A Vidi cserecsatára első labdaérintéséből győztes gólt rúgott az Újpestnek

Megnyert meccset veszített el az Újpest Székesfehérváron a labdarúgó NB I 12. fordulójában. A harmadik helyen álló lila-fehér együttes a 80. percig őrizte az első félidő elején megszerzett előnyét, majd tíz percen belül kapott két gólnak köszönhetően pont nélkül távozott a Sóstói Stadionból. A Vidi feljött az ötödik helyre, az Újpest a Fradi elleni derbi után újabb rangadót veszített el.

2023. 11. 04. 20:04
null
Székesfehérvár 20231104 Férfi Labdarúgás OTP Bank Liga Fehérvár FC - Újpest FC Fotó: Koncz Márton - Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó NB I 12. fordulójában a Fehérvár FC és az Újpest mérkőzése több szempontból is különleges volt. Csongvai Áron és Katona Mátyás az előző szezonban igazolt Újpestről a Vidihez, ki is fütyülték őket a vendégszurkolók. Nebojsa Vingnjevics, az Újpest edzője a mérkőzés előtt elmondta, hogy a Ferencváros ellen 3-0-ra elveszített derbi után sokat beszélgetett a játékosaival, igyekezett életet lehelni a tanítványaiba. Kollégája, a Vidit felkészítő Bartosz Grzelak dicsérte az Újpest egyéni képességeken alapuló, gyors támadójátékát.

Csoboth (jobbra) volt az Újpest egyik legjobbja      Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

A játéknap előtti legutóbbi három hazai mérkőzését megnyerte a Vidi, a Kisvárda és az MTK ellen három, a DVTK-val szemben négy gólt szerezve. Az volt a kérdés, folytatódik-e a szezont borzasztó rossz formában kezdő, a Magyar Kupától már elbúcsúzott csapat remek sorozata.

Jobban kezdett az Újpest Székesfehérváron: Branko Pauljevics 25 méteres lövése célt tévesztett az ötödik percben, kisvártatva megszerezte a vezetést a vendégcsapat. 

Pauljevics remekül futtatta a jobb szélen Mörschelt, aki jobbal laposan középre adta a labdát, az ötösön érkezett Peter Ambrose. A nigériai csatár lefordul Csongvairól, és mielőtt Flores odaért volna, hat méterről a jobb felső sarokba lőtt.

A bekapott góltól megzavarodott a Vidi, hamarosan újabb gólt kapott a fehérvári alakulat, de Onovo közeli fejese előtt az idegenlégiós zavarta Tóth Balázst, a Vidi kapusát. A videóbíró segítségével Andó-Szabó Sándor  játékvezető érvénytelenítette a találatot.

Az újpesti csapatkapitány, Vincent Onovo gólja nem volt érvényes          Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

A folytatásban is inkább az történt a pályán, amit az Újpest akart. A Vidinek nem ízlett a vendégek fegyelmezett védekezése, de a hátrányban levő csapat nem mert teljesen kinyílni, okkal tartott a veszélyes újpesti kontráktól.

Olykor feszült jeleneteket is látott a közönség: Tajti Mátyás és Schön Szabolcs kakaskodása után két sárga lappal nyugtatta meg a kedélyeket a játékvezető, majd a félidő végét jelző sípszó után Branko Pauljevics rúgta a fehérvári Szabó Levente irányába a labdát, aki ezt sérelmezte.

1-0-s – megérdemelt – újpesti vezetéssel zárult az első félidő.

Helyzetekkel folytatódott

A 47. percben az igen aktív Csoboth Kevin 11 méteres lövése ment épp hogy mellé. Majd alig egy perccel később Bese Barnabás tornáztatta meg Nikolics újpesti kapust. Megélénkült a meccs, és ezt, többek között Tajti Mátyás kapufát eltaláló lövését már az időközben Felcsútról megérkezett szövetségi kapitány is a helyszínen láthatta. 

Cserélt a Fehérvár a folytatásban: Bese és Flores helyett Kalmár Zsolt és Kastrati érkezett a pályára. A Vidi játéka valamelyest feljavult, mégis az Újpest alakított ki komoly helyzetet a 67. percben: Tajti mesteri indításával Csoboth futott el a szélen, de a beadása nem volt pontos, az érkező Kiss Tamás lemaradt róla. A másik oldalon a játékvezető volt a főszereplő: Kastrati ugratta ki Schönt, aki hosszan tolta meg a labdát, majd átesett Nikolics kapuson. 

Andó-Szabó elsőre 11-est ítélt, de a VAR segítségével visszavonta az ítéletét, ahogy a kapusnak felmutatott sárga lapot is érvénytelenítette.

Erősödött a Vidi-nyomás: Christensen pontos beadása a kapuval szemben üresen találta Kenan Kodrót, a fehérváriak bosnyák csatára azonban a kaput sem találta el. Percek múlva ez összejött neki, hatalmas kapufát lőtt. 

Bő tíz perccel a vége előtt összejött a fehérváriak egyenlítő gólja: Tajti rossz szabadrúgása után gyors hazai akció futott a pályán, Schönhöz került a labda, a szélső pontosan adott középre. Érkezett Kastari, és három lépésről a léc alá lőtte a Vidi egyenlítő gólját.

Schön Szabolcs (guggol) okkal örült a Vidi sikerének      Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

Grzelak cserélt, és az új ember, Karamoko az első labdaérintéséből szerezte meg a Fehérvár vezető, mint később kiderült, győztes gólját: Kastrati rossz jobb oldali beadása után Kiss Tamás középre fejelte a labdát, az ott tartózkodó francia csatár mellre vette az elé pattanó labdát, majd bezúdította azt a léc alá. És ezzel megnyerte a meccset a Vidinek. 

A Fehérvár a legutóbbi hat hazai meccsén veretlen maradt, a győzelmének köszönhetően feljött a tabella ötödik helyére, az Újpest maradt a harmadik.

 

NB I, 12. forduló

Szombat
Mezőkövesd–Debrecen 2-1 (2-1), Mezőkövesd, Városi Stadion, 2119 néző, jv.: Csonka. Gólszerzők: Cseke (4.), Cseri (10.), illetve Bárány (25.); Kiállítva: Pillár (Mezőkövesd, 81.)
Puskás Akadémia–Diósgyőr 0-0, Felcsút, Pancho Aréna, 1680 néző, jv.: Derdák.
Fehérvár–Újpest 2-1 (0-1), Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 4990 néző, jv.: Andó-Szabó. Gólszerző: Kastrati (80.), Karamoko (89.) illetve Ambrose (9.).

Vasárnap
Kisvárda–ZTE 12.30 (tv: M4 Sport)
Kecskemét–Ferencváros 14.45 (tv: M4 Sport)
Paks–MTK 18.30 (tv: M4 Sport+)

 

Borítókép: A cserecsatár hozta a győzelmet a Vidinek  (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.