Caeleb Dressel nem ijesztett rá Milák Kristófra a nagy visszatérésével

Csaknem egyéves, mentális gondok miatt tartott szünet után versenyzett újra Milák Kristóf legnagyobb riválisa, Caeleb Dressel, aki az Atlanta Classic elnevezésű versenyen állt rajthoz az elmúlt hétvégén. Dressel eredményei árulkodnak arról, hogy sokat kihagyott, Milák ellen nem lesz könnyű dolga a Japánban esedékes világbajnokságon.

2023. 05. 15. 9:40
Caeleb Dressel és Milák Kristóf a tokiói olimpián
Fotó: MTI / Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

legutóbb tavaly júniusban hozzá illő módon kezdte a budapesti világbajnokságot, amelynek első napján a 4×100-as gyorsváltó tagjaként, a másodikon pedig 50 méter pillangón egyéniben szerzett aranyérmet. Aztán váratlanul visszalépett a versenyzéstől, és hazautazott az Egyesült Államokba, így elmaradt a elleni várva várt csatája is 100 pillangón.

Caeleb Dressel egyelőre nem a régi. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ebben a számban a 2017-es, szintén budapesti vb-n csaptak össze először, amikor Dressel először lett világbajnok, Milák pedig mögötte ezüstöt szerzett. 2021-ben a tokiói olimpián ugyanebben a sorrendben csaptak a célba nagy csatában. A magyar klasszis 200-on a legerősebb, de mivel ott nincs igazi ellenfele, tavaly már érezhetően a 100 izgatta jobban a fantáziáját. Milák versengő típus, mindig a kihívást keresi, amit a budapesti vb-n Dresselben látott. Csakhogy az amerikai nélkül végül 100-on is igazán nagy harc nélkül lett világbajnok.

Azóta nagy kérdés, hogy a 26 éves Dressel sorsa mi lesz, és mivel ez bizonytalan volt, Milák új kihívást keresett, és saját bevallása szerint is a gyorsúszásra helyezte a nagyobb hangsúlyt a téli-tavaszi felkészülés alatt, hiszen ott a románok hasonszőrű zsenije, David Popovici neki is nagy motivációt jelent. Nagy kérdés, hogy Dressel visszatérése változtat-e Milák hozzáállásán a júliusi fukuokai vb-ig.

Milyen eredményekkel tért vissza Dressel?

Az amerikai tavaly ősszel teljesen felhagyott az úszással, és négy hónapja kezdte el újra az intenzív edzéseket. Atlantában meglátszott az eredményein, hogy sokat kihagyott. 200 vegyesen visszalépett, 200 gyorson szabálytalan rajt miatt kizárták, 50 gyorson harmadik lett, 200 pillangón pedig 12., így nem jutott be a döntőbe.

Ami számunkra igazán érdekes, az a 100 pillangó és a 100 gyors, hiszen Dressel elsősorban ezekben csaphat össze Milákkal (és Popovicival). Nos, Dressel 100 gyorson az ötödik idővel jutott be a döntőbe, de onnan már visszalépett. Az előfutamban 50,29-et úszott, miközben Milák áprilisban ebben a számban 48,40-nel lett országos bajnok.

Dressel 100 pillangón ezüstérmet szerzett Atlantában, az ideje 52,41 volt, Milák a kaposvári ob-n 50,80-nal nyert. A számok nem hazudnak, Dressel egyelőre messze van a régi formájától, az idő pedig vészesen fogy a vb-ig, hiszen bő két hónap múlva rajtol az év fő versenye Japánban.

100 pillangón még mindig Dressel tartja a világcsúcsot (49,45), ráadásul olimpiai és kétszeres világbajnoka a számnak. Nagy hiba lenne alábecsülni, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ha ott is lesz a vb-n, nem fogja tudni megismételni a legutóbbi csúcsteljesítményét, amelyet a tokiói játékokon mutatott be összesen öt, köztük három egyéni arannyal. Így vélekednek erről a nemzetközi úszószakportál, a SwimSwam olvasói is, akiknek az 53,1 százaléka szerint Dressel nem szerez aranyat egyéni számban a vb-n.

Borítókép: Caeleb Dressel és Milák Kristóf a tokiói olimpián csaptak össze legutóbb (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.