Emiatt torpant meg Alonso és az Aston Martin

Az elmúlt időszakban remekül teljesítő McLaren istálló tagjai nem feltétlenül optimisták a Formula–1-es Belga Nagydíj előtt, a gyengén muzsikáló Aston Martin viszont feltámadásban reménykedik az előttünk álló napokban. Ugyanakkor Fernando Alonso szerint az megnehezítheti az Aston Martin dolgát, hogy – az idény során másodszor – sprinthétvége következik.

2023. 07. 28. 4:45
Fernando Alonso
Mogyoród, 2023. július 21. Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje a Forma-1-es Magyar Nagydíj elsõ szabadedzése elõtt a mogyoródi Hungaroringen 2023. július 21-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg egy dolog biztos a Formula–1-ben, méghozzá hogy a Red Bull végez az élen. Így volt ez az elmúlt tizenkét futamon – ami egyedülálló széria a száguldó cirkuszban –, a többi dobogós helyezés viszont nem volt „kibérelve” egy csapatnak sem, az Aston Martin, a Ferrari, a Mercedes és a McLaren pilótái osztoztak rajta.

Fernando Alonso, Aston Martin
Az Aston Martin fejlesztései nem feltétlenül váltak be. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az idényt közülük az Aston Martin kezdte a legjobban, Fernando Alonso (képünkön) sok pezsgőt locsolt szét a pódiumon. Az utóbbi néhány versenyen viszont megtorpantak, a Magyar Nagydíjon csupán három pont jutott nekik, pedig Alonso korábban a Hungaroringet nevezte meg azon helyszínek egyikének, ahol győzhetne. Mike Krack elárulta, egyes fejlesztéseik állhatnak a visszaesés hátterében.

– Összetett feladat egy Formula–1-es autó fejlesztése. Ha változtatunk valamin, az nemcsak egy adott dolgon változtat, hanem vannak mellékhatások is, úgyhogy folyton mérlegelnünk kell, hogy mit használjunk. Úgy hisszük, hogy egy-két alkalommal nem a megfelelő megoldást választottuk, de magabiztosak vagyunk. Néhány hétbe beletelt, míg megtaláltuk a problémák okát, de bízunk benne, hogy a következő versenyeken fejlődni fogunk – nyilatkozta a csapatfőnök, akihez hasonlóan Fernando Alonso is abban reménykedik, hogy a hétvégi Belga Nagydíjról jobb eredményekkel távoznak.

– Gyors pályáról van szó, én pedig mindig élvezek Spában versenyezni. Remélhetőleg a hétvégén jó eredménnyel vágunk vissza. Bár sprinthétvége következik, így csak egy szabadedzésünk lesz az időmérő előtt, hogy megtaláljuk a helyes megoldásokat. Ez minden csapatnak nehéz lesz, főleg az eltérő időjárás-előrejelzések miatt – vélekedett a kétszeres világbajnok.

 

Az Aston Martin hátra-, a McLaren előrelépett

Az Astonnal szemben a McLarennek nincs oka a panaszra. Lando Norrisnak a legutóbbi két versenyen két második hely a mérlege. Ők mégis óvatosabban fogalmaznak a mostani futam előtt, mert bár Spát a gyors pályák között emlegetik, a három lassú kanyarral még meggyűlhet a McLaren baja, ott időt veszíthetnek a többiekhez képest.

 

Belgiumba megérkezve Norris felidézte a hungaroringi eseményeket, és a csütörtöki sajtótájékoztatón megragadta az alkalmat, hogy elnézést kérjen a Max Verstappennek (Red Bull) járó herendi trófea összetöréséért.

– Szeretnék bocsánatot kérni érte, természetesen nem akartam ilyesmit tenni. Tudom, hogy ez rengeteget jelent a magyaroknak, a kultúrájuk része. Viccelődtem az egészen, amit talán nem kellett volna, de rosszul érzem magam a történtek miatt. Ha az én trófeám lenne, akkor is zavart volna – fogalmazott a brit pilóta.

Ahogy azt Alonso említette, Belgiumban az idény második sprinthétvégéje következik, így a szokásos menetrend kissé felborul, és pénteken kerül sor az időmérőre, a holnapi pedig sprintnap lesz. A gumik terén viszont a magyarországi tesztüzem után visszatérnek az általános megoldáshoz, és a csapatoknak ezúttal is tizenhárom szett abroncs áll majd a rendelkezésükre a három nap során.

A Formula–1-es belga hétvége menetrendje

Péntek: szabadedzés 13.30, időmérő 17.00
Szombat: sprintidőmérő 12.00, sprintfutam 16.30
Vasárnap: Belga Nagydíj 15.00

Borítókép: Fernando Alonso a magyar versenyhétvégén (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.