Szoboszlai is tehet arról, hogy kiborult az olasz szövetségi kapitány

A magyar válogatott középpályása vonakodott gyorsan elköteleződni a Newcastle-hez, a Szarkák léptek. Az olasz piac egyik leginkább értékes fiatal játékosával, Sandro Tonalival helyettesítették a megszerezni kívánt magyar játékost. Tonali elmenetele hihetetlen gyászreakciót váltott ki Roberto Mancini szövetségi kapitányból. Ezt megúszhatták volna az olaszok, ha Szoboszlai nem kosarazza ki a Newcastle-t.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 6:10
SZOBOSZLAI Dominik
Freiburg, 2023. május 3. Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig játékosa, miután berúgta csapata harmadik gólját a Freiburg ellen a labdarúgó Német Kupa freiburgi elõdöntõjében 2023. május 2-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek/MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

22 évesen hihetetlen magasságokba jutott a nemzetközi klubfutballban. A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az 50 millió euróra becsült piaci értékével holtversenyben a Bundesliga tizenötödik legértékesebb játékosa. A Lipcse középpályása népszerű portéka az európai átigazolási piacon, az arab tőkeinjekciónak – és a Liverpool, valamint a Chelsea gyengébb szezonjának – köszönhetően a következő szezonban Bajnokok Ligája-induló Newcastle United is kivetette rá a hálóját, de eleddig nem járt sikerrel. 

Csak úgy röpködtek az euró-tízmilliók Szoboszlai remélt és kialkudott árával kapcsolatban, egyesek már tudni vélték, hogy a játékos lipcsei szerződése tartalmaz egy kivásárlási árat, és a játékos 70 millió eurós rögzített áron idén nyáron mozdítható Lipcséből.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai a Bundesliga 15. legértékesebb játékosa. Fotó: Leonhard Simon/ MTI/EPA/Leonhard Simon


A Newcastle udvarlására nem érkezett érdemi válasz Szoboszlai környezetéből, a labdarúgó is sejtelmesen nyilatkozott a jövőjével kapcsolatban, legutóbb a Bundesliga-mérkőzéseket közvetítő Aréna 4 csatornának adott interjúban „fifty-fifty”-választ adott a menni vagy maradni kérdésre.
A Milan ennél sokkal konkrétabban fogalmazott, amikor befutott az első angol ajánlat, a tavalyi bajnok, idén Bajnokok Ligája-elődöntős csapat középpályásáért, Sandro Tonaliért. A mintegy 80 millió euróra nem mondott nemet a Milan, ezzel a 23 éves, Pirlo-utódnak tartott játékos elkelt. Hiába pityergett a futballista, amikor megtudta, mire készül a klubja.

FC Internazionale v AC Milan: Semi-Final Second Leg - UEFA Champions League
Tonali elhagyta a Milant. Fotó: Luca Rossini/NurPhoto/AFP

Nem csak Tonali pityergett, maga a szövetségi kapitány, Roberto Mancini sem maradéktalanul boldog, amiért fontos játékos hagyta el a Serie A-t. A squadra azzurra maestrója szerint nem jó irány, az olasz futball fejlődése szempontjából káros jelenség, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az olasz bajnokságot. – Egyrészt van bennem némi sajnálkozás, hogy egy olyan jó és fiatal játékos, mint Tonali, elhagyja Olaszországot. Ez azt jelenti, hogy az olasz klubfutballnak vannak problémái. Ami a technikai felkészültséget illeti, a Premier League-ben való játék szolgálja majd Tonali fejlődését. Ebből a szempontól biztosan jót tesz neki a váltás nyilatkozta az olasz kapitány.

775817317
Mancinit gondok gyötrik          Fotó: OLI SCARFF

Mancini kifakadása érthető. A klasszis védők már elbúcsúztak a válogatottól, a legutóbbi Eb-győztes csapatból Giorgio Chiellini már elbúcsúzott, Leonrado Bonucci többet sérült, mint egészséges. Az Eb-n felfedezett szélső, Federico Chiesa klubja, a Juventus a büntetőpontok miatt lemaradt a BL-indulásról, a játékos elvágyódik Torinóból, a klubja legalább 50 millió eurót akar érte látni, és ezt a pénzt a liga nagy halai vonakodnak kifizetni, de a Premier League-ben ez az összeg meg sem kottyan a kluboknak. 
Az olasz futball nemigen tudja megtartani a legjobbjait. Tavaly Gianluca Scamacca igazolt az idei Konferencialiga-győztes West Ham Unitedhez, de a sérülése és egyéb okok miatt a 24 éves játékos nem váltotta meg a világot a Premier League-ben. 

Sandro Tonalit leszámítva jelenleg öt olasz labdarúgó szerepel a világ legerősebb bajnokságának tartott angol ligában. Jorginho 2018-ban a Napoliból, Angelo Ogbonna 2015-ben a Juventustól, Emerson Palmieri 2017-ben a Rómától, Gianluca Scamacca 2022-ben a Sassuolótól szerződött a PL-be. Wilfried Dernand Gnonto az FC Zürichtől érkezett az angol bajnokságba. Komoly nyomot közülük csak a Chelsea-vel BL-győztes Jorginho hagyott.  Tonali csak akkor veheti fel vele a lépést, ha a Newcastle komolyan gondolja a minőségi csapatépítést, és továbbra is maga mögött tartja a nagy klubokat.

Minden más esetben Szoboszlai Dominiknek lesz igaza – ha valóban nem ír alá a Newcastle-hez. 

Borítókép: Szoboszlai Dominik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.