Ma este kiderülhet, Máté Csaba miért járt Fehérváron

A ZTE–Puskás Akadémia mérkőzéssel kezdődik meg péntek este a nyolcadik forduló a labdarúgó NB I-ben. Amennyiben a Ferencvárosnál talonba tett Máté Csaba netán felbukkan Zalaegerszegen, magyarázatot kapunk arra, hogy múlt vasárnap mi járatban volt Fehérvárott. Sallói István, a ZTE sportigazgatója elárulta, valószínűleg pihentetik a Vidi ellen betlizett kapust, Senkó Zsombort. Arról persze nem beszélt, hogy a vezetőedző, Boér Gábor meddig élvezi a bizalmat, s netán a jövőre gondolva tárgyaltak-e már Máté Csabával.

2023. 09. 29. 13:35
Sallói István, Senkó Zsombor, ZTE
Forrás: ZTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futótőzként terjedt a hír múlt hét vasárnap, hogy Máté Csaba a helyszínen tekinti meg a Fehérvár–ZTE mérkőzést. Ebből mindenki arra következtetett, hogy a Fradinál Dejan Sztankovics szerződtetése miatt talonba tett tréner veheti át a Vidi irányítását.

Kubatov Gábor, Máté Csaba
Kubatov Gábor a Vidihez aligha engedi Máté Csabát. Képben a ZTE? Forrás: Instagram

– Nem kell semmilyen szenzációt keresni abban, hogy a Vidi mérkőzésén voltam. Mindössze arról van szó, hogy mostanában jobban ráérek, és ha tehetem, a helyszínen tekintem meg a különböző találkozókat. Már pályaedzőként is sok mérkőzésen jártam, élőben jobban szeretek meccseket nézni, mint a tévében. Az elmúlt napokban sűrű volt a menetrend, pénteken a Kecskemét–Mezőkövesd, szombaton a Puskás Akadémia–Paks, majd az Újpest–MTK, vasárnap pedig a Fehérvár–Zalaegerszeg összecsapásra látogattam ki – Máté Csaba a Sportálnak nyilatkozva így cáfolta az értesülést.

Amiből az is kiderül, hogy a múlt hét végén csupán Miskolcra nem utazott le a DVTK–Debrecen meccs kedvéért, valamint jobbnak látta, ha nem mutatkozik a Groupama Arénában a Fradi–Kisvárda találkozón.

A szavait Kubatov Gábor négy évvel ezelőtti kinyilatkoztatása is megerősíti. Petrjak elcsábítása után az FTC elnöke azt találta mondani: fradista többé nem igazol Fehérvárra.

 

A nyolcadik fordulóban hová látogat el Máté Csaba?

Feltehetjük a címben jelzett kérdést: e hét végén Máté Csaba választása vajon melyik mérkőzésekre esik. Kisvárdán már megtörtént az edzőváltás (némi kivárás után Mátyus János lépett végleg Milos Kruscsics helyébe), s ne legyünk szégyellősek, a Kisvárda mellett a Mezőkövesd, a Fehérvár és a ZTE kezdte várakozás alatt az idényt.

Mezőkövesden Kuttor Attila az egy hete Kecskeméten aratott győzelemmel megszilárdította a helyét, a fehérvári lehetőséget Máté Csaba cáfolta, kizárásos alapon marad a ZTE. Boér Gábor, a zalaiak mestere nem feltétlenül érezheti magát megtisztelve, ha a kollégája péntek este netán felbukkan a ZTE stadionjában.

Persze Egerszegen nem feltétlenül varrják a vezetőedző nyakába a gyenge szereplést. A ZTE a héten leigazolta Dombó Dávidot, ami egyértelműen arra utal, hogy a klubnál nem elégedettek a Juventust is megjárt, a nyáron a Diósgyőrről sértetten távozó Senkó Zsomborral. A húszéves kapus bizony nem remekelt Fehérváron, minimum az egyik találatért felelőssé tehető.

