Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Érem- és kvótaözön, csak az arany hiányzik a kajak-kenu vb-n

Öt olimpiai számban rendeztek szombaton döntőket a Duisburgban zajló olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A magyar versenyzők mindegyikben kvótát érő helyezést értek el, ezen felül a királyi számban Varga Ádám ezüst-, Csipes Tamara női egyes ötszázon pedig bronzérmet szerzett. Nem ötkarikás futamokban további egy-egy ezüst és bronz jutott a mieinknek, ezer méteren Rendessy Eszter lett harmadik, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás kajak kettesben pedig harmadik.

Magyar Nemzet
2023. 08. 26. 13:10
VARGA Ádám, kajak-kenu világbajnokság
Kajak-kenu vb Duisburgban Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Ádám a megszokott taktikával versenyzett kajak egyes ezer méteren, a rajt után erős iramban haladt, csak éppen most nem tudta a szám immár háromszoros világbajnokát, a portugál Fernando Pimentát. A két kajakos úgy kilencszáz méternél még fej-fej mellett haladt, Pimenta akkor még tudott újítani, Varga viszont nem, így második lett. A tokiói olimpia után tehát világbajnokságon is szerzett egy ezüstérmet, csak éppen két éve mögött lett második.

– Pimenta megmutatta a klasszisát, erősen kezdett és a hajrában még rá tudott tenni egy lapáttal. Mindent kiadtam magamból, nem volt több ebben, örülök az ezüstéremnek – értékelt a finálé után Varga Ádám, aki másodikként természetesen kvótát is szerzett, így a férfi kajakos szakágnak már öt párizsi helye van, a hatodikat Kopasz Bálint szerezheti meg vasárnap Nádas Bence társaként K–2- 500-on (Nádas a négyessel már szerzett kvótát, s egy versenyző eredménye e tekintetben csak egy számban számít). A duó egyben címvédő, így a feladatot minden bizonnyal sikerült teljesíteni, mégpedig remek teljesítménnyel, hiszen pénteken a négyes is ezüstérmet szerzett.

 

kockáztatott, ami nem vált be

Női kajak egyes ötszáz méteren Csipes Tamara a fél távig még tartotta a lépést a sportág állócsillagával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal, de a második ötszázon nem csupán Carrington lépett el tőle könnyedén, a dán Emma Jörgensen is megelőzte, Csipes végül örülhetett, hogy a harmadik hely azért meglett.

– Más taktikával versenyeztem, mint általában. Nekem a második ötszáz az erősségem, ott talán én vagyok a leggyorsabb. Azt beszéltük apuval (az edző-édesapa Csipes Ferenccel), hogy megnézzük, mi történik, ha kétszázötvenig megyek Lisával. Nem jött be a terv, hiszen így is előttem volt, a táv második felére viszont nem maradt erőm. Örülük a bronzéremnek – értékelt Csipes Tamara.

Kenu egyes ezer méteren Adolf Balázs ötödik lett, ami még éppen kvótát ér és egyben szép siker, hiszen Adolf tavaly a döntőről is lemaradt. Miként ő maga is elismerte, legfeljebb amiatt lehet kicsit bosszús, mert bátrabb versenyzéssel talán az éremre is lett volna esélye.

Szintén ötödikként szerzett kvótát a női kenus duó, Nagy Bianka és ötszáz méteren. Tőlük ez volt a minimális elvárás, az ötödik hely inkább csalódás, hiszen tavaly bronzérmet szereztek.

A lényeg persze az, hogy a két kajak négyes után szombaton mind az öt egységünk kvótát szerzett Párizsra.

 

További két érem a nem olimpiai számokban

A nem olimpiai számok közül Rendessy Eszter K–1 1000 méteren harmadik, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás K-2 1000-en pedig második lett.

A nem olimpiai számokban a maratoni specialista Kisbán Zsófia óriási hajrával, kevéssel lemaradva a dobogóról negyedik lett C–1 1000 méteren, csakúgy, mint az 500-as kenunégyes, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán és Hodován Dávid. Kollár Kristóf és Fejes Dániel kenupárosa az ötödik helyen végzett egy kilométeren, a sprinter Birkás Balázs – aki négy év után szerepelt ismét vb-döntőben – a megismételt rajt után hatodikként csapott a célba K–1 200 méteren.

A szombati para döntők során Varga Katalin (KL2) és Suba Róbert (VL2) egyaránt kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi paralimpiára, előbbi bronzérmes, utóbbi negyedik lett 200 méteren.

A futamokat az M4 Sport felvételein lehet megnézni.

Borítókép: Varga Ádám a tokiói olimpia után a duisburgi világbajnokságon szerzett ezüstérmet (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.