Kerékpárosfutárból lett Rómában a magyar úszósport Európa-bajnoka

Márton Richárd a római úszó-Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a 4×200-as gyorsváltó tagjaként, aztán hatalmas egyéni csúccsal második lett 200 pillangón Milák Kristóf mögött. Három évvel ezelőtt úgy érezte, nem fejlődik, és inkább elment dolgozni, aztán visszatért. A BHSE úszója a Nemzeti Sportnak nyilatkozott.

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu2022. 08. 19. 14:31
MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Vizes Eb – Úszás - Milák Kristóf arany-, Márton Richárd ezüstérmes 200 méter pillangón Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tényleg abbahagyta már az úszást korábban?
– Kétszer is.

– Akkor kezdjük az elsővel.
– Három évvel ezelőtt, 2019 májusában az eredménytelenség és a kudarcok után úgy éreztem, hiába teszek bele sokat, leragadtam egy ponton, másoknak sokkal jobban megy. Akkor még a budafoki klub tagja voltam, Horváth Tamással készültem, de akkortájt egyre kevesebbet jártam edzésekre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor az ember átlép az ifjúsági korosztályból a felnőttbe, szükség van egy hatalmas ugrásra. Ha ez nem jön egyből, jó eséllyel sokat kell várnia a jó eredményekre, és közben előfordulhat, hogy bedarálja a rendszer.

– És önt bedarálta?
– Valahogy úgy. Bármit csináltam, nem fejlődtem, és akkor azt mondtam, én ezt abbahagyom. Felesleges folytatnom, ha nem megy: azt a temérdek időt, amit beleölök az edzésekbe, inkább másra fordítom.

– Elköszönt az uszodáktól?
– Igen, elmentem futárkodni: napi tizenkét órában száz kilométert kerékpároztam akkortájt.

– Elég éles váltás. Ebből hogy jött néhány hónappal később a folytatás?
– Augusztusban Selmeci Attila, Milák akkori edzője szólt, hogy Kristófnak kellene edzőpartner az olimpiai felkészülésre. Budafoki mesterem, Horváth Tamás úgy vélte, élnem kellene a lehetőséggel, és én is úgy gondoltam, miért ne?

– Biztos nem lehetett könnyű visszarázódnia az uszodai munkába.
– Nagyon nehéz volt visszajönni, de sikerült, és elkezdődött egy új korszak. A római történések függvényében már azt mondhatom, hogy az életemben az volt az új kezdet.

– Ma már valóban ezt mondhatja, ám említette, hogy kétszer hagyta abba az úszást. Mi történt másodjára?
– Még ugyanebben az évben, valamikor december környékén bekattantam, úgy éreztem, az úszásban elértem a csúcsra, nem tudok kihozni magamból többet. Nem tudok konkrétumot mondani, mert nem történt semmi, egyszerűen csak így éreztem. A januári edzőtábor előtt ezt közöltem is Selmeci Attila edzővel. Aztán megcsörrent a telefonom…

A Nemzeti Sport interjúja ITT olvasható el Márton Richárddal.

Borítókép: Márton Richárd és a 200 méter pillangó eredményhirdetésénél (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.