Haláleset is szította a Haladás–ZTE ellentétet, tizenegy év után csapnak össze újra

A legnagyobb rangadót Szombathelyen rendezik a labdarúgó Magyar Kupa 4. fordulójában, amelyen a Haladás ma a ZTE-t fogadja. Tétmeccsen már tizenegy éve nem csapott össze a két ősi rivális, a jegyeladásokból is látszik, hogy a szurkolók ki vannak éhezve a „nyugat-magyarországi El Clásicóra”. A Haladás és a Zalaegerszeg ellentétét tragikus haláleset is szította, 1986-ban egy szurkoló életébe került az ellenségeskedés. Kenesei Krisztán mindkét csapat valaha volt legsikeresebb idényének kulcsfigurája volt, s lapunknak úgy fogalmazott, hogy a Haladás–ZTE kicsit olyan, mint az Újpest–Fradi.

2023. 11. 01. 6:41
null
Zalaegerszeg 20110226 Labdarúgás 2011 Tavasz NBI NB1 Monicomp Liga bajnoki labdarúgó mérkőzés Zalaegerszegi TE Zalaegerszeg ZTE Haladás Szombathely Fotó: Mirkó István Nemzeti Sport Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egerszegen tudják azt, hogy bármit csinálnak / Szombathely ma példát mutat sötét zalának / Hogy mi a szurkolás, a labdarúgás / Egy csapat van, csak a Haladás!” Részlet egy szurkolói dalból, amely valószínűleg felcsendül majd a Haladás–ZTE meccsen, de mi itt és most csak a finomabb részét idézzük, mert vannak benne cifrább képek is a fejét fogó rendőrkapitányról, eltévedő denevérekről, sőt még Stevie Wonderről is – utóbbi kettő persze a szokásos „sötét zalázás” részeként jelenik meg.

A volt válogatott Halmosi Péter (jobbra) is sok Haladás–ZTE rangadón futballozott (Fotó: Nemzeti Sport/Unger Tamás)

Nem csoda, hogy a két csapat közös múltjáról könyv is íródott, amelynek A nyugat-dunántúli El Clásico címet adták. A helyieknek ez a riválizálás valóban olyan érzelmektől fűtött lehet, mint világszinten a múlt héten rendezett Barcelona–Real Madrid rangadó, de idehaza sokan a nyugat-magyarországi Újpest–Fradi hasonlattal is megelégszenek, ami már csak azért is jobban leírja az ellentétet, mert a szombathelyiek az újpestiekkel, a zalaegerszegiek meg a ferencvárosiakkal szimpatizálnak.

Veretes múltra tekint vissza a nyugati rangadó, a Haladás és a ZTE 1929-ben találkozott tétmérkőzésen először, az igazi versengés pedig akkor kezdődött, amikor a szombathelyiek után a zalaegerszegiek is megerősödtek annyira, hogy feljutottak az élvonalba, ahol ötven éve, azaz 1973-ban rendezték az első egymás elleni rangadójukat. Azt is sejteni lehet, hogy mikor mérgesedett el a viszony a két szurkolótábor között, s csapott át a szokványos szomszédvári rivalizálás gyűlöletbe.

Egy szurkoló életébe került az ellenségeskedés

1986. november 22-én a ZTE–Haladás mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult az NB I-ben, de a „harmadik félidő” tragédiába torkollott. A találkozó után a két tábor egymásnak esett a városban, majd a szombathelyiek a vasútállomásra mentek, hogy hazautazzanak. Már a vonaton ültek a Zaol.hu cikke szerint, amikor meglátták, hogy néhány ZTE-szurkoló arra járt. Leugrottak a szerelvényről, a zalaegerszegiek pedig észlelve a halisták túlerejét, menekülőre fogták. Köztük volt Sinkó Norbert, aki egy busz mögül kilépve rohant át az úton, miközben egy autó elütötte. Súlyos fejsérülést szenvedett, kómába esett, majd négy nappal később elhunyt. Mindössze 17 éves volt.

A két klub több mint harminc évvel később, 2019-ben jutott el odáig, hogy a ZTE és a Haladás ikonikus játékosai és a szurkolók képviselői közösen koszorúzták meg a tragikus sorsú fiú sírját. A szörnyű eset egy időre visszavetette a zalaegerszegi B-közép aktivitását, de a '90-es években újraéledt a lelátói mozgalom, ami felszínre hozta a Haladás elleni gyűlöletet a haláleset egyenes következményeként.

A Haladás NB II-es, de a ZTE is gödörben van

Az elmúlt húsz évben ha teljesen nem is szűnt meg, de szerte az országban visszaszorult a futballpályákhoz kapcsolható erőszak, és a Haladás–ZTE ellentét is sokat puhult. Ebben persze az is közrejátszott, hogy már több mint tizenegy éve nem találkozott egymással a két csapat tétmérkőzésen. Legutóbb 2012. március 17-én az NB I-ben 1-1 volt az eredmény Zalaegerszegen, aztán a ZTE kiesett, majd mire visszajutott az élvonalba, a Haladás süllyedt az NB II-be.

