Muszukajev világbajnoki aranyérmet szerzett Magyarországnak

Muszukajev Iszmail aranyérmet szerzett a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportban a Belgrádban zajló birkózó-világbajnokságon, a döntőben technikai tussal, 11-0-ra verte a Puerto Rico-i ellenfelét, Sebastian Riverát. Ez a magyar válogatott első érme, egyben első olimpiai kvótája a világbajnokságon. Muszukajev kabard származású, 2018-ig orosz színekben versenyzett.

2023. 09. 19. 20:02
MUSZUKAJEV Iszmail
Belgrád, 2023. szeptember 19. A magyar színekben versenyzõ, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail, miután gyõzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánkuti Zsolt, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya a döntő előtt úgy fogalmazott: nem lehet probléma… Nem lett, ahogy szakemberek megjósolták, Muszukajev Iszmail simán győzött a döntőben. Már az első percben földre vitte a Puerto Rico-i Sebastian Riverát (2-0), s ezután is meggyőző fölényben birkózott, érezni lehetett, hogy az ellenfele tart tőle. A második háromperces menetet már nem is kellett végigküzdeni, Muszukajev az ötödik percben, egész pontosan 4:27 perc alatt technikai tussal, 11-0-ra győzött, és így világbajnok.

MUSZUKAJEV Iszmail, birkózás, világbajnok
Muszkajev Iszmail öröme a győzelme után. A második magyar vb-aranyat szerezte szabadfogásban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az FTC sportolójának talán a döntő volt a legkönnyebb meccse, roppant nehéz ágon verekedte el magát a fináléba. Előbb a kazah Adil Oszpanovot, aztán az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót, majd az orosz Samil Mamedovot verte, az elődöntőben pedig az irániak címvédőjét, Rahman Musza Amuzadhalilit múlta felül. 

A 2019 óta magyar színekben versenyző, kabard származású Muszukajev tavaly Európa-bajnokságot nyert, s eddig két világbajnoki bronzérmet szerzett, most pedig karrierje eddigi legnagyobb sikereként a vb-címet is begyűjtötte. A pályafutására jövőre a párizsi olimpián teheti fel a koronát, a kvótát mindenesetre már megszerezte.

Muszukajev: Köszönöm, Magyarország!

A harmincéves klasszis a magyar birkózósport 21. vb-győztese, szabadfogásban pedig csupán a második magyar aranyérmes, az első Kovács István még 1979-ből.

Muszkajev a győzelme után oroszul nyilatkozott, elmondta, hogy nagyon boldog, s az az álma, hogy Párizsban is győzzön.

– Kevésbé birkóztam dinamikusan, mint tegnap, eléggé fájtak az ízületeim, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megvalósítani a tervezett taktikát. Köszönöm, hogy Magyarország befogadott, és lehetőséget adott arra, hogy bizonyíthassak. Nagyon örülök a vb-aranynak, de már semmi más nem lebeg a szemem előtt, mint Párizs. Gyerekkorom óta arra készülök, hogy olimpiai bajnok legyek – ezek voltak Muszukajev Iszmail első örömszavai.

A döntő után Bánkuti Zsolt kiemelte, hogy Muszukajev most birkózott a legjobban, most volt a legjobb formában, amióta magyar színekben versenyez.

– Nem akartam egyértelműen kijelenteni, de éreztem, hogy az iráni elleni meccse volt az igazi döntő. A Puerto Ricó-inak a birkózása feszik neki, ez most látszott is, s ugyan Rivera egy idő után váltott, mert rájött, hogy az érintős stílusa nem működik, de Iszmail azt is megoldotta. Csak ki kellett zárni a kezét, hogy ne nyúljon le oldalról a jobb lábára. Fantasztikus, amit csinált – mondta boldogan a szakember.

 

Galambos Ramóna még reménykedhet

A nők 57 kilogrammos kategóriájában szereplő Galambos Ramóna a lehető legminimálisabb különbséggel, riválisa később szerzett pontja miatt kapott ki a negyeddöntőben, de a vigaszágon még szerezhet olimpiai kvótát.

A könyöksérülés miatt éveket kihagyott Galambos bravúros teljesítménnyel tért vissza Belgrádban, ahol első mérkőzésén a francia Mathilde Hélene Riviere-t verte magabiztosan, majd a nyolcaddöntőben a tokiói játékokon 53 kg-ban harmadik, 2019-ben vb-bronzérmes mongol Bolortuja Bat-Ocsirint 7-5-re múlta felül, a negyeddöntőben aztán nagyon szoros küzdelemben 1-1-re végzett a Elvira Kamalogluval, de később szerzett ponttal a török versenyző jutott tovább.  Galambos így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet, az 50 kilogrammban szereplő Szekér Szimonetta viszont már abban sem, miután román legyőzője a negyeddöntőben kikapott.

– Nagyon sajnálom. A kondimban bíztam, de sajnos nem tudtam ledarálni a végén. Talán hamarabb meg kellett volna indulnom – nyilatkozta Galambos Ramóna, aki két éve versenyzett legutóbb világversenyen, és műtött könyöke miatt négy-öt hete tud csak rendesen birkózni, ami még most sem tökéletes, viszont az állóképessége rendben van. – Nem merek bizonyos helyzetekben kockáztatni még. Nagyon bosszant ez a vereség, mert közel volt, sajnálom.

Martin Gábor, a válogatott edzője szintén nagyon bosszús volt a meccs után.

– Ramóna jól birkózott ma, mindent kiadott magából. Ebben ennyi volt, a fene egye meg. Így kikapni az egyik legbosszantóbb dolog, ráadásul a vége felé a lenti szituációban kétszer is úgy tűnt, hogy bebillenti a törököt – mondta a szakember.

Borítókép: Muszukajev Iszmail végigverte a 65 kg-os súlycsoport krémjét

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.