Világraszóló magyar siker az atlétikai vb árnyékában

Pigniczki Fanni karikával bronzérmet szerzett a Valenciában zajló olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokságon, ami történelmi siker, hiszen magyar versenyző vb-n legutóbb ötven éve nyert érmet ebben a sportágban. Pigniczki összetettben is jól, a kilencedik helyen áll.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 9:20
Pigniczki Fanni
Pigniczki Fanni Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pigniczki Fanni nyert már Universiadén, tavaly két bronzérmet hozott a Világjátékokról, részt vehetett és huszadik lett a tokiói olimpián, de kétség sem férhet hozzá, a Valenciában zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon érte el a legnagyobb sikerét azzal, hogy karikával harmadikként végzett.

A magyar sportoló a selejtezőből 33,100 ponttal nyolcadikként jutott tovább, az esti fináléban sokat javított, és 34,050 ponttal lett harmadik.

Pigniczkinek ez a hatodik világbajnoksága, és második alkalommal jutott szerenkénti döntőbe: tavaly nyolcadik lett szalaggal. Ez a sportág második magyar vb-érme: Patocska Mária ötven évvel ezelőtt szintén karikával lett harmadik helyezett hármas holtversenyben.

Az olimpiai műsorban csak az egyéni  összetett szerepel, Pigniczki Fanni ebben is jól, jelenleg a kilencedik helyen áll, itt a legjobb 18 jut a döntőbe és a legjobb 14 szerez olimpiai kvótát. Pigniczkinek nem kell izgulnia a kvóta miatt, már korábban biztosította a részvételét a 2024-es párizsi nyári játékokon.

– Nagyon boldog vagyok, hogy dobogóra állhattam a verseny után. Szenzációs érzés és az egész világbajnokságot nagyon élvezem – a magyar tornásznő boldogan összegzett a karikaverseny után.

– Fanni óriásit versenyzett a vb első napján. Hihetetlenül büszkék vagyunk rá, de a világbajnokságnak nincs még vége. Nagyon szép sorozatot produkált az elmúlt években a tokiói kvótával, a Világjátékok-érmekkel, és az Egyetemi Világjátékokon elért győzelmekkel. Várjuk a folytatást – idézi az edzőt, Lauber Zsófiát a magyar szövetség sajtóközleménye.

A szerdai napot az orosz születésű, de német színekben versenyző Darja Varfolomeev két arany-, az olasz Sofia Raffaeli pedig két ezüstéremmel zárta.

Ritmikis gimnasztika vb, karika:
1. Darja Varfolomeev (Németország) 35,750 pont
2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 35,250
3. Pigniczki Fanni 34,050

Borítókép: Pigniczki Fanni verseny közben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.