Itt töltődtek fel aranyérmes vízilabdázóink a vb alatt Fukuokában + videó

Tíz év után először lett világbajnok a Varga Zsolt vezette magyar férfi vízilabda-válogatott Fukuokában. A görögök ellen megnyert drámai döntő másnapján ellátogattunk a Nanzoinba, amely a világ legnagyobb bronzszobráról, a fekvő Buddháról híres. Itt töltődtek fel a magyar válogatott tagjai közvetlenül a nagy menetelés előtt, amely világbajnoki címmel végződött.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 30. 13:15
null
World Aquatics Championships 2023 WP HUN-GRE Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután csoportgyőztesként egyből a negyeddöntőbe jutott a magyar vízilabda-válogatott a fukuokai vb-n, a játékosok hosszú idő után kaptak egy szabadnapot szövetségi kapitánytól, és meglátogatták a Nanzoint, azon belül is a fekvő Buddhát, amely a világ legnagyobb bronzszobra: 41 méter hosszú, 11 méter magas és csaknem 300 tonna tömegű.

A csapat egyetlen olimpiai bajnoka, mesélt lapunknak a túráról: – Elmentünk a fekvő Buddhához, nem tudom, pontosan mi neki a neve, de Buddha is és fekszik is, úgyhogy gondolom, nem állok nagyon távol a valóságtól.

Gyakorlatilag igaza volt Vargának, tényleg fekvő Buddhaként emlegetik a szobrot, amely a Nanzoin, japán egyik népszerű buddhista irányzata templomában található. Évente mintegy egymillió látogatót vonz a gigantikus látványosság, amely Buddhát ábrázolja a halála, vagy a Nirvánába lépés pillanatában.

Miután itt feltöltődtek a magyar vízilabdázók, hihetetlen sorozatot produkáltak a vb egyenes kieséses szakaszában. Merthogy ott nem volt könnyű meccs, amit legjobban a három találkozó véegeredménye mutat meg: 13-12 (Egyesült Államok), 12-11 (Spanyolország) és ötméteresek után 14-13 (Görögország).

A többször is filmekbe illő sztori, Vogel ötméteres-parádéja az USA ellen, Manhercz utolsó másodperces győztes gólja a spanyolok ellen, majd az újabb Vogel-csoda a döntőben, mintha hirdetné, hogy a magyaroknak álltak a csillagok Fukuokában. Talán a spirituális Varga Zsolt sem véletlenül jegyezte meg, hogy japán fantasztikus templomai teljesen magukkal ragadták.

Az anekdota szerint Nanzoin egyik főpapja egyszer megnyerte a lottót, miután a szelvényét elhelyezte a templom egyik szobránál. A beszámolók szerint az eset nem egyedi, többen is hasonló szerencsével jártak. Hogy ebből mi igaz, azt mindenki eldöntheti a hite szerint, de az biztos, hogy a Nanzoin meglátogatása a sikerért kőkeményen megdolgozó magyar vízilabdázóknak is szerencsét hozott Fukuokában, ahol tíz év után lett újra világbajnok a férfi válogatott.

Borítókép: Világbajnok a magyar vízilabda-válogatott (Fotó: World Aquatics/Aniko Kovacs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.