A játékvezető szerint Dárdaiék jól jártak – VAR-botrány és Hertha-vereség

Nem bírt a Dárdai Pál vezette Hertha hazai pályán a Bundesliga II éllovasával, a St. Pauli 2-1-re nyert Berlinben 66 ezer néző előtt szombat este. A meccs után VAR-botránytól hangos a német sajtó, mivel a játékvezető videózás után visszavont egy tizenegyest a vendégektől, majd lenyilatkozta, hogy a Hertha szerencsés volt ebben a helyzetben. Mi történt?

2023. 10. 01. 7:46
DÁRDAI Pál
Berlin, 2023. május 20. Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetõedzõje megöleli a csapat kabalafiguráját, Hertinhót a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Hertha BSC VfL Bochum mérkõzés után Berlinben 2023. május 20-án. A Hertha 1-1-es döntetlent játszott és ezzel búcsúzik az elsõ osztálytól. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt a friss interjúnkban, a Hertha másodedzője, Bódog Tamás is jelezte , a Hertha az utóbbi időben kezd összeállni, a St. Pauli elleni meccset úgy várta, hogy az előző két fordulóban győzött. Az éllovas ellen így sem a berliniek voltak az esélyesek, de bízott a csapatában, egy helyen sem változtatott a kezdőben, így fiai közül csak Márton volt kezdő – Palkó sérült, a 17 éves Bence pedig a kispadról várt a bevetésre.

DÁRDAI Márton
Dárdai Márton végig a pályán volt a Herthában. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A 25. percben tört meg a gólcsend, ekkor a vendégek szerezték meg a vezetést Eggestein találatával. Nem sokkal később megduplázhatta volna előnyét a St. Pauli, amely a 37. percben tizenegyeshez jutott. Csakhogy Deniz Aytekin játékvezető videózás után visszavonta az ítéletét, és a meccs után elsősorban ez a vitatott VAR-döntés tartja lázban a németeket.

A játékvezető először azért ítélt tizenegyest, mert a Hertha játékosa, Andreas Bouchalakis akasztotta a büntetőterületen belül a vendégek futballistáját, Eric Smitht. Aztán Aytekin hosszasan egyeztetett a VAR-szobában ülő kollégáival, majd kiment visszanézni az esetet, és végül visszavonta a büntetőt, írja a Kicker.

A Hertha javára hibázott a VAR?

– Egyértelmű tizenegyesnek láttam az esetet a pályán – jelentette ki a FIFA-játékvezető Aytekin a meccs utáni nyilatkozatában, amelyben megjegyezte, hogy ő és az asszisztensei tiszta érintkezést érzékeltek a két játékos között, de aztán a VAR-szobából a fülére súgtak, hogy nem látják ilyen egyértelműnek a kontaktust, így kétségek vetődtek fel. – Az első kameraállásból nem lehetett tisztán látni az esetet, egy másikból a berlini mozdulata gyanúra adott okot, de mivel nem volt egyértelmű az érintkezés a két játékos között, végül nem adtam tizenegyest.

Aytekin ugyanakkor elismerte, hogy hosszabb elemzés után más következtetésre is lehetne jutni. – Ha részletesebben tanulmányozzuk az esetet, akkor minden bizonnyal azt mondhatjuk, hogy a Hertha szerencsés volt – tette hozzá a játékvezető, aki tehát góltól mentette meg Dárdai csapatát.

A St. Pauli kispadján persze nagy volt a felháborodás az elmaradt tizenegyes miatt, de mivel a végeredményt nem befolyásolta végül a döntés, elcsitultak az indulatok. A vendégek a 74. percben Hartel révén csak elhúztak 2-0-ra, így a Hertha csak szépíteni tudott a 83. percben Scherhant találatával. Dárdai Márton végigjátszotta a meccset, Bence a 71. percben állt be csereként.

Dárdai Pál szerint bénult volt a csapata

– A teljes első félidőt elajándékoztuk, ez volt a döntő – értékelt a meccs után Dárdai Pál, a Hertha vezetőedzője. – Nyoma sem volt annak, amit elterveztünk, a csapat bénultnak tűnt. Szünet után a játékosok testbeszéde elárulta, hogy másképp állnak a meccshez. Szenvedéllyel és akarattal ekkor meg tudtuk mutatni, hogy egy ilyen erős ellenféllel szemben is képesek vagyunk gólt szerezni.

Berlini győzelmével a St. Pauli továbbra is a Bundesliga II élén áll, a Hertha nyolc forduló után a tizenegyedik.

Borítókép: Dárdai Pál csapatának ezúttal szerencséje volt a VAR-ral (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.