Swiatek és az óriásölő döntője fordulatos meccset hozott

A két sorozat közül csak egyik folytatódhatott. Az óriásölő Karolína Muchová a Roland Garros döntőjében nem tudta legyőzni a világelsőt, Iga Swiatek harmadszor is megnyerte a párizsi Grand Slam-tornát.

2023. 06. 10. 18:00
Iga Swiatek Roland Garros
Párizs, 2023. június 8. A lengyel Iga Swiatek, miután gyõzött a brazil Beatriz Haddad Maia ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. június 8-án. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh Karolína Muchová megakadályozta az álomdöntőt azzal, hogy az Australian Open-bajnok Arina Szabalenka ellen nyert a Roland Garros elődöntőjében. A finálé előtt természetesen így sem ő, hanem a címvédő és világelső, a lengyel Iga Swiatek volt az esélyes.

Iga Swiatek Karolína Muchová Roland Garros
Karolína Muchová és Iga Swiatek a Roland Garros női döntője előtt (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Swiatek a döntőig vezető útján nem veszített játszmát, bár a Beatriz Haddad Maia elleni elődöntője ennek ellenére nem alakult simán, s ha tartania nem is kellett Muchovától, azért óvatossággal tölthette el, hogy korábbi egyetlen egymás elleni meccsükön, 2019-ben Prágában a cseh játékos nyert. Igaz, akkor Swiatek még nem volt Grand Slam-bajnok, azóta a Roland Garrost kétszer (2020, 2022), a US Opent egyszer (2022) nyerte meg, míg Muchová most jutott először döntőbe a négy nagy torna egyikén.

Muchová a nagy meccseken is kiváló mutatóval rendelkezik: a világranglistán a meccs idején a legjobb három között jegyzett játékosok ellen mind az öt korábbi meccsét megnyerte, ráadásul négy sikert ezek közül Grand Slam-tornán hozott össze.

A Roland Garros-döntőt azonban Swiatek kezdte jobban, a villámrajt 3:0-s vezetést jelentett a számára. Muchovának volt bréklabdája a visszazárkózásra, de nem tudott élni vele, a lengyel pedig meggyőző fogadójátékkal zárta le az első játszmát (6:2).

Swiatek pedig ugyanúgy kezdte a második szettet is, mint az elsőt: ellépett 3:0-ra. Muchová viszont változtatott, ezúttal élt a bréklehetőségével, és visszazárkózott 3:2-re. Sőt, 5:4-nél az egyenlítésért szerválhatott, de ebben a játékban egyáltalán nem tudott jól teniszezni.

A világelső azonban ismét elveszítette az adogatását, Muchová pedig a második lehetőséggel élt, szenzációs labdamenetek után kiharcolta a döntő játszmát.

Swiatek először veszített szettet az idei Garroson, s az első döntő játszmáját pocsékul kezdte, az első két játékban labdamenet sem jutott neki.

A fordulatoknak még nem volt vége: 3:2-re már a lengyel, 4:3-ra Muchová, 5:4-re ismét Swiatek vezetett. Muchová pedig adogatóként nem tudott mérkőzésben maradni, meccslabdánál kettős hibát ütött, így nem tudta megőrizni elképesztő sorozatát, először kapott ki a világranglistán top 3-ban jegyzett teniszezőtől.

A szoros döntő ellenére a huszonkét éves Iga Swiatek trónja salakon tehát továbbra is megingathatatlan maradt, a Roland Garros legutóbbi négy kiírásából hármat a lengyel teniszező nyert meg.

Roland Garros, női döntő

Swiatek (lengyel, 1.)–Muchová (cseh) 6:2, 5:7, 6:4

Borítókép: Iga Swiatek harmadszor nyerte meg a Roland Garrost (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.