Kétes VAR-ítélet és Pintér Attila fia volt a fókuszban a Haladás–ZTE rangadón

Gyorsan kétgólos előnybe került a ZTE a Haladás otthonában, mégis parázs csata alakult ki a Magyar Kupa 4. fordulójának legjobban várt rangadóján. Pintér Attila fiának lerántásánál kétes VAR-ítélet az egyenlítéssel kecsegtető tizenegyestől fosztotta meg a szombathelyieket, akik hiába küzdöttek, egyenlíteni nem tudtak. A végén a Haladás és a ZTE is kapott egy-egy piros lapot, de az eredmény nem változott, 2-1-re nyertek az élvonalbeli zalaiak, és a legjobb tizenhat közé jutottak.

2023. 11. 01. 19:30
null
Haladás-Zte , labdarúgás, kupa mérkőzés, , 20231101, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe Fotó: Vas Népe / Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tizenegy év után először találkozott tétmérkőzésen a Haladás és a Zalaegerszeg, a két csapat szurkolói pedig már nagyon ki voltak éhezve a „nyugat-magyarországi El Clásicóra”. Ennek megfelelően szépen megteltek a szombathelyi stadion lelátói, 6786 néző volt jelen.

A Haladás védői a meccs elején nem tudták tartani a ZTE támadóit. Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

A mérkőzés előtt Kenesei Krisztián, aki mindkét csapatot erősítette korábban, lapunknak úgy fogalmazott, hogy kiélezett meccset vár, egy ilyen rangadón bármi megtörténhet. Eleinte úgy tűnt, hogy nem lesz igaza, hiszen az eleve esélyesebb, a kupában címvédő, élvonalbeli ZTE bő húsz perc elteltével már 2-0-ra vezetett. A 16. percben Ubochioma szerezte meg a vezetést, majd a 21.-ben Croizet fejezte be góllal a sakk-mattra kijátszott egerszegi helyzetet.

Az NB II-ben is szenvedő, mindössze a 13. helyen álló, legutóbb a Pécstől hazai pályán kikapó Haladás ilyen gyenge kezdés után teljesen össze is roppanhatott volna. De Keneseinek csak igaza lett, mert nem ez történt. Mindössze öt perccel a ZTE második gólja után szépítettek a szombathelyiek, méghozzá Horváth Rajmund remek egyéni megmozdulásával – a húszéves támadó a tizenhatoson belül, félfordulatból szépen lőtte ki az alsót.

Kétes VAR-ítélet sújtotta a Haladást Pintér Attila lerántásánál

Az első félidőben egyenlíthetett is volna a Haladás, ám ekkor a videóbíró került a reflektorfénybe. Történt, hogy a ZTE védője, Csóka Dániel, akit korábban Angliában „Magyar Maldininek” is neveztek, meghúzta ifjabb Pintér Attila mezét, aki elterült a földön a tizenhatoson belül. A 18 éves csatár a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Pintér Attila fia, aki a lelátón foglalt helyet, és az ott előtte ülő Hanacsek Attilától, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának az elnökétől afelől érdeklődhetett, hogy miért nem járt tizenegyes a Haladásnak.

A VAR-szobából kihívták a játékvezetőt a pálya szélére, hogy nézze vissza a szituációt, ő viszont úgy döntött, hogy a látványos mezhúzás ellenére nem jár a büntető. 

Bozsik Péter szerint be lehetett volna fújni a tizenegyest

Az M4 Sport szakértőjeként dolgozó korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter, aki a ZTE és a Haladás vezetőedzője is volt, így foglalt állást:

– A mezhúzás valós, lehetett volna ezért büntetőt ítélni, talán azért nem tette a játékvezető, mert Pintér nem birtokolta a labdát, már a labdaátvétel nem volt sikeres, tehát nem azért vesztette el a labdát, mert Csóka kibillentette az egyensúlyából. Persze a húzás szabálytalan volt, senkit sem lehet megpofozni akkor sem, ha már nincs ott a labda, ezért mondom, hogy befújható lett volna, de talán a játék szelleme miatt született más döntés.

A szombathelyi szurkolók ezt persze nem értékelték annyira… 

A Haladás végül nem tudott kiegyenlíteni, sőt a 83. percben emberhátrányba került. Nem sokáig volt kisebb létszámban a pályán, mert két perccel később a vendégek is begyűjtöttek egy piros lapot. A 94. percben a szombathelyi nevelésű Dombó védett nagy bravúrral a ZTE kapujában, így maradt a 2-1, aminek és a továbbjutásnak Boér Gábor csapata örülhetett.

A hazaiaknak meg maradt a szitkozódás.

A ZTE edzőjének nagy kő esett le a szívéről

A kupában címvédő ZTE nem volt jó passzban, az NB I-ben a legutóbbi két meccsét elvesztette, és az idény harmadánál a kiesés szele csapja meg. Boér Gábor vezetőedző megkönnyebülhetett a Szombathelyen aratott győzelem után.

– Küzdelmes meccs volt, nem játszottunk jól, de nagyon fontos győzelem volt ez – hangsúlyozta. – A bünteőgyanús esetnél főleg azért voltam dühös, mert sok olyan szituáció volt mostanában, amikor könnyű gólokat adtunk az ellenfélnek, ebben javulnunk kell. A Haladás egyenrangú ellenfél volt, talán a minőségi játékosainknak köszönhetően tudtunk két gólt szerezni, ami döntött.

Magyar Kupa, 4. forduló (a 16 közé jutásért):

Szombathelyi Haladás (NB II)–Zalaegerszeg 1-2 (1-2)
HR-Rent Kozármisleny (NB II)–Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II) 4-2 (1-0)
Opus Tigáz Tatabánya (NB III)–Újpest FC 0-2 (0-0)
Vasas FC (NB II)–Gyirmót FC Győr (NB II) 3-1 (0-0)
Tiszakécskei LC (NB II)–FC Ajka (NB II) 1-0 (1-0)
BFC Siófok (NB II)–Diósgyőri VTK 1-3 (0-2)
Unione FC (Budapest I.)–Kisvárda Master Good 0-6 (0-3)
FC Dunaföldvár (NB III)–Nyíregyháza Spartacus FC (NB II) 0-1 (0-0)
ESMTK (NB III)–MTK Budapest 0-4 (0-2)
Mezőörs KSE (megyei I.)–Kaposvári Rákóczi FC (NB III) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel 5-3
Szentlőrinc SE (NB III)–Kelen SC (NB III) 3-0 (0-0)    
VLS Veszprém (NB III)–Budafoki MTE (NB II) 3-2 (0-1)

később:
Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II)–Kecskeméti TE 19.00
Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia FC 20.00 (M4 Sport)    

kedden játszották:
ETO FC Győr (NB II)–Debreceni VSC 0-1 (0-0)

csütörtökön játsszák:
Budapest Honvéd (NB II)–Paksi FC 19.30 (M4 Sport)

Borítókép: A Haladás hazai pályán veszített a szomszédvári rangadón a ZTE ellen, és kiesett a kupából (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.