A Zalaegerszeg drukkerei között az áthúzott Haladás-címer is felfedezhető (Fotó: Nemzeti Sport/Unger Tamás)

Most is csak a Magyar Kupa sorsolásán múlott, hogy a legjobb 32 között szembekerültek egymással. Papíron idei kupagyőztesként a címvédő ZTE az esélyes, ám Boér Gábor csapata hullámvölgyben van, legutóbbi két bajnokiját elvesztette, és az NB I-es idény harmadánál a kiesés szele csapja meg. Így a másodosztályban szeszélyesen teljesítő (négy győzelem, négy döntetlen, öt vereség), s emiatt csak a 13. helyen álló Haladás sem esélytelen hazai pályán.

– Egy ilyen rangadón bármi megtörténhet, az eredmény megtippelésére nem vállalkoznék, de az biztos, hogy nagyon éles meccs lesz – fogalmazott lapunknak Kenesei Krisztián, aki 2001 és 2003 között a ZTE, 2008 és 2013 között pedig a Haladás csatára volt. Kulcsfigurája volt mindkét klub legjobb idényének az NB I-ben, hiszen 2002-ben a zalaegerszegi bajnokcsapat, 2009-ben pedig az újoncként bronzérmes szombathelyiek házi gólkirálya volt.

Kenesei Krisztián: Olyan ez, mint az Újpest–Fradi

– Olyan ez a párharc, mint az Újpest–Fradi, mindig jó a hangulat, felfokozott a várakozás – tette hozzá a lapunknak szeptemberben nagyinterjút is adó Kenesei. – Emlékszem, hogy 2012-ben, amikor az edző a Haladásnál kitett az első keretből, és a második csapattal kellett edzenem, az NB II-ben játszottunk a ZTE ellen, és annak ellenére, hogy nem az első csapatról volt szó, több ezren jöttek ki a Rohonci úti stadionba.

Kenesei azt is tudja, hogy Szombathelyen nem indult tiszta lappal a zetés múltja miatt, kezdetben akadtak is problémák ebből.

– Amikor a Haladásba igazoltam, mindenki azzal volt elfoglalva, hogy játszottam Zalaegerszegen. Volt korábban egy teremtorna, amelyen történtek bizonyos dolgok, és ezt sokan nem felejtettek el Szombathelyen. Sokat segített az Arsenal elleni barátságos meccs, amelyen én egyenlítettem, aztán az NB I-ben is jöttek a gólok, és idővel együtt átlendültünk az ellenérzéseken. A jó teljesítmény sok mindent képes felülírni. A mai napig szívesen járok vissza Szombathelyre és Zalaegerszegre egyaránt. Mindkét csapattal részese lehettem egy-egy olyan Fő téri örömünnepnek a bronzérem, illetve a bajnoki cím megszerzése után, ami életre szóló emlék.

Hétezer néző lehet a szombathelyi stadionban

Tizenegy évnyi böjt után a Haladás–ZTE a szerencsétlen időzítés, a mindenszentekkel való egybeesés ellenére is nagy érdeklődést váltott ki a szurkolókból. Hétfő délutánig több mint négyezer jegyet vettek a szombathelyiek elővételben, a ZTE-sek pedig teljesen megtöltik majd a vendégszektort, becslések szerint akár hétezer néző is kilátogathat a rangadóra, amelyre először kerül sor a Haladás 2017-ben felavatott új, mintegy nyolcezer férőhelyes stadionjában.

A cikk elején idézett szurkolói dal:

Magyar Kupa, 4. forduló, szerdai mérkőzések:

Szombathelyi Haladás (NB II)–Zalaegerszeg 17.15 (M4 Sport)
Unione FC (Budapest I.)–Kisvárda Master Good, Hévízi út 12.00
FC Dunaföldvár (NB III)–Nyíregyháza Spartacus FC (NB II) 12.30
ESMTK (NB III)–MTK Budapest 12.30
Mezőörs KSE (megyei I.)–Kaposvári Rákóczi FC (NB III) 12.30
Szentlőrinc SE (NB III)–Kelen SC (NB III) 12.30
VLS Veszprém (NB III)–Budafoki MTE (NB II) 12.30
HR-Rent Kozármisleny (NB II)–Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II) 15.00
Opus Tigáz Tatabánya (NB III)–Újpest FC 17.00
Vasas FC (NB II)–Gyirmót FC Győr (NB II) 17.00
Tiszakécskei LC (NB II)–FC Ajka (NB II) 17.00
BFC Siófok (NB II)–Diósgyőri VTK 17.00
Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II)–Kecskeméti TE 19.00
Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia FC 20.00 (M4 Sport)

Borítókép: A Haladás szurkolói már évekkel korábban Bud Spencer és Terence Hill segítségével heccelték a ZTE-drukkereket, ahogy azt nemrég a fradisták is megtették az újpestiekkel (Fotó: Nemzeti Sport/Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.