 

ZTE: bizonytalan kapus, rossz védelelem

– Három játékossal terveztük teljesíteni a fiatalszabályt. Senkó Zsombor, Németh Dániel és Klausz Milán felel meg a szabálynak. Eddig Zsombor szerepelt a legtöbbet, de a hétvégi mérkőzés őt is megviselte, így elképzelhető, hogy most kikerül a kapuból, pihentetni kell, ami a fiatal játékosoknál normális – nyilatkozta sokatmondóan Sallói István, a ZTE sportigazgatója a Csakfoci.hu-nak.

Aztán persze védelmébe vette a fiatal kapust, mondván, nincs könnyű helyzetben, mert előtte a védelem nem teljesít jól. Amiből persze Boér Gábor is érthet, hiszen az ő dolga a hatékony védekezés kimunkálása. Sallói arról sem feledkezett meg, hogy a tavaszhoz képest javult a védelem hatékonysága, de a hét meccsen kapott 18 gól – ami kimagaslóan a legtöbb a mezőnyben – nyilván nagyon sok.

S persze ami a legfájóbb: csupán négy ponttal – a Mezőkövesddel és a Kisvárdával holtversenyben – momentán a ZTE a sereghajtó az NB I-ben.

 

Mitől torpant meg a Puskás Akadémia?

A Puskás Akadémia nagyon jól kezdte az idényt, a harmadik fordulóban begyűjtötte a legnagyobb skalpot, 2-1-re legyőzte a Ferencvárost a saját pályáján. Az elmúlt hetekben aztán megtorpant Hornyák Zsolt együttese, 4-1-re kikapott Kecskeméten, legutóbb pedig 2-0-ra otthon a Pakstól, és visszacsúszott a hatodik helyre a tabellán. Megszokhattuk, hogy Felcsúton sohasem kapkodnak, most sincs pánik. – Helyén kell kezelni ezt a mérkőzést, hiszen az ellenfélnél Szappanos Peti elég jól védett, több nagy bravúrt is bemutatott. Egyszóval lehetett volna fordítva is, ha nincs az a buta tizenegyes, megkockáztatom, hogy gólt sem kaptunk volna. Mostanában sajnos elég sok büntetőt összehozunk, erre jobban oda kell figyelnünk, mert a saját dolgunkat nehezítjük meg. Ez a meccs egyáltalán nem illett bele a képbe, én is azt érzem, hogy nem az igazi arcunkat mutattuk – magyarázta a Paks elleni bizonyítványt a klub honlapjának nyilatkozva Batik Bence.

Batik Bence, Puskás Akadémia
Batik Bence biztos pont a Puskás Akadémia védelmében. Fotó: Puskás Akadémia/Forika Attila

A zalegerszegi mérkőzésre rátérve így folytatta a rutinos középhátvéd: – Ezért szép a foci, alig telik el pár nap, és újra pályára lépünk. Egyébként nagyon örülök, hogy végre megint esti meccset játszunk, a pénteki találkozókat is kifejezetten szeretem. A tizenkét csapatos bajnokságban nincsenek nagy különbségek sem pontszámban, sem egyébként, bárki megverhet bárkit, nem lehet biztosra menni, mindegyik összecsapás iszonyatosan nehéz. Ami a zalaegerszegieket illeti, lehet, hogy van bennük egyfajta belső frusztráció, hiszen biztosan nem így tervezték a szezonkezdetet. Ha okosak leszünk, maximális erőbedobással és koncentráltan futballozunk, ezt kihasználhatjuk, és győztesen térhetünk haza. A jó játék nagyon fontos, de csak akkor ér valamit, ha jól sáfárkodunk a helyzeteinkkel. Ha ez most sikerül, akkor meglehet a három pont, és helyreállhat a világ rendje.

NB I, 8. forduló

Péntek:
ZTE–Puskás Akadémia 20.00

Szombat:
Paks–Mezőkövesd 14.30
MTK–Ferencváros 17.00
Debrecen–Újpest 19.30

Vasárnap:
Fehérvár–Kisvárda 15.00
Diósgyőr–Kecskemét 17.30

A Fehérvár–ZTE (3-3) mérkőzés összefoglalója:

Borítókép: Sallói István és Senkó Zsombor (Forrás: ZTE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.