Hamilton: Ha nem nyer harminc másodperces előnnyel a Red Bull, akkor…

Az előző Formula–1-es versenyhétvégén, Szingapúrban a Red Bullnak csak minimális esélye volt rá, hogy bebiztosítsa hatodik konstruktőri világbajnoki címét. Az energiaitalosoknak nemhogy ez nem jött össze, lebőgtek az utcai pályán, vasárnap Japánban viszont még csak brillírozniuk sem kell, hogy kihasználhassák a második meccslabdát.

2023. 09. 22. 5:37
HAMILTON, Lewis
Spa-Francorchamps, 2023. július 30. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje érkezik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjára a spa-francorchampsi pályán, Stavelot közelében 2023. július 30-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly, a koronavírus-járvány miatti kétéves kihagyás után tért vissza a versenynaptárba a versenyzők egyik kedvenc pályája, a szuzukai. Az esővel bőven tarkított futam nem is okozott csalódást, és bár (Red Bull) végül simán nyert, a leintéskor még úgy tűnt, hogy ezzel nem biztosította be a második világbajnoki címét. Csak néhány perccel később, az interjúk során derült ki, hogy mégis sikerült neki. Charles Leclerc (Ferrari) öt másodperces büntetés miatt ugyanis elveszítette második helyét, ezzel pedig Verstappen behozhatatlan előnyre tett szert.

PÉREZ, Sergio Red Bull
A Red Bullnak Szingapúrban nem jött ki a lépés, Japánban viszont világbajnok lehet Fotó: MTI/AP/Vincent Thian

A holland pilóta szívének így minden bizonnyal kedves a japán pálya, most azonban bármennyire is igyekszik, idén nem lesz alkalma megismételni ezt a teljesítményt. A korábbi számítások alapján Szuzukában már elhódíthatta volna a harmadik vb-címét, de a Red Bull szempontjából félresikerült Szingapúri Nagydíjjal borult ez a terv, és a bajnokavatás legalább két héttel, a katari futamig tolódott.

Ez csak a pilóták pontversenyére igaz, a konstruktőrök között a hétvégén révbe érhet a Red Bull. Míg erre az osztrákoknak a legutóbb minimális esélyük volt, Japánban könnyedén elérhetik a céljukat, ha bizonyítani tudják, hogy a szingapúri verseny csak kilengés volt, és ismét a riválisaik elé kerülnek. 

A Red Bullnak 309 pontos előnnyel kell rendelkeznie a vasárnapi futam után a címvédéshez, ehhez pedig csak egy ponttal kell többet gyűjtenie a Mercedesnél, illetve elkerülni, hogy a Ferrari 24 ponttal többet szerezzen nála.

Az idei eredményeket tekintve nagy a valószínűsége, hogy ez megtörténik, mert eddig mindössze Szingapúrban fordult elő, hogy a Mercedes egy hétvégén a szerzett pontok tekintetében túlszárnyalta a Red Bullt, a Ferrari pedig legutóbb a 2022-es szezonnyitón, Bahreinben vert rá legalább 24 pontot a bikákra – annak köszönhetően, hogy akkor műszaki hiba miatt Verstappen és Sergio Pérez is kiesett.

 

A Red Bull újra az élre kerül?

Az addig az összes idei Formula–1-es futamot megnyerő Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a szingapúri ötödik és nyolcadik helyet egyszeri botlásnak tekintette, és a riválisok is arra számítanak, hogy Verstappenék a motorgyártójuk, a Honda otthonában visszatérnek az élre.

– Ha nem nyernek legalább harminc másodperces előnnyel, mint a korábbi versenyeken, akkor valami furcsa dolog történik – vélekedett – Legutóbb nehéz hétvégéjük volt, de arra számítok, hogy az autójuk Japánban ismét fantasztikus lesz. Az egész idény során fenomenálisak voltak, minden pályán remekeltek.

A Mercedes hétszeres világbajnoka Szingapúrban harmadikként látta meg a kockás zászlót, a futamgyőztes Carlos Sainz (Ferrari) és a második Lando Norris (McLaren) sarkában élt célba. Hamilton most nem reménykedik ennyire jó eredményben.

– Carlos az irányítása alatt tartotta a versenyt, de mindannyian nagyon közel voltunk hozzá. Nagyszerű futam volt, mindannyian a tűz közelében voltunk. Az előttünk álló hétvégén szerintem nem lesz olyan jó a teljesítményünk, mint legutóbb, de remélem, hogy nem leszünk mérföldekkel lemaradva. 

 

George Russell nem feltétlenül ért egyet a csapattársával, szerinte a Mercedes is jó esélyekkel vág neki a Japán Nagydíjnak, ahogyan Norris is. Utóbbi, vagyis a McLaren-istálló előrelépése Verstappent is lenyűgözte.

– Amit idén elértek, az lenyűgöző, ha megnézzük, hogy honnan indultak és aztán meddig jutottak. Úgyhogy arra számítok, hogy Japánban is erősek lesznek, de persze azt remélem, hogy mi leszünk az élen. A szingapúri nem tartozott a jó hétvégéink közé, most az a fontos, hogy kielemezzük az adatokat, aztán lépésenként haladva eljutunk oda, ahová szeretnénk. A szimulátoron remek érzés volt vezetni az autót, ez általában jó jel, szóval remélem, hogy a valóságban is így lesz – nyilatkozta a címvédő.

A hétvége menetrendje

péntek: 1. szabadedzés 4.30, 2. szabadedzés 8.00
szombat: 3. szabadedzés 4.30, időmérő 8.00
vasárnap: Japán Nagydíj 7.00

A vb-pontversenyek állása 15 futam után (még 7 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 374 pont
 2. Pérez 223
 3. Hamilton 180

csapatok:
 1. Red Bull 597 pont
 2. Mercedes 289
 3. Ferrari 265

Borítókép: Lewis Hamilton a belga versenyhétvégén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.