Megjárta a poklot, aztán mennybe ment a világbajnok vízilabdások hős kapusa

Vogel Soma volt a világbajnok magyar vízilabda-válogatott hőse. A Görögország elleni ötméterespárbajban a hét lövésből négyszer védett, nem csoda, hogy őt választották meg a fukuokai döntő legjobb játékosának. Vogel elmondta, hogy az életévei számából biztos elvesz néhányat egy ilyen párbaj, de kapusként óriási katarzis volt így nyerni. Gyerekkori álma teljesült azzal, hogy felkerül a neve a világbajnokok márványtáblájára, de egy másikra is felvésné a Vogel nevet: az olimpiai bajnokokéra.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 29. 14:50
null
Greece-Hungary Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb a poklot járta meg a Görögország elleni világbajnoki döntő hajrájában, amikor 10-9-es magyar vezetésnél már kivédett egy görög lövést, ám véletlenül a kapuba sodorta a labdát a karjával. Így született meg a görögök utolsó gólja a meccsen, ezzel lett végül 10-10, és következett az ötméterespárbaj, amiben bármi megtörténhet.

VOGEL Soma
Vogel Somát választották meg a vb-döntő legjobb játékosának. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Valószínűleg a vb-döntő súlya nyomta a vállamat, éreztem is meccs közben, hogy izgulok, pedig amúgy nem szoktam, és emiatt nem minden mozdulatom sült el úgy, ahogy szerettem volna – emlékezett vissza az ominózus gólra Vogel Soma a vegyes zónában. – Örülök, hogy mentálisan fel tudtam állni, benne tudtam maradni a meccsben.

Zavarba jött, amikor a csapat őt kezdte éltetni

Merthogy a döntő némi túlzással csak ezután kezdődött el igazán Vogel Soma számára. Eddig is lehetett tudni, hogy ötméteres-specialista, de amit a vb-döntőben művelt, az elképesztő volt: a hét görög lövésből négyet kivédett, így belefértek azok a hibák is, amiket a mi játékosaink követtek el, a magyar vízilabda-válogatott 4-3-ra megnyerte a párbajt, és 2013 óta először világbajnok lett.

– Két védés abszolút megérzés volt, kettőt viszont előre elterveztem. A lövők ilyenkor már fáradtak, nem tiszta fejjel lőnek, akaratlanul is a jól bevált lövéseiket veszik elő, amikre lehet készülni – osztotta meg a titkot Vogel. – Jó érzés, hogy az ellenfél játékosai is látják, hogy korábban védtem büntetőket, és ez ott van a fejükben.

A győzelem után a magyar csapat tagjai körbeállták Vogelt, és a nevét skandálták. – Zavarba is jöttem először, mert egy csapat vagyunk, sose gondoltam arra, hogy én nyertem meg egy meccset, akármilyen teljesítményt nyújtottam. Köszönöm, hogy ennyire bíznak bennem, hallottam is vissza, hogy mondogatták, Soma úgyis ki fogja védeni.

Elvesztett életévek, a Vogel név és a gyerekkori álom

Felvetettük Vogelnek, hogy mennyit ad hozzá az aranyéremhez személy szerint neki, hogy így lett meg a győzelem, az ő védéseivel. Unalmas lett volna csak úgy simán győzni a rendes játékidőben?

– Az életéveimből biztos elvesz párat egy ilyen párbaj, de élményben óriási extázis – válaszolta. – Azért jobban örülnék, hogy ha megint döntőbe jutunk, akkor rendes játékidőben megnyernénk. De ha nem így lesz, készen állunk az újabb párbajokra is.

Mit jelent neki az aranyérem, ami már ott lógott a nyakában?

– Egyelőre nehéz feldolgozni, hogy ez az érem már a miénk – fogalmazott Vogel, aki egy gyerekkori álmával írta le az érzéseit. – Gyerekként arról álmodoztam, hogy a margitszigeti uszodába belépve az én nevem is ott lesz a márványtáblán, amelyen a világbajnokok szerepelnek. Valóra vált álom, hogy a gyerekeim, az unokáim is láthatják majd ezt, de van egy másik álmom is. Egy másik táblára is fel szeretnék kerülni: az olimpiai bajnokokéra.

A magyar válogatott Fukuokában nemcsak világbajnok lett, hanem az olimpiai kvótát is megszerezte a jövő évi párizsi játékokra. Egy év múlva talán ez a Vogel-álom is teljesül.

Borítókép: Vogel Soma ihletett formában védett az ötméterespárbajban a vb-döntőben (Fotó: Derencsényi István/World Aquatics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.