Verstappen nyert, csapattársa tudomást sem vett róla + videó

Max Verstappen tizenhatodszor is futamot nyert idén, vasárnap késő este a Formula–1-es Mexikói Nagydíj is a Red Bull holland pilótájának győzelmével ért véget. Csapattársa, a hazai pályán szereplő Sergio Pérez viszont az első kanyarban tönkretette a maga versenyét, s kis híján Charles Leclerc-ét is. A Ferrari monacói versenyzője azonban saját magát is meglepve az ütközés ellenére dobogón zárta a versenyt Verstappen és a pontversenyben Pérezre nagyon közelítő Lewis Hamilton (Mercedes) mögött.

2023. 10. 30. 7:59
Max Verstappen Sergio Pérez
Mexikóváros, 2023. október 29. Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzõje (k, takarásban) és Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzõje karambolozik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Mexikói Nagydíjának rajtja után a mexikóvárosi Hermanos Rodríguez versenypályán 2023. október 29-én. MTI/AP/Fernando Llano Fotó: MTI/AP/Fernando Llano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ugyan csak a harmadik helyről rajtolt a Mexikói Nagydíjon, de az első kanyarba már elsőként fordult be. A Red Bull holland pilótája már hetekkel ezelőtt bebiztosította, hogy 2021 és 2022 után idén is ő a Formula–1 világbajnoka, de azóta sem lassít. Verstappen az idei tizenkilenc nagydíjból tizenhatot megnyert. Csapattársa, Sergio Pérez könnyek között fejezte be a hazai versenyét, az első kanyarban ütközött Charles Leclerc-rel, a Ferrari pilótája szerint azért, mert a mexikói nem látta, hol van Verstappen.

LECLERC, Charles; VERSTAPPEN, Max; SAINZ, Carlos
Az időmérőt Charles Leclerc (középen), a futamot viszont Mexikóban is Max Verstappen (jobbra) nyerte (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jose Mendez)

Leclerc-t és a Ferrarit szombaton kellemes meglepetés érte, miután a monacói az első, míg spanyol csapattársa, Carlos Sainz a második rajtkockát szerezte meg a futamra. A versenyre is jutott meglepetés Leclerc-nek: az első kanyarban a hazai pályán talán túlságosan buzgó Sergio Pérez nekiment a Ferrarijának.

– Nagy kár, ami Pérezzel történt a hazai versenyén, de én tényleg nem tudtam hová menni. Ugyanakkor fékeztünk, s én próbáltam olyan közel maradni Verstappenhez, amennyire csak lehetett. Azt gondolom, hogy Pérez nem látta őt, ezért fordult be így – mondta a futam után Leclerc, akit szendvicsbe fogtak a jól rajtoló Red Bullok.

– Kockáztattam, és nagy árat fizettem érte. Nem gondoltam, hogy Leclerc ilyen későn fékez. Meg akartam nyerni a hazai versenyemet – mondta Pérez, akinek az autója túlságosan megsérült az ütközéstől, s amikor ez egyértelművé vált számára, könnyezve dühöngött az autóban. Arról nem tett említést a mexikói, hogy tudomást vett-e arról, hogy belül Verstappen is próbál elkanyarodni.

Verstappen legújabb rekordja

Leclerc jobban járt, a monacói pilóta maga is meglepődött, hogy a baleset ellenére harcolni tudott a dobogós helyekért. S talán még a harmadik helynél is előrébb végezhetett volna, ha egy újabb baleset nem veszi el a lehetőségét annak, hogy a Ferrari stratégiája kifizetődjön.

Kevin Magnussen, a Haas versenyzője óriásit bukott, ez után piros zászlóval félbeszakították a versenyt. A dán versenyző megúszta sérülés nélkül a balesetet, amelyet a felfüggesztés hibája okozott.

A pálya helyreállítása után új rajt következett, de Verstappen ekkor sem veszítette el az első helyét, később pedig már nem is veszélyeztették azt a riválisok.

– A két jó rajt kulcsfontosságú volt, s szerencsére az elsőnél a balesetből is kimaradtam – mondta a holland, aki új rekordot állított fel azzal, hogy immár tizenhat futamot nyert meg az évben. – Hihetetlen ez az idény, a legtöbb helyszínen elképesztően jó volt az autó. Nagyon büszke vagyok a rekordra, mert a tavalyi tizenöt győzelem után nem gondoltam volna, hogy ezt meg tudom ismételni, erre még túl is szárnyaltam.

Hamilton közelít Pérezhez

Verstappen mögött a második helyen (Mercedes) végzett, aki a pályán előzte meg Leclerc-t. A hétszeres világbajnok hátránya már csak húsz pont a világbajnokság második helyén álló Pérez mögött, de Hamiltont ennél jobban érdekli, mi lesz 2024-ben.

– Nem számítottam ilyen jó eredményre, az előző helyszínen sokkal jobb volt az autó. Büszke vagyok a csapatra, és hiszek benne, hogy jövőre nagy csatákat vívhatunk a Red Bull-lal – mondta a brit pilóta.

Leclerc a harmadik, csapattársa, Sainz a negyedik helyen végzett, s a spanyol a vb-pontversenyben is feljött a negyedik helyre honfitársa, Fernando Alonso elé. A verseny leglátványosabb előzéseit Lando Norris (McLaren) mutatta be, aki ötödik helyen zárt, korábbi csapattársa, Daniel Ricciardo pedig az Alpha Tauri idei legjobb eredményét elérve hetedikként zárt.

A világbajnokság ezen a héten Brazíliában folytatódik.

Formula–1, Mexikói Nagydíj
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 2:02:30.841 óra
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 13.875 másodperc hátrány
3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 23.124 mp h.
4. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 27.154 mp h.
5. Lando Norris (brit, McLaren) 33.266 mp h.
6. George Russell (brit, Mercedes) 41.020 mp h.
7. Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri) 41.570 mp h.
8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 43.104 mp h.
9. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 48.573 mp h.
10. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:02.879 perc h.
   leggyorsabb kör: Hamilton - 1:21.334 p

A vb-pontverseny állása 19 futam után (még 3 van hátra)

versenyzők:
1. Verstappen 491 pont (már világbajnok)
2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 240
3. Hamilton 220
4. Sainz 183
5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 183
6. Norris 169
7. Leclerc 166
8. Russell 151
9. Piastri 87
10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 56
11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 53
12. Ocon 45
13. Albon 27
14. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 10
15. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
16. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 8
17. Ricciardo 6
18. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 6
19. Kevin Magnussen (dán, Haas) 3
20. Liam Lawson (új-zélandi, Alpha Tauri) 2
21. Logan Sargeant (amerikai, Williams) 1

csapatok:
1. Red Bull 731 (már világbajnok)
2. Mercedes 371
3. Ferrari 349
4. McLaren 256
5. Aston Martin 236
6. Alpine 101
7. Williams 28
8. Alpha Tauri 16
9. Alfa Romeo 16
10. Haas 12

Borítókép: Verstappen úton a győzelem, Pérez a kiesés felé (Fotó: MTI/AP/Fernando Llano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.