Pogacar visszavágott, de Vingegaard állt az élre a Touron + videó

Egy nagy megindulással Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) nyerte meg a Tour de France mai hatodik, idei első hegyi befutós szakaszát nagy riválisa, Jonas Vingegaard előtt, de az összetettben a Jumbo–Visma dán bringása állt az élre. A címvédő előnye 25 másodperc Pogacar előtt a francia kerékpáros-körversenyen.

Magyar Nemze
2023. 07. 06. 17:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem úgy indult az idei Tour de France, ahogyan azt gondolhattuk. A francia körverseny két nagy favoritja a címvédő dán (Jumbo–Visma) és a kétszeres győztes (2020, 2021) szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), de a szerdai ötödik, hegyi szakaszt egy szökevénycsoportból Jai Hindley nyerte meg, aki átvette az összetettben vezetőt megillető sárga trikót is. Mindez azért volt váratlan fejlemény, mert a BORA–hansgrohe ausztrál bringása a tavalyi Giro d’Italia győztese, vagyis ő is összetettmenő, és az ilyeneket nem szokta elengedni a mezőny. Utóbb Hindley is bevallotta, meglepődött, hogy hagyták meglépni. Mindenesetre az összetettben úgy állt az élre, hogy 47 másodperccel vezetett Vingegaard előtt, Pogacar pedig, akinek a végén gondjai voltak az emelkedőn, 1:40 perc hátrányt szedett össze. Az addigi sárga trikós brit Adam Yates (UAE Team Emirates) a hetedik helyre esett vissza, Pogacarral azonos idővel.

Ma – továbbra is a Pireneusokban – a Tarbes és Le Cambasque közötti 144,9 kilométeres táv és hegyi befutó várt a Tour de France mezőnyére, az útvonalban a 2115 méter magas, legendás Tourmalet-val. S mivel ennek a tetején Hindley éppen kétpereces hátrányban volt azzal a csoporttal szemben, amelyben Vingegaard és Pogacar is tekert, gyaníthattuk, hogy rövid életű lesz a királysága.

 

Az utolsó emelkedőn a jumbós Wout van Aert vezette a mezőnyt. A belga gyakorlatilag végig szökésben volt, 4,6 kilométerre a céltól a kis élcsoportból aztán Vingegaard robbantott, és csak Pogacar tudta tartani a tempóját. Szegény Van Aert úgy megzuhant az addigi nagy munkája után, hogy néhány másodpercig a szurkolók segítettek neki, le ne essen a kerékpárjáról… Amikor 2,7 kilométer volt hátra, Pogacar taposott bele a pedálba, és ez Vingegaard-nak sok volt. 

A szakaszt a szlovén nyerte meg, 24 másodperccel előzte meg a dánt, és az időjóváírás miatt további négy másodpercet hozott rajta. Az összetettben mindenesetre Vingegaard állt az élre, már rajta feszül a sárga trikó, azonban megtapasztalhatta, hogy ezt nem lesz könnyű megőriznie. A második helyen Pogacar hátránya 25 másodperc, a harmadikon Hindley-é 1:34 perc.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is figyelte a történéseket, mégpedig Christian Prudhomme versenyigazgató autójából.

Tour de France, 6. szakasz, Tarbes–Le Cambasque, 144,9 km, hegyi befutó:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:54:27 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 24 másodperc hátrány
3. Tobias Johannessen (norvég, Uno–X) 1:22 perc hátrány
...6. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 2:39 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 26:10:44 óra
2. Pogacar 25 másodperc hátrány
3. Hindley 1:34 perc hátrány

Pénteken a Mont-de-Marsan és Bordeaux közötti 169,9 kilométer megtétele vár a mezőnyére. A 110. Tour de France július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

a 127. helyen ért célba a női Giro d’Italia mai hetedik, hegyi befutós szakaszán. A szakasz profilja nem kedvezett az SD Worx magyar bajnok bringásának, aki a négy kategorizált emelkedő közül a másodikon, a táv derekán már nem volt ott a főmezőnyben, vélhetően a hétvégi szakaszokra spórolt energiát, és végül majdnem 28 perc hátránnyal tekert be a célba. A szakaszt a rózsaszín trikós, világbajnok és címvédő holland Annemiek van Vleuten nyerte, s közel négy percre növelte előnyét összetettben.

Borítókép: Tadej Pogacar nagy győzelmet aratott a Tour de France 6. szakaszán (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.