A címvédő megvillant, de új rivális jelentkezett be

Az ausztrál Jai Hindley nyerte a Tour de France ötödik szakaszát, ezzel összetettben is az élre állt. A címvédő Jonas Vingegaard több mint egy percet adott Tadej Pogacarnak, de lehet, hogy nem is a szlovén lesz az idei legfőbb riválisa, hanem a tavalyi Giro-győztes Hindley.

2023. 07. 05. 18:02
Jai Hindley Tour de France
Jai Hindley 2023 Fotó: Twitter/Tour de France
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az idei Tour de France első szakaszai is hoztak izgalmat, a kétszeres győztes Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kiépített tizenegy másodperc előnyt a címvédő (Jumbo–Visma) előtt, míg az összetett dobogóra is esélyesnek tartott kerekesek közül Enric Mas (Movistar) és Richard Carapaz (EF Education–EasyPost) már az első szakaszon bukott, így mindketten hamar feladták a francia kerékpáros-körversenyt. Az első kiemelt emelkedő azonban csak szerdán, az ötödik szakaszon várt a mezőnyre.

YATES, Adam; POGACAR, Tadej
Yates elvesztette a sárga trikót, Pogacar is több mint egy percet kapott a címvédő Vingegaardtól Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A 15,2 km hosszú, átlagban 7,2 százalékosan emelkedő Col de Soudet a szakasz közepére került, utána még egy harmadik és egy első kategóriás hegy is várt a mezőnyre.

Sokan érezték úgy, hogy ez a szakasz kiváló alkalom a szökésre, némi meglepetésre három kiváló hegyimenőt is elengedtek az esélyesek. Giulio Ciccone (Lidl–Trek) volt már hegyi trikós a Girón, Emanuel Buchmann (BORA–Hansgrohe) végzett már negyedik helyen is a Tour összetettjében, csapattársa, Jai Hindley pedig egyenesen a tavalyi, Magyarországról rajtolt Giro d’Italia végső győztese lett.

Hindley volt a legerősebb a szökésből, s haza is ért, ez pedig szakaszgyőzelmet és sárga trikót ért a számára, s bizony az ő esetében egyáltalán nem lehet kizárni, hogy ezt akár Párizsig megőrzi.

A főmezőnyben Vingegaard segítője, Sepp Kuss szinte mindenkit leszakított, csak Pogacar tudott a címvédővel tartani. Amikor viszont a dán is támadott, arra a szlovénnek nem volt válasza, végül több mint egy perccel Vingegaard mögött ért célba az eddigi sárga trikós csapattársával, Adam Yatesszel egy csoportban.

Vingegaard a Hindley mögötti csoportot utolérte, ötödik lett a szakaszon, összetettben feljött a második helyre. Az előre elképzelt, Vingegaard–Pogacar párharcról szóló forgatókönyvet pedig úgy tűnik, át lehet írni Vingegaard–Hindley csatára. Csütörtökön persze újra fordulhat a kocka, következik az első hegyi befutós szakasz.

Tour de France, 5. szakasz, Pau–Laruns (163 km)

1. Jai Hindley (ausztrál, BORA–Hansgrohe) 3:57:07 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Lidl–Trek) 32 másodperc hátrány
3. Felix Gall (osztrák, Ag2r Citroen) azonos idővel
4. Emanuel Buchmann (német, BORA–Hansgrohe) a. i.
5. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 34 mp. h.
(…)
8. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 1:38 perc h.)

Az összetett állása

1. Hindley 22:15:12 óra
2. Vingegaard 47 mp. h.
3. Ciccone 1:03 p h.
4. Buchmann 1:11 p h.
5. Adam Yates (brit, UAE) 1:34 p h.
6. Pogacar 1:40 p h.

Borítókép: Jai Hindley: szakaszgyőzelem és sárgatrikó (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.