Vele készített utoljára közös képet Suhajda Szilárd, de az ő nyolcezer méteres expedíciós pályafutása is véget ért

Szerinte Suhajda nagyon közelinek érezte a csúcsot.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 06. 15. 13:40
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen egy hónapja jutott fel a 29 éves Price Márton Péter legfiatalabb magyarként a Mount Everest csúcsára. Ő szelfizett legutoljára Suhajda Szilárddal, mielőtt eltűnt volna. Az Indexnek sikerült elérnie a hegymászót, aki beszámolt arról, hogy tinédzserkora óta arról álmodott, hogy a Mount Everest tetején álljon, és most áldja az őrzőangyalait, hogy le is tudott onnan jönni épségben – írja a Mandiner az interjú alapján. 

Beszélt arról is, sejteni lehetett, hogy össze fog futni Szilárddal mászás közben, és amikor felért majdnem a négyes táborig  – ez 7906 méter magasan található –, akkor látta, hogy ott ül Szilárd és nagyon megörült. „Nagyon fitt állapotban volt – jegyezte meg Price Márton Péter.

„Ő egy nagyon erős mászó. Előtte egy másik alkalommal is találkoztunk, megint csak véletlenszerűen a hármas (7158 méter) és négyes tábor között, és együtt mentünk egy darabig” – fűzte hozzá. 

A kérdésre, hogy mi történhetett Suhajda Szilárddal, azt felelte, oxigénpalack nélkül megmászni az Everestet olimpiai aranyérmes teljesítménnyel ér fel. Úgy látja továbbá, Szilárd rendkívül nehéz dologra vállalkozott, és még az oxigénpalackos mászásnál is közelinek tűnnek a távolságok, de olyan lassan lehet csak haladni, hogy

órák kellenek akár 50 méter megtételére is. 

A csúcs közelében tehát nagyon nehéz visszafordulni a hegymászó elmondása szerint. 

 

„Én is csak mentem felfelé, és óriási akaraterő kell ahhoz, hogy valaki húsz méterre vagy ötven méterre vagy száz méterre a csúcstól visszaforduljon. Még akkor is, ha teljesen racionálisan gondolkozik. Hipoxiás állapotban pedig még inkább csábítónak tűnik a csúcs. Szerintem nagyon-nagyon közelinek érezte a csúcsot, egyszerűen úgy gondolta, hogy még fel tud érni, és nem fordult vissza időben” – részletezte Price Márton Péter.

Az interjúban kitért arra is, hogy nem tervezi tovább kísérteni a sorsot. „Most, hogy sikerült, áldom az őrzőangyalaimat, hogy le tudtam onnan jönni épségben. Ez az év volt a leghalálosabb” – emelte ki, és hozzáfűzte, mostantól alacsonyabb hegyeket fog mászni és inkább a természetre koncentrál. „A 8000 métereseken nagyon sok a szenvedés és kevesebb a technikai kihívás. A Mount Everest tetején véget ért a 8000 méteres expedíciós pályafutásom” – összegzett a fiatal hegymászó az Indexnek. 

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.