Rejtély, miért esett le minden magyar a nyújtóról, sír a férficsapat a vb-n

A Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs összeállítású csapatunk csak a 20. helyen zárt az antwerpeni olimpiai kvalifikációs torna-vb-n, a kvótához pedig, ami a célkitűzés volt, az első 12 között kellett volna végezni. A verseny után Kovács István szövetségi kapitány elmondta, hogy nagy az elkeseredés, sírnak a versenyzők. Mészáros Krisztofer felemás helyzetben van, mert ő egyéni kvótát szerzett.

2023. 10. 01. 16:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antwerpeni világbajnokságon Mészáros Krisztofer az egyéni összetett selejtezőjében elért eredménye alapján harcolta ki a párizsi indulási jogot, ezt pedig már a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) is hivatalossá tette – közölte délután a Magyar Tornaszövetság (Matsz). A talajon Eb-ezüstérmes Mészáros a 17. helyen jutott be a csütörtöki egyéni összetett döntőbe (81,933 pont), de az olimpiai kvalifikációs szabályok szerint előle „kiesnek” azok a versenyzők, akiknek már van kvótájuk, így ezt figyelembe véve ebben a sorrendben negyedikként zárt. A kvalifikációs szabályzat szerint a férfiaktól nyolcan lettek olimpikonok olyanok, akik a csapatversenyben nem szereztek kvótát.

Mészáros Krisztofer
Mészáros Krisztofer egyéni kvótát szerzett Forrás: Matsz

A vb egyéni összetett selejtezőjében Tomcsányi Benedek az 53. (77,665), Balázs Krisztián pedig az 59. (77,031) helyen végzett. A Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Molnár Botond, Kiss Balázs, Bátori Szabolcs összetételben kiutazott magyar csapatnak nem jött össze a sikeres kvalifikáció, miután 240,962 pontot szerezve a 20. helyen végzett. A csapat nyújtón kezdett, sajnos rengeteg hibával, és az ezekből adódó nagy hátrányt már nem lehetett ledolgozni.

Mészáros Krisztofer: Igazából nem tudjuk, mi történt

Mészáros Krisztofer: Az egyik szemem sír, a másik nevet. Ez egy nehéz helyzet most, hiszen a saját olimpiai kvótámnak nagyon örülök, de nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy a csapatkvóta nem sikerült. Az első szert, a nyújtót nagyon elszúrtuk, egyikünk se maradt fent a szeren, de utána csapatszinten annyira össze tudtuk magunkat szedni, hogy aztán egy rontás se volt. Ebből is látszik, hogy milyen jó a csapatszellem. Igazából nem tudjuk, mi történt. Nem gondolnám azt, hogy „berántottuk” egymást, mert attól, hogy az első hibázik, a további három gyakorlatunk jó lehetett volna. Ráadásul olyan elemeket rontottunk, amelyeket nem szoktunk. Persze, mindenki izgult kicsit, volt rajtunk teher, hiszen az eddigi eredmények és pontszámok alapján tudtuk, hogy reális lehet a csapatkvóta, de szerintem nem ezért rontottuk az összes nyújtógyakorlatot. Nem tudom, valamiért így történt… Úgy vagyok vele, hogy minden a javunkra válik, és majd 2028-ra kvalifikálunk csapattal. Az egyéni összetett döntővel és az elért pontszámom miatt nagyon boldog vagyok, és az is nagy örömmel tölt el, hogy kijutottam az olimpiára, ezzel egy régi nagy álmom vált valóra.

Kovács István szövetségi kapitány: Nehezen, nagyon nehezen találom a szavakat, nem könnyű bármit is mondani. A fiúk is el vannak keseredve, sírnak. Nyújtón 41 pontot tudunk csinálni, és azzal ott lettünk volna a 12-ben. Az első szernél már tudtam, hogy elúszott minden, mert az nem fér bele, hogy három rontott gyakorlat maradjon bent, hiszen itt tizedeken múlnak a helyezések, és 4-5 pont csak úgy elment. Ez akármelyik nemzet csapatát lenullázta volna. Megmondom őszintén, nem tudom, mi történt, hiszen a fiúk soha nem hibáztak ilyen elemekben. A melegítésnél rendben volt minden, meg az itteni edzéseken is, ahogy odamentek az első szerhez, a nyújtóhoz, ott valami történt. Az rendben, hogy egy ember hibázik, de hogy mind a négyen… Csak azt tudom mondani, hogy nem tudom. Talán megilletődtek, mert jól felkészültek, az egész felkészülés alatt nem volt annyi hiba nyújtón, mint most. Nagyon sajnálom a fiúkat.

Altorjai Sándor, a Matsz főtitkára, a magyar csapat vezetője: Ismét lesz férfi tornász az olimpián, ez pozitív. A csapat esetében mertünk nagyot álmodni, de sajnos az álmok nem váltak valóra. A srácok becsületére legyen mondva, a rossz kezdés után, ami a nyújtót jelentette, becsülettel végigversenyezték a nap hátralévő részét. Utána már jobban teljesítettek, de az első szeren négy és fél, öt pont maradt a csapatban, és ekkora hátrányból lehetetlen felállni. Itt sajnos nem lehet, hogy a 85. percben feltámad a csapat, és rúg két gólt. Sajnos a mi sportágunkban nincs ilyen. Mészáros Krisztofer olimpiai kvótája viszont örömteli. A jövő évi világkupákon és az Európa-bajnokságon egyébként  további olimpiai kvalifikációt lehet majd szerezni...

Borítókép: A Nemzetközi Tornaszövetségnél szombaton ez lett a nap képe, a japán Csiba Kenta remekelt a nyújtón (Forrás: Twitter/FIG Gymnastics/Tim Clayton Corbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.