Péni István világbajnoki címet szerzett Bakuban

Péni István aranyérmet szerzett a 300 méter standard puska open versenyszámban a Bakuban zajló sportlövő-világbajnokságon szombaton. Nem olimpiai számról van szó, de nagy bravúrnak tekinthető a sikere, amire Péni is utalást tett a nyilatkozatában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 13:20
SHOOTING-WC-2021-IND-ISSF Hungry's Istvan Peni (L) and India's Aishwary Pratap Singh compete in the men's 50m rifle during the ISSF World Cup 2021 at Karni Singh Shooting Range in New Delhi on March 24, 2021. (Photo by Prakash SINGH / AFP) Fotó: Europress/AFP/Prakash Singh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az UTE sportolója 587 körrel (térdelő: 194, fekvő: 200, álló: 193) végzett az első helyen. Kissné Oroszi Edit tanítványa a fekvő testhelyzetben hibátlanul teljesített, de jól lőtte a térdelőt és az állót is. A második helyen a norvég Kim Andre Lund végzett szintén 587 körrel, a belső tízesek száma (25-22) döntött a magyar versenyző javára. A harmadik helyen az amerikai Timothy Sherry zárt 586 körrel. Mivel nem olimpiai számról van szó, az alapverseny rangsorolt a 24 fős mezőnyben.

– Nagyon örülök a világbajnoki címnek! Főleg, hogy standard puskával sikerült nyernem, mert ez egy elég speciális lövészszám, kötött szabályokkal, és másfél kilogrammos sütéserővel, ami nagy kihívás azoknak, akik főként szabadpuskás versenyzők – nyilatkozta Péni István, aki hozzátette, Bakuban szokás szerint ezúttal is szeszélyes volt az időjárás, megküzdöttek a széllel. Értékelése szerint a térdelő nem sikerült kiemelkedően jól számára, de javított egy hibátlan fekvővel, és végül az utolsó tíz lövés állóval nyerte meg a versenyt.

– Még hátra van az a szám is 300 méteren, az összetett, amivel 2018-ban ezüstöt, 2021-ben pedig bronzot nyertem a vb-n, úgyhogy pozitívan készülök a maradék két számra – mondta.

Ez a magyar küldöttség második érme az azerbajdzsáni világbajnokságon, múlt csütörtökön a Fábián Sára, Major Veronika, Jákó Miriam trió második lett a női légpisztolyosok csapatversenyében.

Sportlövő-világbajnokság, 300 méter standard puska open: 1. Péni István (Magyarország) 587 kör, 2. Kim Andre Lund (Norvégia) 587, 3. Timothy Sherry (Egyesült Államok) 586.

Borítókép: Péni István 2021-ben egy másik versenyzsámban (Fotó: Europress/AFP/Prakash Singh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.