Ilyen vb-aranyunk sem volt még: egyhangú szavazással született meg utólag!

A Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) vezetősége ma a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) köszöntötte a sportág újdonsült, immár 22. hazai világbajnokát, Losonczi Dávidot. Mint ismert, a Nemzetközi Birkózó-szövetség (UWW) hétfőn közölte, hogy a szeptemberi, belgrádi vb-n a kötöttfogású 87 kilogrammos döntőjében alulmaradó Losonczi is világbajnok lett utólag, mert a fináléban súlyos bírói hiba történt.

2023. 11. 15. 16:22
null
Fotó: ROTH TAMAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Losonczi Dávid megérkezett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára, a belépésekor tapsvihar tört ki a teremben, majd videón elevenítették fel azt a bizonyos szituációt, amikor az ESMTK 23 éves kiválósága tushelyzetben tartotta a török Ali Cengizt. Honfitársunk elárulta, hogy már akkor el akarta engedni ellenfelét, amikor a vezetőbíró először felemelte a kezét, de a szőnyegelnök nem adott engedélyt kollégájának, hogy leüsse a tust.

Losonczi
Losonczi Dávid már világbajnokként beszélhetett (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

– Amikor a bíró szétfújta az akciót, akkor ránéztem a szőnyegelnökre és azt mondtam neki, „tudod, hogy tus volt”, erre nem túl szépen nézett vissza rám, és inkább elfordult, mert tényleg tudta, és nemcsak ő, hanem mindenki a világon – fogalmazott Losonczi Dávid, megköszönve az MBSZ erőfeszítéseit. Hozzátette, hogy édesapjától, az ESMTK szakosztály-elnökétől, Losonczi Ottótól tudta meg a jó hírt, amelyet megkönnyeztek egymás vállán.

(Losonczi Ottó ma a Ripostnak arról is beszélt, hogy a lengyel bírót örökre száműzték a sportágból.)

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke felelevenítette, hogy a 2016-os riói olimpián hasonlóan kétes bírói döntések következményeként – aki jelenleg a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője és a tokiói ötkarikás játékok ezüstérmese – vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen, de a nemzetközi szövetség akkor nem változtatott a végeredményen.

– Akkor is elmondtam, az számítson, ami a szőnyegen történik a két versenyző között, és nem az, amiben esetleg a bírók jól vagy rosszul tudnak dönteni. S most ez történt: győzött az igazság – jelentette ki Németh Szilárd.

A szerb elnök már a vb-n elnézést kért Losonczi Dávidtól

Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, hogy az UWW elnökségi tagja elárulta, a döntéshozó testület múlt pénteki ülésén terjesztették fel Losonczi belgrádi fináléjának kérdését, amelyhez Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke érzelmileg is közelített, hiszen már a vb-n személyesen kért elnézést Losonczitól. Kisebb vita és érvelések után a tagok egyetértettek abban, hogy súlyos bírói tévedés történt, majd egyhangúan szavazták meg a birkózónknak is a vb-címet, noha a jelenlegi szabályok 1997 óta nem ismerik az óvás intézményét. 

Losonczi Dávid zárásképpen elmondta, nagy motivációt adott ez a kései, de jogos elismerés ahhoz, hogy minden erejével készüljön a párizsi olimpiára.

Borítókép: Losonczi Dávid édesapjával, Losonczi Ottóval, az ESMTK szakosztály-elnökével (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.