Michelle Obama kritizált, és kiállt a kedvenc játékosa mellett

Az amerikaiak nagy reménysége, Coco Gauff balhés meccsen jutott be a US Open második fordulójába. A tizenkilenc éves teniszező szetthátrányból fordított a német Laura Siegemund ellen, a mérkőzés során mindkét játékos alaposan összeveszett a székbíróval. Gauffnak a helyszínen szurkolt nagy rajongója, Michelle Obama és férje, a korábbi amerikai elnök Barack Obama is.

2023. 08. 29. 16:45
Coco Gauff
Justin Bieber és Barack Obama kedvence
TENNIS-USA-OPEN Fotó: AFP/Corey Sipkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Coco Gauff még mindig csak tizenkilenc éves, de már évek óta sokat várnak tőle az amerikai teniszrajongók. Idén először azonban már a legnagyobb esélyesek szűk körébe tartozik a US Open előtt, miután bő egy héttel ezelőtt a cincinnati WTA 1000-es torna elődöntőjében hét vereség után először nyert a világelső Iga Swiatek ellen, majd a fináléban a cseh Karolíno Muchová ellen is győzött. Gauff ehhez képest az amerikai nyílt teniszbajnokságot szenvedős, sőt balhés meccsel kezdte a selejtezőből főtáblára jutott Laura Siegemund ellen, és a székbíróval is összeveszett. Utóbbi vitája elnyerte Michelle Obama tetszését, aki férje, a korábbi amerikai elnök Barack Obama társaságában a lelátóról szurkolt Gauffnak.

Barack Obama Michelle Obama Coco Gauff meccsén US Open
Barack Obama és Michelle Obama szurkol Coco Gauffnak a US Openen. Fotó: AFP/Corey Sipkin

Siegemund meglepte Gauffot, az első játszmát 6:3-ra megnyerte. Az amerikai a második szett első játékát huszonöt perces küzdelem után hozta el, majd néhány falat gyümölcs közben figyelmeztette a székbírót, Marijana Veljovicsot, hogy ne engedje leülni Siegemundot.

Gauff és Siegemund is összeveszett a bíróval

A két játékos nem barátkozott össze a meccsen, sem egymással, sem Veljoviccsal. Gauff folyamatosan úgy érezte, hogy ellenfele húzza az időt, és ennek a harmadik játszmában hangot is adott.

– Soha nem áll készen, amikor szerválok, mégis csak egyszer figyelmeztetted. Igazságos ez így? – kérdezte Gauff.

Siegemund viszont pont amiatt lett ideges, hogy Veljovics sürgette, majd pontbüntetést is adott neki, és arra panaszkodott, hogy Gauff indokolatlanul gyorsan akarja egymás után játszani a labdameneteket.

A közönség természetesen a hazai játékos oldalára állt, ha nem is vált olyan extrémmé a helyzet, mint a 2018-as döntőben, amikor Serena Williams hisztériázása tönkretette Oszaka Naomi nagy pillanatát.

Gauff végül fordított, bár 5:1-es vezetés után végül csak 6:4-re tudta megnyerni a döntő játszmát, de bejutott a második fordulóba. 

Gauff és Siegemund hűvös kézfogást váltott a hálónál, a német a székbírónak egyáltalán nem nyújtott kezet, majd levonulásakor feltartott hüvelykujjal üzent az őt kifütyülő nézőknek.

Gauff a mérkőzés utáni interjút is ellenfele kritizálásával kezdte, először csak egyetlen szóval felelt a kérdésre, hogy milyen volt a meccs.

Lassú...

Aztán Gauff elismerte, hogy nem a legjobbját nyújtotta, és Siegemund keményen küzdött.

Siegemund a mérkőzés után érzelmes interjúban élesen kritizálta a nézőket, szerinte a világon az Arthur Ashe Stadion közönsége a legtiszteletlenebb.

A német játékos elismerte, hogy valóban lassan teniszezik, és hozzátette, hogy Veljoviccsal már korábban is rossz volt a viszonya.

Michelle Obama kiállt Gauff mellett

Az amerikai reménységnek a lelátóról szurkolt többek között a bokszlegenda Mike Tyson és az alpesi sí történetének egyik legnagyobb alakja, Lindsey Vonn, valamint a korábbi amerikai elnök, Barack Obama és felesége, Michelle Obama. A politikus házaspár a meccs után találkozott is Gauff-fal, aki utóbbit már korábban is személyesen ismerte. A teniszező még csak tizenöt éves volt, amikor már lenyűgözte Michelle Obamát.

– Ezt a pillanatot soha nem felejtem el. Csalódott voltam a győzelem után, de ettől azonnal boldog lettem. Michelle Obama azt mondta, jól tettem, hogy felszólaltam, hogy kiálltam magamért – mondta Gauff a találkozásról. Az amerikai játékos elárulta, hogy utólag visszahallgatta a beszélgetését a székbíróval, s legfeljebb azt tenné másként, hogy hamarabb szóvá tenné ellenfele időhúzását. Erre egyébként új edzője, Brad Gilbert is bátorította a lelátóról.

Michelle Obama nemcsak nézőként vett részt a US Openen, feladata is volt. Az amerikai nyílt teniszbajnokság hivatalos ceremónián ünnepelte az ötvenedik évfordulóját, hogy a Grand Slam-tornák közül elsőként azonos pénzdíjazást állapítottak meg a férfi és a női játékosoknak. A változtatás élharcosa a kor kiváló amerikai játékosa, Billie Jean King volt, ma az ő nevét viseli a US Opennek otthont adó teniszkomplexum.

Obama King munkásságát méltatta, egyben kritikával is élt, hogy sok tenisztornán még mindig nem azonos pénzdíjért versenyeznek a nők és a férfiak.

Borítókép: Coco Gauff a vártnál nehezebb győzelemmel kezdte a US Opent (Fotó: AFP/Corey Sipkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.