Leclerc nem leplezte csalódottságát csapattársa győzelme után

Míg csapattársa, Carlos Sainz vasárnap megnyerte a Formula–1-es Szingapúri Nagydíjat, Charles Leclerc-nek ezúttal csak a segítő szerepe jutott, amit a monacói pilóta csak magának köszönhetett. Leclerc végül negyedikként látta meg a kockás zászlót, ami nem okozott túl sok örömet neki.

2023. 09. 18. 18:14
Formula One Grand Prix of Singapore Sainz Leclerc
epa10865783 Monaco's Formula One driver Charles Leclerc (L) and Spanish Formula One driver Carlos Sainz (C) of Scuderia Ferrari arrive for a drivers parade ahead of the Singapore Formula One Grand Prix race at the Marina Bay Street Circuit, Singapore, 17 September 2023. EPA/TOM WHITE Fotó: TOM WHITE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Sainz (Ferrari) egymás után két versenyhétvégén szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-ben, de míg Olaszországban az első rajthelyet nem sikerült győzelemre váltania, addig Szingapúrban csak szorongatni tudták, de senki sem állt a sikere útjába. Ehhez hozzájárult csapattársa, Charles Leclerc is. A harmadik helyről induló monacói pilótának első feladata az volt, hogy megelőzze George Russellt (Mercedes), amit a rajt után azonnal kipipált, utána pedig Sainz hátvédje lett, és igyekezett segíteni a spanyolt abban, hogy leszakítsa magáról az üldözőket.

Formula One Grand Prix of Singapore Leclerc Sainz
Leclerc ezúttal Sainz hátvédje volt Fotó: EPA/Tom White

Leclerc-nek a futam előtti belső megállapodás értelmében esélye sem volt arra, hogy Sainzt megelőzve győzzön. Ezért dühös volt magára, mert ha szombaton ő nyeri az időmérőt, akkor a Ferrari vasárnap az ő sikeréért tett volna meg mindent.

– Már előre tudtam, hogy ez egy nehéz verseny lesz. Az volt a feladatom, hogy megvédjem Carlost. A biztonsági autós szakasz idején egyszerre hajtottunk ki kerékcserére, én pedig aztán a bokszutcai forgalom miatt három helyet vesztettem, ami eléggé visszavetett minket, aztán az újraindításnál a gumikkal is szenvedtem – emlékezett vissza Leclerc.

 

A Ferrari versenyzője végül a bokszban elvesztett három pozícióból – George Russell kiesésének köszönhetően – egyet nyert vissza, végül a negyedik helyen futott be. A maga eredményét tekintve csalódottan, Sainz győzelmének viszont örült.

– Sokat jelent ez a siker, főleg azért, mert rengeteget dolgoztunk érte. De bármennyire is csodálatos ez, nem tudom leplezni a csalódottságom. Azt kívánom, bár csak jobb eredményt értem volna el ma, de valójában nekem kellett volna jobb teljesítményt nyújtanom – méghozzá még tegnap. 

 

A Ferrari nem áldozta be Leclerc-t, vagy mégis?

Leclerc azt is elárulta, szíve szerint ő is George Russell-lel és Lewis Hamiltonnal (mindkettő Mercedes) tartott volna, amikor a két brit a virtuális biztonsági autós szakasz alatt bevállalt egy második kerékcserét is. A monacói pilóta azonban utólag belátta, a Ferrari jól döntött azzal, hogy nem hívta őt ki a bokszba.

– Szerettem volna cserélni, de feltehetően nem sok mindenen változtatott volna, mert George és Lewis is cseréltek, így valószínűleg mögöttük értem volna célba – vélekedett Leclerc, aki nem érezte úgy, hogy a Ferrari beáldozta volna őt a győzelemért. – Rendben volt, ami történt, a futam előtt így beszéltük meg a stratégiát. Az első etapban ugyan gyorsabbak voltunk a Mercedesnél, ezért kértem, hogy változtassunk a megbeszélteken, de végül jól döntöttünk, hiszen Carlos győzött.

Pedig a Szingapúri Nagydíj után a Ferrari csapatfőnöke bevallotta, azért nem engedélyezték Leclerc-nek a második kerékcserét, hogy a második Lando Norris (McLaren) mellett legalább egy további autó is a futamgyőzelemre hajtó Mercedesek útjába kerüljön, így megnehezítve azt, hogy az Ezüstnyilak Sainz nyomába érjenek.

– A pályán elfoglalt pozíció különösen fontos Szingapúrban. Bár megértem a Mercedest, mert a tény, hogy volt egy új szett közepes gumijuk, remek lehetőséget biztosított a pilótáknak, de a mi szempontunkból az tűnt a tökéletes stratégiának, hogy Charles és Lando is bekerült Carlos és a Mercedesek közé. Már csak azért is, mert Carlos nagyon vigyázott a gumikra, nem koptatta el őket annyira – magyarázta Frédéric Vasseur, aki a győzelem ellenére is két lábbal a földön maradt. – Azért ezzel világbajnokok még nem lettünk, csupán előreléptünk. Most kiélvezzük a győzelmet, hiszen megdolgoztunk érte, de Szuzukában újra a nulláról kell kezdenünk mindent.

Borítókép: Charles Leclerc és mögötte Carlos Sainz a szingapúri pályán (Borítókép: EPA/Tom White)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.