

Milák Kristóf szerdán tett megdöbbentő bejelentést, miszerint nem vesz részt a fukuokai vizes világbajnokság július végén esedékes medencés úszóversenyein. Így a tavalyi budapesti vb-n 200 és 100 méteres pillangóúszásban aratott diadalával megszerzett trónjai biztosan megüresednek Japánban. Milák távollétében mindkét számban több úszó is esélyes, mi pedig szeretnénk hinni, hogy az eddig az edzőtárs szerepét eljátszó Márton Richárd él az eséllyel, s kilép az árnyékból.

2023. 06. 22. 14:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfáradt, ezért nem indul a fukuokai világbajnokságon, s a döntését mind az edzője, Virth Balázs, mind az Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor nagy megértéssel fogadta. Nem mintha lett volna más választásuk: Milák a magyar úszósport zászlóshajója, jelenleg az egyetlen biztos (arany)éremesélyes versenyzők, ha világbajnoki vagy olimpiai mezőnyről van szó. Mivel még mindig csak 23 éves, butaság lenne most elmarni a sportágtól, így inkább szabadon engedik, hogy remélhetőleg már a jövő nyári párizsi olimpián újra a régi fényében tündököljön.

VIRTH Balázs; MILÁK Kristóf
Virth Balázs és Milák Kristóf hangulata most nem ennyire derűs. Fotó: Kovács Tamás

Milák távolmaradása a fukuokai vb-től azonban nagy esélyt jelent több úszónak. A magyar klasszis 200 pillangón gyakorlatilag verhetetlen volt az elmúlt években, a világ valaha volt öt legjobb időeredménye az ő nevéhez fűződik, nem mellesleg a világ idei legjobbját is ő úszta még az áprilisi ob-n, ahogy edzője fogalmazott, félgőzzel, amikor még úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben.

Kik nyerhetnek nagyot Milák Kristóf távollétében?

A nemzetközi szaklap, a SwimSwam el is kezdte találgatni, hogy Milák hiányában kik lehetnek azok az úszók, akik aranyérmet szerezhetnek Fukuokában. Az oldal szerint 200 pillangón a francia Léon Marchand és a japán Honda Tomoru küzdhet meg a győzelemért. Előbbi – akit Michael Phelps volt edzője, Bob Bowman készít fel, s az amerikai legendához hasonlítják – már a tavalyi vb-n is második volt Milák mögött, utóbbi pedig idén a második legjobb idővel rendelkezik a magyar bajnok után, ráadásul a hazai pálya is feldobhatja.

Marchand egyéni legjobbja tavalyról 1:53,37, Hondáé pedig 1:52,70. Nagy esély előtt állhatna most a 2016-os riói olimpián 200 pillangón bronzérmes aki gyakorlatilag Milák 2018 óta tartó uralmában itthon másodhegedűssé vált, ám ellene doppingeljárás van folyamatban, így biztosan nem lesz ott Fukuokában.

Ételfutárból lett edzőtárs léphet ki az árnyékból

Két éve, a Tokióban rendezett olimpián Milák nyert, Kenderesi pedig csak hajszállal csúszott le a dobogóról, de most egyikük sem lesz ott Japánban. Így nagy esélyt kaphat Márton Richárd, aki a hazai rangsorban lényegében már a tavalyi római Európa-bajnokságon Kenderesi elé került, amikor Milák mögött ezüstérmes lett.

Márton egyéni legjobbja az akkori 1:54,78 volt, amivel a tavalyi budapesti vb-n Kenderesit megelőzve az ötödik helyen csapott volna célba. De most nem lesz ott előtte Milák, így már kapásból ott lehet a negyedik hely környékén, amiből kiindulva akár a dobogóért is harcban lehet. Egy elcsípett vb-bronz óriási szó lenne Márton számára, aki néhány éve az úszást háttérbe szorítva már ételfutárként is dolgozott, majd 2020-ban Milák edzőtársaként, őt segítve tért vissza.

előtt tárva-nyitva az aranykapu

Milák a budapesti vb-n tavaly úgy szerezte meg az aranyérmet 100 pillangón, hogy a legnagyobb rivális, a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, Caeleb Dressel váratlanul visszalépett a versenyzéstől mentális problémákra hivatkozva. Az amerikai klasszis Japánban elvileg visszatér, de újra elmarad a csata Milákkal, ezúttal a magyar úszó hasonló döntése miatt.

Dressel májusban csaknem egyéves szünet után állt először rajthoz versenyen, s az Atlanta Classicon ezüstérmes volt, 52,41-et úszva, ami mintegy másfél másodperccel lassabb volt, mint Milák kaposvári ob-n győztes ideje kicsit korábban. Dressel jövő héten az amerikai bajnokságon vívhatja ki részvételét a vb-n, akkor derül ki, hogy megtalálta-e a régi önmagát.

Ha igen, akkor Milák hiányában nincs ellenfele, a világ valaha volt három legjobb ideje 100 pillangón Dresselé, a negyedik Miláké. A SwimSwam szerint Dressel mellett még ketten esélyesek az új helyzetben: a kanadai Josh Liendo és az amerikai Shaine Casas.

Borítókép: Márton Richárd főszereplővé léphet elő Milák Kristóf távollétében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.