Fürjes Balázsról napokon belül döntenek

Az indiai Mumbaiban vasárnaptól keddig rendezik meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlését, amelyen eldől, hogy Fürjes Balázs bekerül-e a NOB állandó tagjai közé. A közgyűlés előtt a NOB végrehajtó bizottsága már ülésezik, és több fontos döntést hozott: az új, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozat egyik helyszínéül Budapestet választotta, az Orosz Olimpiai Bizottságot pedig felfüggesztette.

Forrás: MOB2023. 10. 13. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), mivel fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken. Konkrétan: október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja regionális sportszervezeteit. Ezzel megsértette az Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritását, így az Olimpiai Chartát is. A ROC felfüggesztésének automatikus következménye, hogy nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből. A határozat ugyanakkor arra nincs hatással, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon. Erről később döntenek. A NOB közgyűlése vasárnap kezdődik, s magyar szempontból kiemelkedően fontos. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, reményei szerint az eseményen állandó tagnak választják meg Fürjes Balázst. Szintén fontos kérdés lesz a 2028-as Los Angeles-i nyári játékok programjának elfogadása. 

Fürjes Balázs
Fürjes Balázs

Mumbaiban ugyanakkor csütörtökön már nyertünk: a NOB végrehajtó bizottsága  a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozat egyik helyszínéül Budapestet választota. A kétrészes sorozat rendkívül fontos lesz a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció szempontjából a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás versenyzői számára.

 

Nagy lesz a tét júniusban a Ludovika Campuson

Az Olympic Agenda 2020+5 reformprogram egyik kulcsfontosságú projektjének számító olimpiai kvalifikációs sorozat a négy sportág legjobb sportolóit hozza össze egyetlen városi parkban, fesztiválszerű, élettel teli környezetben. Ezek a négynapos, kompakt események a sportot, a művészetet, a zenét és a kultúrát ötvöző, magával ragadó olimpiai élményt nyújtanak majd a sportrajongóknak. A sorozat sanghaji viadalát a Huangpu folyó partján rendezik meg 2024. május 16. és 19. között, a budapesti állomásra pedig június 20. és 23. között kerül sor a Ludovika Campuson.

A sorozat budapesti zárónapja egybeesik az olimpia napjával (Olympic Day), az ötkarikás mozgalom ünnepével, amelyet minden évben június 23-án tartanak meg, s amely jövőre a 2024-es párizsi kvalifikációs időszak végét is jelenti.

A BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás sportágakban a párizsi kvóták legalább fele Sanghajban és Budapesten talál gazdára 464 versenyző között.

– Az olimpiai kvalifikációs sorozat izgalmas lehetőséget kínál a sportolók számára, hogy kijussanak a 2024-es párizsi olimpiára. Nagyvárosok vibráló helyszínein, lelkes szurkolók előtt mutathatják meg tudásukat. Sanghaj és Budapest tökéletesen illeszkedik az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójába: ideális hátteret biztosít az olimpiai mozgalom új, izgalmas fejezetéhez. Ez a két esemény felejthetetlen olimpiai élményt ígér mind a sportolóknak, mind pedig a szurkolóknak, az pedig, hogy mindez az olimpia napján fejeződik be, csak fokozza az ünnepi hangulatot – fogalmazott  Thomas Bach, a NOB elnöke.

– Az olimpia a világ egyik legnagyobb érdeklődést vonzó sporteseménye, mégis folyamatosan fenn kell tartania a figyelmet, és tennie kell a népszerűsége fenntartásáért, növeléséért –  szögezte le Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a szervezet honlapján. – A NOB és természetesen a MOB számára is nagyon fontos, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy az olimpiai mozgalom támogatói között tudhassa őket. Ennek egyik eszköze lehet a jövő júniusi olimpiai kvalifikációs esemény, amely újfajta olimpiai élményt kínál majd a sportolóknak és a szurkolóknak is világszerte. Nagy megtiszteltetés, hogy a NOB felkérte Budapestet az eseménysorozat utolsó helyszínéül, hiszem, hogy fővárosunk gyönyörű és méltó hátteret nyújt majd ennek az eseménynek, s hogy a hazai szurkolóknak segít még inkább ráhangolódni az olimpiára. Mindehhez természetesen szükség van a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének jóváhagyására és támogatására is, ennek érdekében közgyűlési tájékoztatót hívtunk össze, bízom a tagság támogatásában.

Az eseményt várhatóan kiemelt médiaérdeklődés és figyelem (12-15 ezer látogatót várnak a helyszínre) kíséri majd, hiszen az említett négy sportágban ez az utolsó nagy megmérettetés. A nemzetközi közvetítés és az online streaming révén a Budapestről készült felvételeket több tízmillió néző láthatja világszerte.

 

Ez a jövő: dinamikus sportágak a városi parkokban

– Magyarországnak nagy lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat házigazdája lehet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felkérése újabb elismerése annak, hogy hazánk az elmúlt időszakban kiemelkedő színvonalon szervezett meg jelentős nemzetközi sporteseményeket – hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. – A verseny nagyban hozzájárul a hazai sportágfejlesztéshez, ráadásul olyan sportágakról van szó, amelyek nagyon népszerűek a fiatalok körében, így általuk még inkább népszerűsíthetjük a sportolást, a mindennapos testmozgást. A sportért felelős államtitkárság minden szakmai támogatást megad, hogy ismét a legmagasabb színvonalon rendezhessünk meg egy kiemelkedő eseményt, és mindenben együttműködünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények szervezéséért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel. Fontos megemlíteni, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat által tovább nő hazánk nemzetközi elismertsége a sportszervezés területén, és bizonyítjuk, hogy a klasszikus értékeink megtartása mellett nyitottak vagyunk az innovációra és a sportpaletta színesítésére.

Forrás: Twitter/IOC Media

A városi sportok már sikerrel szerepeltek a 2021-es tokiói olimpiai játékokon, a 2019-es budapesti World Urban Gamesen, valamint a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokon, ahol városi parkok szolgáltattak méltó hátteret ezeknek a dinamikus sportágaknak. Ezen koncepció jövőre ismét életre kel Párizs szívében, a Place de la Concorde-on.

FRISSÍTÉS!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül az öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, az ökölvívásét viszont nem. Thomas Bach ma sajtótájékoztatón jelentette be a vb határozatait, így azt is, hogy az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja. Az előzetes programról 2021 decemberében döntött a NOB, akkor három sportágat hagyott ki. Most a lovaglást akadályversenyre cserélő öttusa és a súlyemelés megkapta a vb támogatását, az ökölvívás viszont nem, mert jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek. Az IBA-t ugyanis felfüggesztette korábban a NOB. A végrehajtó bizottság határozatai nem véglegesek, azokról a NOB vasárnap kezdődő közgyűlése fog szavazni.

Borítókép: Sebastian Coe, az atlétikai világszövetség elnöke (balra) is elégedett lehetett Fürjes Balázs munkájával a budapesti vb-n. Középen Thomas Bach, a NOB elnöke

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.