Hazai pályán Max Verstappen nem adta ki a kezéből a pole pozíciót

A Red Bull kétszeres világbajnok, címvédő holland pilótája, Max Verstappen volt a leggyorsabb a Formula–1-es Holland Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről. Az eső után felszáradó pályán rendezett kvalifikációt Logan Sargeant és Charles Leclerc balesete miatt is meg kellett szakítani.

Magyar Nemzet
2023. 08. 26. 17:13
VERSTAPPEN, Max
Zandvoort, 2023. augusztus 24. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíjának otthont adó zandvoorti pályán tartott sajtótájékoztatón 2023. augusztus 24-én. A futamot augusztus 27-én rendezik. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változékony időjárás kavarta meg a lapokat a zandvoorti Formula–1-es versenyhétvége szombati napján. Az utolsó szabadedzés alatt többször eső áztatta a pályát, majd az időmérő kezdetéig újabb csapadék érkezett, a Q1 második felére pedig heves esőzést mutattak az előrejelzések, így a versenyzők nem vesztegették az idejüket, rögtön megszállták a pályát az időmérő elején. 

VERSTAPPEN, Max
az idei nyolcadik pole pozícióját szerezte meg. Fotó: Peter Dejong

A hazai kedvenc, Max Verstappen viszont még nyolc perc elteltével sem futott gyors kört, de amikor megtette, akkor rögtön az első helyre állt. Végül nem érkezett meg a jelentős mennyiségű eső a Q1-ben, amelyben némi meglepetésre Alexander Albon végzett az élen. A Williams versenyzője mögött közvetlenül Verstappen és Oscar Piastri biztosította be továbbjutását.

A Q2-ben már Verstappen volt a leggyorsabb, a Q3-ban pedig az amerikai újonc Sargeant összetörte Williamsét, amikor kicsúszott a kettes kanyarban. Slick gumikon vágott neki a körözésnek, ami nem volt jó ötlet a még nedves pályán. Negyedóra kényszerszünet következett, majd a folytatásban Leclerc is falnak csapta a Ferrariját, ami újabb tízperces várakozást eredményezett. A Q3 végén egy köre maradt mindenkinek, Verstappen az élre ugrott, mögötte Norris végzett, a második sorból Russell és Albon vághat neki a zandvoorti futamnak.

Verstappennek ez volt az idei nyolcadik és pályafutása 28. pole pozíciója. A britek hétszeres világbajnoka, a brit csak a 13. helyen zárt. A vasárnapi Holland Nagydíj 15 órakor kezdődik.

A teljes rajtsorrend:
1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Lando Norris (brit, McLaren)
2. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
3. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
4. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
5. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
6. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Pierre Gasly (francia, Alpine)
7. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
8. sor:
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
9. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
10. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Liam Lawson (új-zélandi, Alpha Tauri)

Borítókép: Max Verstappen örülhetett a hollandiai időmérő végén (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.