Bajnokok Ligája: utoljára lehet a selejtezőből csoportkörbe jutni

A 2023/24-es idénnyel véget ért egy korszak. Ez lesz a Bajnokok Ligája utolsó kiírása, amely harminckét csapattal zajlik, a megszokott nyolccsoportos rendszerben. Huszonhat csapat a főtáblán kezdi meg szereplését, a maradék hat helyre már csak tizenkét csapat pályázik.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 4:47
Forrás: Panathinaikos Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kezdődik a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó fordulója, azaz a rájátszása, amelyben a tét már a főtáblára jutás. Mindössze hat hely kiadó a csoportkörben, huszonhat csapat a tavalyi idényben elért eredményeinek köszönhetően a főtáblán kezdi meg az elitsorozatot. Ebbe a körbe tartozik az RB Leipzig (Gulácsi Péter, Willi Orbán) és az Union Berlin (Schäfer András) is.

Willi Orbán is Bajnokok Ligája meccsekre készül
ismét a Bajnokok Ligája-csoportkörben szerepelhet a lipcsei csapattal (Fotó: AFP/Christof Stache)

Bejuthat egy negyedik magyar labdarúgó is a Bajnokok Ligája-csoportkörbe, hétfőn azonban kiderült, hogy sajnos Kleinheisler László már nem tehet ezért a pályán. A görög Panathinai­kosz magyar válogatott középpályására combsérülés miatt legalább két hét kihagyás vár, azaz biztosan lemarad a portugál Braga elleni párharc mindkét felvonásáról.

Az 1971-ben Puskás Ferenc irányításával BEK-döntőt játszó Panathinaikosz hosszú kihagyás, 2010 után játszhatna ismét a BL-főtáblán. A belga Royal Antwerp és a lengyel Raków Czestochowa az első BL-főtáblás szereplésére hajt, míg a norvég Molde a feröeri KÍ Klaksvík kiütése után keretbe foglalhatja a harminckét csapatos korszakot, ugyanis eddig egyetlen alkalommal, 1999 őszén játszhatott a csoportkörben, az első olyan idényben, amelyben nyolc csoportban harminckét klub küzdött a Bajnokok Ligájában.

A 2023/24-es idény pedig az utolsó lesz, amely még a megszokott lebonyolítással zajlik, amikor csoportkörbe lehet jutni a selejtezőből. A 2024/25-ös szezontól kezdve már harminchat csapat szerepel a főtáblán, a csoportok helyett pedig egy nagy közös tabella lesz, amely alapján nyolc forduló után kialakul majd az egyenes kieséses fázis mezőnye.

A főtábláról indulnak

Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Real Sociedad, Sevilla (spanyolok)
Manchester City, Arsenal, Manchester United, Newcastle United (angolok)
Napoli, Lazio, Internazionale, AC Milan (olaszok)
Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Union Berlin (németek)
PSG, Lens (franciák)
Benfica, Porto (portugálok)
Feyenoord (holland)
Salzburg (osztrák)
Celtic (skót)
Crvena zvezda (szerb)
Sahtar Doneck (ukrán)

 

Bajnokok Ligája-selejtező, rájátszás, első mérkőzések

Kedd
Rangers (skót)–PSV Eindhoven (holland) 21.00 (tv: Duna World)
Raków Czestochowa (lengyel)–Köbenhavn (dán) 21.00  (tv: Sport 2)
Royal Antwerp (belga)–AEK Athén (görög) 21.00 (tv: Sport 1)

Szerda
Braga (portugál)–Panathinaikosz (görög) 21.00 (tv: Duna World)
Molde (norvég)–Galatasaray (török) 21.00 (tv: Sport 1)
Maccabi Haifa (izraeli)–Young Boys (svájci) 21.00 (tv: Sport 2)

A visszavágókat jövő héten rendezik.

Borítókép: Kleinheisler László csapata az utolsó Bajnokok Ligája-csoportkörbe igyekszik, de a magyar játékosnak ki kell ülnie a rájátszást (Forrás: Facebook/Panathinaikos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.