Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Valter Attila eltűnt a hegyen, de nem került nagy bajba, csak rossz napja volt

A hegyi befutó miatt nagy esély volt rá, hogy a spanyol kerékpáros-körverseny, a Vuelta mai 11. szakasza megkeveri az élbolyt, de nem így történt, minden maradt a régiben, és az amerikai Sepp Kuss továbbra is őrzi az éllovast megillető piros trikót. Mi viszont izgulhattunk, hogy hova tűnt Valter Attila – aztán honfitársunk is betekert a 77. helyen.

2023. 09. 06. 17:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vuelta 10. szakasza, a keddi egyéni időfutam értelemszerűen hozott változásokat az élcsoportban, és nemcsak az időkülönbségekben. A címvédő belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) a negyedik helyről feljött a harmadikra, az idei Giro d’Italia győztese, a szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) pedig a hatodikról a negyedikre. A Tour de France idei és tavalyi győztese, a dán (Jumbo–Visma) maradt a hetedik helyen, s ugyan az éllovas, ugyancsak jumbós amerikai Sepp Kusshoz képest 2:33 percről 2:22-re csökkent a hátránya, Evenepoeltól és Roglictól távolabbra került. A szintén jumbós az összetettben továbbra is a 20. helyet foglalta el, 11:38 perccel elmaradva Kuss időeredményétől.

Valter Attila
Valter Attila az időfutamos kerékpárján. Forrás: Facebook/Attila Valter/Cor Vos

Ma a Lermából induló 163,5 kilométeres táv végén hegyi befutó várt a mezőnyre a La Laguna Negrán, és ez előrevetítette, hogy az élcsoportban újra lesz változás. A szakértők előzetesen azt jósolták, hogy a szakasz vége leginkább Roglic számára lehet ideális, aki 27 másodpercre volt Evenepoeltól, Kusstól pedig 1:36 percre.

A mai 11. szakasz így nézett ki:

Vuelta
 

A végén az 1730 méter magas  La Laguna Negra pedig így; az első kategóriás emelkedő 6,5 kilométer hosszú volt, átlagban 6,8, de a végén 13 százalékos meredekséggel.

 

Jesús Herrada nyerte a szakaszt, Valter Attila a 77. lett

Egy 26 fős szökevénycsoport közel hatperces előnyt szerzett, a hegy lábánál aztán  egyre többen szakadtak le, s végül a spanyol Jesús Herrada (Cofidis) ért be elsőként a célba. Láthattuk, hogy kőkemény az emelkedő, s az összetett esélyesei ekkor még két kilométerre voltak a hegytetőtől.  A Soudal Quick-Step versenyző egymás mellett tekerve blokkolták  a szűk utat, nehogy valaki kirobbanjon Evenepoel vetélytársai közül. De ezt senki sem erőltette, így a legjobbak azonos idővel értek be, vagyis semmi sem változott az élmezőnyben. Aki nagy izgalmakra számítottak, azoknak nagy csalódás volt a mai szakasz. Mi viszont azért izgulhattunk, mert Valter Attila a hegyen eltűnt a mezőnyben, pedig már több mint hetvenen bent voltak a célban, Herrada hét és fél perce. Aztán a 77. helyen honfitársunk is betekert, 8:12 perces  hátránnyal; gyaníthattuk, hogy már ő is a jóval nehezebb pénteki és szombati szakaszra gyűjtötte az erőt. Az összetettben pedig csak egy helyet csúszott vissza.

– Örülök, hogy a minimumot így a végén meg tudtam tenni, fáradt voltam egész nap, nem esett olyan jól. Tegnap megpróbáltam nyomni, élvezni az időfutamot és nem kihajtani magam. Ma nem volt jó napom, de menedzseltük a szökést – nyilatkozta később az M4 Sport helyszíni stábjának Valter, aki hozzátette, bízik benne, hogy a csütörtöki, ugyancsak „átvezetős” szakaszon visszamelegednek majd a lábai, ezt követően ugyanis brutálisan nehéz napok várnak rájuk.

Vuelta, 11. szakasz, Lerma–La Laguna Negra, 163,5 km, hegyi befutó:
1. Jesús Herrada (spanyol, Cofidis) 3:29:17 óra
2. Romain Grégoire (francia, Groupama–FDJ) 3 másodperc hátrány
3. Andreas Kron (dán, Lotto Dstny) 8 mp h.

77. Valter Attila (Jumbo–Visma) 8:12 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 39:27:45 óra
2. Marc Soler (spanyol, UAE) 26 mp h.
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 1:09 p h.
4. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:36 p h.

21. Valter 14:00 p h.

Csütörtökön az Ólvega és Zaragoza közötti 151 kilométeres táv megtétele vár a kerékpárosokra. A 78. Vuelta a Espana jövő vasárnap Madridban zárul.

Borítókép: Jesús Herrada ünnepelhetett a szakasz végén (Forrás: Twitter/La Vuelta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.