Kezdődik a darts-vb: hét világbajnok küzd, de egy nem világbajnok a nagy esélyes

Legutóbb az a Michael Smith volt a dartsvilágbajnok, aki sokáig a profi játék helyett egy szarvasmarhatelepen tehéntrágyában robotolt. A PDC darts-vb első napján Smith máris megkezdi útját az áhított címvédés felé, ami eddig csak három legendának jött össze. Hogy lehet-e ő a negyedik, abban egy másik angol, az utóbbi időben bombaformában dartsozó Luke Humphries lehet a legnagyobb akadály.

2023. 12. 15. 5:05
World Series of Darts Finals in Amsterdam
epa10866902 Luke Humphries reacts during his match against Michael van Gerwen in the semi-finals of the World Series Finals in Amsterdam, the Netherladns, 17 September 2023. EPA/FREEK VAN DEN BERGH Fotó: FREEK VAN DEN BERGH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hazánkban is hagyománya van annak, hogy a karácsony és az újév környéke a darts varázsában telik, hiszen ekkor rendezik meg a sportág legjobban várt versenyét, a PDC-világbajnokságot. Az elsőt éppen harminc éve, 1993-ban bonyolították le, a ma rajtoló pedig már a tizenhatodik lesz, amelyet a londoni Alexandra Palace-ben tartanak, ahol jelmezekbe bújó szurkolók sörpadok mellől biztatják vagy épp bosszantják a világ legjobb dartsjátékosait. Hét világbajnok is tagja a mezőnynek: háromszor, Peter Wright és Gary Anderson kétszer, Michael Smith, Gerwyn Price, Rob Cross és Raymond van Barneveld pedig egyszer volt bajnok eddig.

A legutóbbi vb döntőjét Michael Smith nyerte meg. Fotó: Twitter/PDC Darts

A címvédő Smith minden idők talán legjobb döntőjében győzte le legutóbb Van Gerwent, legalábbis az a leg, amelyben a 18 nyílból 17-et a tripla húszasba dobtak, a dartstörténelem egyik legnagyszerűbb párbaja volt. Smith a harmadik vb-döntőjén először tudott nyerni, és rögös utat járt be, mire felért a csúcsra. Sokáig nem tudott megélni a dartsból, ezért egy szarvasmarhatelepen robotolt, ahol az újszülött borjak megjelölése volt a feladata, miközben a tehéntrágyában taposott. Innen ered a dartsban használt beceneve, a Bully Boy.

A legendás leg Smith és Van Gerwen között:

Papíron most is Smith az egyik legnagyobb esélyes, ő áll a ranglista élén, a címvédésbe azonban sokaknak beletört már a bicskája. Mesélhetne erről az aktív játékosok között a legtöbbszörös világbajnok Van Gerwen, aki a legutóbbi, 2019-es bajnoki címe után 2020-ban például a vb-döntőben bukott el. Eddig eleve csak hárman tudtak egymást követő két vagy több évben nyerni. A több kitétel a már visszavonult, 14-szeres bajnok Phil Taylorra vonatkozik, akinek 1995 és 2002 között volt egy nyolcéves győzelmi szériája.

World Series of Darts Finals in Amsterdam
A háromszoros világbajnok Michael van Gerwen mindig esélyes. Fotó: EPA/Freek van den Bergh

A Taylor-hegemónia lecsengése óta csak Adrian Lewis (2011, 2012) és Gary Anderson (2015, 2016) tudta megvédeni a vb-címét. Smith most az ő nyomdokukba lépne, és ranglistavezetőként már az első játéknap utolsó mérkőzésén tábla elé lép, ellenfele a Kevin Doets–Stowe Buntz első körös párharc győztese lesz immáron a második fordulóban.

Smith címvédésére többen is veszélyesek lehetnek. Ott vannak a közelmúlt világbajnokai, akik közül Van Gerwen a második, Wright a negyedik, Price az ötödik kiemelt a ranglistán. A legtöbb figyelmet azonban újabban egy nem világbajnok kapja: akit a harmadik helyen emeltek ki, és a vb-t közvetítős Sport Tv kommentátorai is őt tartják a favoritnak.

Miért Luke Humphries a darts-vb nagy esélyese?

A 28 éves angol eddigi legjobb eredménye a vb-n a negyeddöntős szereplés volt, de a londoni viadal előtt Humphries örvend a legjobb formának, az ősszel három rangos versenyt is megnyert. Októberben a World Grand Prix bajnoka lett, novemberben pedig a Grand Slam of Darts, majd a PDC Players Championship győztese volt. A három verseny döntőiben három világbajnokot vert meg, sorrendben Price-t, Rob Crosst és Van Gerwent. Utóbbi még azzal sem tudta zavarba hozni, hogy dobott egy kilencnyilast a fináléban.

World Series of Darts Finals in Amsterdam
Luke Humphries bombaformában várja a vb-t. Fotó: EPA/Freek van den Bergh

Papíron a hasonló bravúrokra a londoni vb-n még nagyobb lehet az esély, mert újítás, hogy a tripla húszas mezőt az eddigi piros helyett sötétzöldre festik a táblákon, ami állítólag segítheti a játékosok célzását. A vb összdíjazása 2,5 millió font, amelyből a bajnok markát félmillió üti. A január 3-ig tartó verseny első napjának meccseit ma 20 órától a Sport 1 élőben közvetíti.

Borítókép: Luke Humphries még nem nyert vb-t, de most őt tartják az egyik nagy esélyesnek (Fotó: EPA/Freek van den Bergh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.