Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hamiltont a legkevésbé sem izgatják az elhullajtott pontok

Lewis Hamilton és Sergio Pérez is rosszul járt a Formula–1-es belga sprintfutamon történt koccanásukkal. A mexikói pilóta Red Bullja olyannyira megsérült, hogy nem volt értelme folytatni a szombati versenyt, a hétszeres világbajnok pedig a baleset okozójaként időbüntetést kapott és több pozíciót is elvesztett emiatt. Hamilton nem kerített nagy feneket az ügynek, mondván, csak egy sprintfutamról volt szó.

2023. 07. 30. 11:20
F1 Grand Prix of Belgium - Sprint Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Uk driving the (44) Mercedes-AMG Petronas F1 Team F1 W14 E Performance Mercedes during the Formula 1 MSC Cruises Belgian Grand Prix 2023 on July 29th, 2023 in Francorchamps, Belgium. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Pérez (Red Bull) éppen kezd kilábalni a hullámvölgyéből, de (Mercedes) kicsit megakasztotta a mexikói pilóta előmenetelét. Pérez a sok-sok balul sikerült futam után Magyarországon dobogós helyre repítette a Red Bullt, utána pedig Belgiumban a neki általában nehézségeket okozó időmérőn is harmadik lett, bár a sprintkvalifikációja most sem sikerült fényesre, csak nyolcadikként zárt.

F1 Belgian Grand Prix Sergio Pérez Red Bullja megsérült a Hamiltonnal való ütközéskor
Pérez Red Bullja megsérült a Hamiltonnal való ütközéskor Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

A szombati sprintfutamnak természetesen azzal a céllal vágott neki, hogy előrelépjen, de a Hamiltonnal való csatározásnak az lett a vége, hogy a két autó összeért, amit a Red Bull sínylett meg jobban. Ugyan átmenetileg mindketten folytatták a miniversenyt, Pérezt néhány körrel később a bokszba hívta a csapata, mert a sérülés miatt olykor az is gondot okozott a tapasztalt pilótának, hogy pályán tartsa az autóját.

Hamilton közben negyedikként szelte át a célvonalat, de mivel nemcsak Pérez, hanem a versenyfelügyelők is őt tették felelőssé a balesetért, öt másodperces büntetést kapott, így a negyedikről a hetedik helyre csúszott vissza.

Pérez helyzetén ez nem segített. – Kicsit sietős volt neki, bár mindenki csipkedte magát, hogy előrelépjen, mert rettentő rövid volt a verseny. Kockázatot kellett vállalnunk, ettől függetlenül nem volt szép, hogy tönkretette a futamom. Az ütközés miatt nagyon megsérült az autó jobb oldala és a padlólemez is. Amikor láttuk, hogy mekkora a kár, nem volt más lehetőségünk, mint feladni a versenyt – sajnálkozott a mexikói, aki nagy reményekkel vág neki a fő futamnak. – A győzelem a célom a versenyen. Jó a rajtpozícióm, ez nagyon fontos. Remélhetőleg tökéletes versenyem lesz, én mindent beleadok, hogy elérjem a kívánt eredményt.

Hamilton nem érezte úgy, hogy rászolgált volna a büntetésre, mivel szerinte csak szimpla versenybalesetről volt szó. De nem kerített túl nagy feneket az elveszített három pontnak.

– Próbáltam belülre húzódni, de nehezek voltak a körülmények. Ő szélesre csúszott, és lassan ment be a tizennégyes kanyarba. Nekem eközben jól sikerült kigyorsítanom, már fél autóval előtte jártam, aztán pedig összeértünk – magyarázta Hamilton. – A sportfelügyelők másként látták, de szerintem ez versenybaleset volt. Szándékosság semmiképp sem volt benne. 

De az ilyen futamokon nem igazán számít, ha megbüntetnek, itt kevés pontot osztanak. Persze szép lett volna a negyedik helyet megszerezni, de nem izgat ez túlságosan, mert nyerni akarok. A negyedik és a hetedik hely között nincs nagy különbség – vélekedett a hétszeres világbajnok.

A Belga Nagydíjra vasárnap 15 órakor kerül sor.

Borítókép: Lewis Hamilton Belgiumban (Fotó: AFP/NurPhoto/Alessio Morgese)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.