Magyar kajak négyesek: bravúros ezüst és történelmi mélypont

Mindkét magyar kajak négyes hozta a kötelezőt és kvótát, helyesebben négy-négy kvótát szerzett a Duisburgban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A hölgyek ezzel együtt csalódást keltően versenyeztek, csupán hetedikek lettek, a férfiaktól az olimpiai bajnok németek mögött az ezüstérem bravúros eredmény. Korábban kajak egyes ötszáz méteren Kopasz Bálint világbajnok lett.

2023. 08. 25. 19:05
NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor; KULI István; CSIZMADIA Kolos
Kajak-kenu vb Duisburgban Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt halljuk, hogy az egyik négyesünk második, a másik pedig hetedik lett, akkor az elmúlt évek eredményeiből kiindulva kapásból rávágjuk, biztosan a hölgyek szereztek ezüstérmet, a férfiak pedig ezúttal is a vert mezőnyben végeztek. De nem, ennek éppen az ellenkezője történt.

RENDESSY Eszter; CSIPES Tamara; HADVINA Dóra, női kajak négye, kajak-kenu vb, Duisburg
Árulkodó felvétel. Nincs meg az összhang a magyar lányok között (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Gazsó Alida Dóra, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összetételű hajó a döntőben is megismételte a már az elő- és a középfutamban is elkövetett súlyos hibát, pocsékul rajtolt, ötven méter után az utolsó helyen haladt. Később sem tudott érdemben iramot váltani, a hetedik hely csalódás a javából. Még a tavalyi hatodik helyet is sikerült alulmúlni, a hetedik hely történelmi mélypont. Azért is csalódás ez a szereplés, mert egy különbséggel – Rendessy Eszter helyett akkor Medveczky Erika ült a hajóban – ez az egység 2019-ben még világbajnok volt.

Nem is kérdés, égető szükség van arra, hogy jövőre újra csatasorba álljon, nélküle nagyon sebezhető a női kajakosszakág.

 

Férfi kajak négyes: beérett a munka gyümölcse

A jelenlegi férfi kajak négyes 2019-ben kezdett formálódni, Nádas Bence, Kuli István és már akkor is benne ült a hajóban – Birkás Balázs volt a negyedik ember –, abban az évben a szegedi vb-n ötödik lett az egység. Az eredmény biztatónak tűnt, éveken át mégsem sikerült előrelépni. A tokiói olimpia előtt Kuli István lesérült, a négyes nélküle, Béke Kornél, Nádas, Csizmadia Kolos, Tótka összetételben nyolcadik lett, a tavalyi világbajnokságon pedig (Nádas, Kuli István, Varga Ádám, Csizmadia) a döntőbe sem jutott be. Idén a krakkói Európa-játékokon a hatodik hely is csupán mérsékelt bizakodásra adott okot, de újabb cserével, űgy tűnik, sikerült megtalálni a helyes sorrendet. 

Megdolgoztak érte

Tótka Sándor: Megdolgoztunk ezért. Gyakorlatilag csak erre az egy számra készültünk egész évben, Bence kivételével, aki három hete a párosra is koncentrál. Kicsit izgultam is emiatt, de szerencsére Bence nagyon jól megoldotta a feladatot, ki tudta hozni belőlünk a maximumot, és ezüstérem lett a vége. Elképesztően boldogok vagyunk!

Nádas Bence: Ünneplésként levezetek, holnap pedig ugyanúgy a csapatért fogok menni, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy meglegyen a maximális hat kvóta. Szerintem a fiúk is szurkolnak nekem, és fejben velem lesznek, ez pedig irgalmatlanul sokat fog segíteni. 

Kuli István: Annyira erős a mezőny már a középdöntőkben is, hogy a világbajnokság előtt aláírtam volna azt, hogy ezüstéremmel szerezzük meg a kvótát. Az időjárás sem könnyítette meg a dolgunkat. Vihar és villámlás miatt az egész program is csúszott, emellett a szervezés sem volt olyan tökéletes, mint máskor. De a legfontosabb sikerült, fáradt vagyok és nagyon boldog. Sokat tapasztaltam, ez egy önismereti túra volt a számomra. A legfontosabb felismerésem, hogy ami tegnap elég volt, holnap már biztosan nem lesz.

 

Nádas mellett Kopasz is bízik a párosban

Nádas Bencére, miként utalt rá, még vár egy fontos feladat, Kopasz Bálinttal címvédőként indul K–2 500-on is. Persze a négyes volt a legfontosabb, a hatból megvan négy kvóta, s meglepő lenne, ha – Varga Ádámra is gondolva – nem lenne meg mind a hat.

A pénteki első döntőben K–1 500 méteren aranyérmes lett, ami után megerősítette, párosban is jó teljesítményre lesz képes.

KOPASZ Bálint, kajak-kenu vb, Duisburg
Kopasz Bálint immár négyszeres világbajnok (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

– Az utolsó húsz méteren körülnéztem, és akkor már láttam, hogy meglesz. A végén kicsit elsavasodtam, de ez természetes ebben a kemény mezőnyben, örülök, hogy sikerült nyernem. Nem lesz gond azzal, hogy holnapra, a párosra is jó formában legyek – mondta az olimpiai bajnok kiválóság, akinek a döntője megtekinthető az M4 Sport videóján.

A K–2 200-on címvédőként indult Kiss Blanka, Lucz Anna duó tagjai először azt hitték, negyedikek lettek, csak a vegyes zónában derült ki, hogy – a győztes lengyelek, valamint németek mellett – újra dobogóra állhatnak. Horányi Dóra és Takács Kincső hatodik lett C–2 200 méteren, Fejes Dániel nyolcadiként zárt C–1 500-on, Koczkás Dávid pedig kilencedikként ért célba a kenu egyesek sprinttávú fináléjában. Balla Virág a C–1 200-on a B döntőt megnyerte, így összeségében tizedik lett, ami azért fájó, mert ez utóbbi olimpiai szám, tehát itt nem sikerült kvótát szerezni.

 

A pénteki nap krónikájához tartozik, hogy a paradöntők során a honvédos Kiss Péter Pál megvédte címét KL1 200 méteren – sorozatban harmadszor –, ezzel egyben kvótát szerzett az országnak a jövő évi paralimpiára, amelyen szintén ő a címvédő. A szám másik magyarja, Suba Róbert negyedik lett a fináléban.

Borítókép: A vezérevezős, Nádas kiváltsága, hogy elsőként ünnepeljen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.